EDITORIAL: Anarhie civica, intr-o Romanie saraca si datoare. Cat s-a furat in 28 de ani?

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Niciun guvern postdecembrist nu a fost dispus sa afle cat s-a furat in Romania. Cu cateva miliarde de dolari in visterie si alte cateva creante in lumea araba, Romania era in 1990, intr-o situatie privilegiata in fostul bloc comunist. Nu suntem interesati unde este averea tarii, cine si cat a furat, cum de am ajuns dintr-o putere economica, o simpla piata de desfacere pentru guvernele lumii. Politicienii tac si nu fac nimic in acest sens, in speranta ca niciodata si nimeni nu le va verifica averile licite si ilicite, fapt ce ar impune o vizita matinala si usile sparte de mascati.

Singurii preocupati de acest adevar ascuns au fost jurnalistii de investigatie, ale caror calcule cifreaza hotia publica din perioada 1990-2017, la aproximativ 113 miliarde dolari, echivalentul a 51 de imobile, de dimensiunea si pozitia Casei Poporului. Personal, cred ca se insala, nefiind luate in calcul distrugerea si vanzarea la fier vechi sau pe un dolar a mii de foste intreprinderi, in conditiile in care doar terenurile pe care se aflau acestea valoreau zeci sau sute de mii de dolari, la valoarea anului 1990.

Situatia sociala in Romania este aproape cu cea a fostelor colonii africane sau a tarilor latino-americane iesite din dictaturi militare devastatoare. Cum ne explicam faptul ca in anul 2016, in Romania existau 11.200 de milionari in dolari, iar dintre acestia, 180 detineau o avere ce se cifra de la 30 de milioane pana la peste 1 miliard de dolari? Nu contest ca exista printre acestia poate 3-5% oameni de afaceri onesti, care prin munca si abilitati manageriale au reusit sa valorifice oportunitatile existente. Dar restul? Miile de gulere albe, albastre sau gri, indivizi proveniti din aproape toate zonele activitatii economico-sociale, pe ei cine sa ii verifice?

Ce statut au actualii milionari ai Romaniei, de unde provin si ce afaceri invart raman enigme mai bine pazite decat existenta civilizatiilor extraterestre. Daca in tarile cu sisteme functionale, ei sunt in numar covarsitor oameni de afaceri, platitori de taxe si impozite la fisc, la noi in tara, milionarii sunt profesori universitari, medici, generali de armata, economisti, juristi, politisti, notari, primari, presedinti de judetene, jurnalisti, functionari publici, dar mai ales politicieni cu prea multe mandate in demnitati publice. Averile lor declarate reprezinta in fapt doar 30, 50 sau cel mult 70% din ce detin in mod real, marea parte a bunurilor acumulate fiind ascunsa pe numele rudeniilor, prietenilor, finilor si afinilor. Acest fapt este posibil din cauza coruptiei institutionalizate, motiv pentru care ANAF, ANI, SRI, Banca Nationala, Guvernul si inclusiv DNA se afla sub controlul sacalilor si hienelor imbogatite.

Mi-as dori ca Romania sa intre pentru un deceniu sub administrarea fiscala a Danemarcei sau Elvetiei, sa existe un cod penal anticoruptie si un corp de control cu oameni incoruptibili, care in maxim 5 ani sa scoata la iveala averile ilicite. Sunt convins ca neputand fi justificate legal, ar putea fi confiscate, generand totodata pedepse intre minimum 10 ani si inchisoare pe viata, fara posibilitate de eliberare conditionata. Iar personajele care au spoliat tara sa fie puse la munca, obligate sa isi achite costurile detentiei, sa contribuie la constructia autostrazilor si a caii ferate rapide, care nu exista din cauza hotiei generalizate.

Dar nu se va intampla asa, chiar daca in august vor fi un million de romani la proteste. Nu atata timp cat refuzam sa iesim la vot, nu promovam oamenii cinstiti in locul agramatilor de azi si nu facem ordine, intr-o societate in care descurcareala si spolierea statului sunt practici admirate. Facand un bilant succint al centenarului Romaniei, ne putem lauda cu o tara murdara, saraca, violenta, cu o justitie impotenta, neguvernata si corupta, cu demnitari recompensati cu pensii speciale, de fapt, un soi de republica emanand iz de stat fanariot, in care mediocritatea a ingenunchiat nu doar elitele, ci si talpa tarii.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2