EDITORIAL: Baia Mare, capitala sobolanilor si a mizeriei morale. Ca tot vrem titluri de glorie

Autoritatea publica locala trebuie sa faca administratie si nu evenimente pe bani publici. Prioritatile urbei sunt decise de cetateni si nu de consilierii locali, trimisi acolo sa adopte solutii benefice, nu sa poarte certuri interminabile, in timp ce rontaie covrigei bugetati. De unde si pana unde aceasta impresie ca ei sunt diriguitorii orasului, cei care pot sa decida in numele, dar impotriva interesului nostru? Cum s-a ajuns in situatia in care noi dorim ceva, iar ei stabilesc altceva?

In Baia Mare, se afla sute de blocuri construite de comunisti si cumparate de locatari dupa 1989. Inainte functionau asociatiile de locatari, cu presedinti si administratori care se ocupau de incasarea taxelor comunale si intretinerea cladirilor si instalatiilor. Astazi, nici in jumatate din imobile nu sunt constituite asociatii de proprietari, blocurile sunt ale tuturor si ale nimanui, in majoritatea holurilor nu exista iluminat comun, curatenia o fac proprietarii mai simtiti, iar vecinii isi mormaie saluturi din mers, total neinteresati de zonele aflate in proprietate comuna, adica acoperisurile, subsolurile si casa scarilor.

A trece pe langa blocurile din cartiere constituie o adevarata provocare, mirosul emanat din subsoluri fiind absolut insuportabil. Toate formatiunile politice, toti candidatii au promis in toate campaniile electorale ca vor rezolva atat organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cat mai ales igienizarea subsolurilor inundate de dejectii si acoperisurile improvizate cu sarpante neautorizate.

Dar nu s-a realizat nimic in acest sens, in timp ce noi toleram transformarea Consiliul Local si a Primariei Baia Mare in firme de organizare evenimente publice, pe bani proveniti din taxe si impozite? Pana cand mai exista in municipiu o singura problema de interes comun nerezolvata, care se refera la nevoile comunitatii, orice utilizare a banilor in alte scopuri constituie abuz in serviciu.

Asta e situatia si in Baia Mare, maturata si stropita prin centru si pe arterele principale, abandonata si lasata in mizerie in cartiere. Dar cine sa ii traga de mustati sau cravata pe onor consilierii locali? Pe societatea civila care nu exista ca entitate functionala? Pe ONG-urile care si-au vandut onoarea pe un proiect finantat cu cateva mii de lei si un sediul inghesuit primit fara chirie? Onorabilitatea nu tine de foame, mandria nu e acceptata in schimbul ratei la banca, verticalitatea e luata in derandere, iar demnitatea e considerata prostie.

Pana atunci, in subsoluri misuna coloniile de sobolani, care noaptea ies si sorteaza resturile din containerele cu gunoi menajer, roiurile de tantari urca pe conductele si prin orificiile neprotejate, purtand mizeria si fecalele prin casele baimarenilor. Ce poate face administratia publica? Daca nu vrea… nimic. Daca vrea, poate decide o ampla actiune de golire, igienizare si reparare a instalatiilor si spatiilor din subsoluri, suportand o parte de la buget, iar diferenta repartizata egal pe proprietarii fiecarei locuinte.

Hai ca se poate, doar ca e mai greu de ciupit ceva! Pana se hotarasc alesii sa intreprinda ceva, locatarii mai aduc cate o vidanja la negru, scot apa si o deverseaza direct in canalizarea publica, pentru ca peste doua saptamani, totul sa fie la fel! Si noi iubim Baia Mare!

Somogyi ATTILA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. anonim

  D-le Attila, îți citesc articolele și vreau să îți mulțumesc pentru atitudinea civică pe care o transmiți celor ce ar trebui să țină seama de ea…
  Cu toate criticile adresate de unii cititori, te rog să continui pe același drum, deoarece simțul critic transmis public este evident unul constructiv, dar tăios și consecvent!
  În breaslă, au rămas puțini jurnaliști care mai consemnează și în interesul comunității, nu doar pentru o știre sau o veste, care poate să-i asigure salariul lunar…

  Reply
 2. Iugas

  Nu ai spus nimic de gongile alea faine, mari si negre, libarcile care au invadat de vreo 3 ani orasul.
  Anul acesta parca nu sunt asa de multe, din cauza frigului din aprilie-mai. Dar mai este timp…

  Reply
 3. dan

  Partea nevazuta a orasului, cea de sub scena, nu este importanta pentru edil si nici pentru consilierii locali. Cred ca in sala Europa a a primariei fost folosit un gaz inodor, incolor, dar care afecteaza creierul. Cine intra acolo, uita de de a intrat. Oricite generatii de consilieri am avut, toti au amutit in scurt timp de la intrarea in sala, indiferent de la ce partid/formatiune/independent/ veneau. S-au comportat ca angajati ai primarului si au luat pozitia ghiocelului. O singura data am vazut (la televizor) atitudini hotarite din partea unor “coristi” in problema Romaltyn. M-au impresionat cu vehementa lor, cu atasamentul fata de oras, fata de siguranta vietii in Baia, fata de conducatorul suprem. Ati inteles ca erau membrii corului CC. In rest, ce….mamii lor fac toti in sedintele pentru care iau indemnizatie?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1