EDITORIAL: Birocratie excesiva pe salarii nerusinate! Cui foloseste?

Exista in administratia publica locala o inertie inexplicabila, neproductiva si distructiva. Daca nu as cunoaste ce se intampla acolo as tacea. Dar stiu! Exista cateva practici stupide care se perpetueaza si cu siguranta vor exista si in sec XXII, daca intre timp nu va veni Armaghedonul peste noi.

In plina era digitala, administratia se sufoca in birocratie. Se consuma tone de hartie intre etajele institutiilor, totul se printeaza si se pune in mape care au ajuns la dimensiunea unei valize diplomatice. Primarul interimar trebuie sa piarda ore intregi citind si semnand sute de tampenii nesemnificative, doar pentru ca nimeni nu are curajul sa ia mata de coada si sa o dea de toti peretii. Un sistem prin care fostul primar vroia sa controleze si sursa de achizitie a hartiei igienice, este perpetuat in detrimentul eficientei in actul administrativ. De ce si mai ales cui foloseste?

Am cerut de ani de zile ca in interiorul institutiilor administratiei publice locale sa fie utilizat sistemul corporatist de comunicare. De ce exista retea interna si posibilitatea comunicarii electronice daca noi utilizam tot printul ca forma de lucru? Am argumentat ca exceptand cazurile prevazute de lege, care prevad obligativitatea eliberarii documentelor in format print, restul sa fie in format electronic.

In era online-ului noi producem hartii care fac doua zile intre etajele din aceeasi cladire, stau blocate in mape interdepartamentale asteptand semnatura inutila a unor sefi incompetenti plecati la cumparaturi, la cafea sau dupa afaceri personale. Iar daca unii mai sunt capabili sa deschida computerul si sa se logheze la internet, cunostintele lor se reduc la accesarea google si a site-urilor de socializare, activitati care nu au nicio legatura cu agenda si asteptarile cetateanului.

Perpetuam un sistem antimeritocratie in care multi sefi nu stiu sa instaleze un program, sa editeze un text sau sa completeze un banal document excel. Si vorbesc de directori, sefi de servicii si birouri, relicve comunistoide ale unui sistem obedient si clientelar. Am vazut prea multe calculatoare cu praful de un deget pe tastatura, mai ales in birourile decidentilor vocali, personaje incompetente care trebuiau sa astepte venirea unui functionar capabil sa editeze si sa dea print la o adresa.

Si stiti ceva? Majoritatea analfabetilor IT aveau in posesie permisul european de conducere al calculatorului (ECDL), cursuri de perfectionare absolvite in domeniu si masterate inutile in managementul administrativ. Acesta este sublimul nostru sistem administrativ, in care birocratia sufoca functionarul de buna credinta si cetateanul, in care sefii sedentari fac falci in timp ce un grup alcatuit adhoc manipuleaza pe toata lumea. Pe cine intereseaza eficienta muncii din administratia publica? Cine verifica cate ore stau angajatii primariei cu ochii in smartphone-uri si Iphone-uri si ce produc ei efectiv pentru institutie? De ce nu se iau telefoanele mobile la intrarea in schimb pentru ca acestia sa nu piarda vremea “feisbucarind”?

Ca sa nu mai vorbim de idiotenia perpetua, imposibil de schimbat la un deliberativ lovit de impotenta intelectuala. Pentru orice activitate care trebuie reavizata, agentul economic sau persoana fizica trebuie sa depuna acelasi dosar imbecil cu aceleasi acte fara rost. Nu au loc in arhiva, dosarele stau pe culoare sau mucegaiesc in rafturi incat nici sobolanii nu mai traverseaza pe acolo, dar onor administratia cere ani la rand acelasi act constitutiv, aceeasi dovada de spatiu, acelasi plan de situatie, aceleasi avize, aceleasi documente personale inutile.

Un exercitiu de autoritate al unui sistem care are la degetul mic antrepenorul si cetateanul care petitioneaza. Nu conteaza ce si cum vrei, documentele sa fie, avizele sa fie, chitante, copii, etc. In lumea civilizata nu ti se cere sa ai viza anuala pentru o activitate in derulare. Se solicita cel mult o declaratie pe propria raspundere ca nu au aparut modificari fata de documentatia initiala. Atat si la munca. Noi mascam organigramele stufoase, populate de sefi incompetenti, birocrati nesimtiti adepti ai unor practici comuniste invechite, pe care nu le schimbam pentru ca nu s-ar mai justifica postul fiicei, fiului, finei, nepoatei, nevestei, cumatrului, amantei.

La naiba cu tot sistemul asta imbacsit si retrograd, cu toti sefii astia incapabili sa scrie un text de doua propozitii, cu toate slugutele obediente care fac hemoroizi si manichiura, vegetand pe scaune ergonomice. M-am saturat de voi si de tupeul cu care ma tratati. Am scris cu atata ura ca mi-am distrus tastatura pe care va trebui sa o platesc, in timp ce in administratie se caseaza laptopuri cu 100 ore de functionare, ajunse la odraslele sefimii.

Daca e sa mai ies la o revolutie, as face-o pentru spargerea acestui sistem birocratic inutil. Sa va fie rusine celor care ma umiliti cu incompetenta si nesimtirea voastra! Nu meritati decat dispret si o concediere colectiva.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

  1. George

    Nu te pot contrazice, Attila, pentru ca ai dreptate si imi pare rau ca asa stau lucrurile. Chiar stau.

    Reply
  2. pop

    Suntem in judetul in care nu suntem in stare sa gasim 50 mil de euro pentru a termina investitia in barajul de la Runcu.In timpul asta Bucurestiul cheltuie atata doar pe niste semafoare,dupa ce in anii trecuti a mai tocat vreo 20 mil de euro si semafoarele s-au stricat.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1