EDITORIAL – Anunt important: Judet cu perspective, cautam prefect definitiv!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In plina canicula istovitoare, continua sarabanda schimbarilor in administratie, fiind onorate vechi datorii politice neachitate. In Romania politizata excesiv, totul se negociaza. De la firma care goleste cacastoarele din oras, taie iarba sau aduna frunzele cazute si pana la functia de prefect, totul constituie obiectul unui troc postelectoral. Asemenea moravurilor din timpul Romei decazute, vestita prin orgiile bahice si sexuale ale nobilimii, in actualele vremuri cu moralitate discutabila, poate aspira la o functie publica inalta orice individ care are in sifonier un caput si un gat-legau, cu conditia sa fi slugarit pe cineva din oligarhia politica sau economica.

Onorabila institutie a Prefectului si-a pierdut respectabilitatea in ultimii 15 ani. Asa s-a vrut, asa s-a ajuns. In administratia publica romaneasca, o casta in care incompetenta si servilismul sunt conditii sine qua non pentru a face cariera, au ajuns prefecti prin numire, ofiteri si profesori, medici si sefi de sala, avocati si fosti nomenclaturisti, contabile si manichiuriste, buldozeristi si merceologi, vanzatori de sifon si valutisti, finantisti si fermieri, alte categorii mai mult sau mai putin onorabile.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu, pentru a fi numit temporar in functie nu trebuie sa fie inalt sau frumos, destept sau cult. Trebuie doar sa fie! Eventual sa poata citi fara poticneli juramantul, uitand la final sa-si faca si crucea ortodoxa de rigoare. In rest, se poate scufunda intr-un dolce far niente, ingrijindu-se de sanatate si familie, largindu-si cercul de cunostinte si mediul de socializare, fapt perfect posibil, in conditiile in care petentii asalteaza usa de alaturi.

Singurii care mai pot deranja hibernarea prefecturala sunt cativa lideri sindicali zgomotosi, care mai au ceva neamuri de angajat pe la deconcentrate, mistretii care coboara sa vandalizeze gradinile oamenilor si, eventual, Bunul Dumnezeu, care, suparat fiind pe clerul ortodox, mai aranjeaza niste ruperi de nori soldate cu inundatii locale. In rest, poti sa faci vechime in grad si functie, devenind inalt functionar guvernamental, adica un soi de produs politico-administrativ cu atestat de la stat, plin de fala si posibil ministeriabil. E perioada cand se obtin diplomele de la Colegiul National de Aparare si chiar un doctorat la Academia de Politie sau SRI.

Ieri, la Baia Mare a fost instalata noua echipa prefecturala, prilej de a ma delecta studiind materialele de presa aparute, in scris si pe audio-video, evaluand fetele celor prezenti, mimica, gestica si mai ales retorica utilizata. La o prima apreciere si vazand participantii prezenti, am avut senzatia ca se pregatea o lovitura de stat a avocatilor, numarul acestora pe metru patrat fiind mai mare decat cel al politicienilor veniti, deranjati de la scalda sau plaja.

Am observat mimica sobra si ingrijorata a edilului baimarean, alergic deja la purtatorii de roba, tinuta de shopping a parlamentarilor, unii cu sacou, altii fara sacou, toti fara cravate si morga cuvenita importantei functiei. O sala plina in care au incaput si cativa ofiteri echipati cu tinuta de instructie de vara, Prea Sfiintitul cu anteriul usor patat de ultimele scandaluri ortodoxe, primarul de Sighet ca garant al consilierului local avansat demnitar la excetional, prieteni, cunostinte, ceva functionarime si un personaj de la centru sufocat de caldura, plictisit si lipsit de har, ca orice secretar de stat numit politic. Intr-un colt, pititi dupa niste doamne aduse pentru décor, am identificat un procuror DNA si un anchetator DIICOT, posibil aflati in misiune de documentare si strangere de probe sau poate prieteni ai noului reprezentant al guvernului.

Acesta a impresionat prin lejeritatea tinutei si dezinvoltura afisata, nodul slabit la cravata, haina descheiata chiar si, la momentul juramantului, discursul usor scuipat si cu litere precipitat rostite. O retorica dezamagitoare pentru un practicant la bara, discurs citit si nu rostit, fara mesaj sau emotie, formal si absolut lipsit de impact mediatic. In rest, celelate discursuri au fost tot fara forma si fond, luate din manualul politic al vremurilor, asemenea tuturor discursurilor rostite de personaje cu vocatie dubioasa sau lipsite de har. Am aflat, evident pe surse, ca la chermeza de dupa evenimentul plictisitor al instalarii, atmosfera a fost mai productiva. La un aperitiv, o ceafa, niste burta, o tuiculita si ceva bere la halba nepasteurizata, limbile s-au dezlegat iar comunicarea a devenit mai productiva.

In loc de epilog, gandindu-ma la onorabilul prefect temporar de Maramures uns in functie, amintesc doua cugetari apartinand lui Lucius Annaeus Seneca, filozof roman, functionar in administratia imperiala si perceptor al lui Nero : “Succesul nu este un fruct care cade din pomul vietii in palma omului”, iar ca si circumstante atenuante pentru opiniile mele: “Prefer sa deranjez cu adevarat decat sa fac pe plac cu lingusiri”. Si totusi…. Quid faciant leges, ubi sola pecunia regnat? (Ce vor face legile, in regatul banilor? – Petronius)

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

5 Comments

 1. adi

  D-le SOMOGYI, sunteti la zi cu “sensibilitatile” locului… 🙂
  O simpla observatie: prezenta unui anchetat penal si inculpat pentru coruptie la un eveniment oficial cu inalti functionarasi ai statului si autoritati judiciare – in speta procurori, e posibila doar in Romania!

  Reply
 2. dan

  Conteaza prezenta penalului acolo? Pe Anghel nu-l vedeti la doua-trei persoane distanta de presedinte in sedintele CJ, aratindu-si epoletii de puscarias? Baia Mare l-a ales, Baia Mare il vede (oare vede cu adevarat Baia Mare pe cine alege?) !
  Desi, intre a fi penal si a reprezenta municipiul la investirea prefectului este o alegere dificila (moral), trebuie sa recunoastem. Cum ar fi fost daca BM nu era capitala judetului? Mai venea CC? Sau nu mai era interesat de primarie si nu exista in viata noastra? Cine poate spune…? Oricum, mirosul “spiritual” la intilnirea de investire a fost toxic.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1