EDITORIAL: Ce facem cu “gunoaiele” din administratia publica?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

gunoiIn politica romaneasca se aplica principiul pleaca ai nostri, vin ai nostri… noi ramanem tot ca prostii, magistral pamflet interbelic al “carabusului” Constantin Tanase. Total adevarat si actual, caci in spatiul carpato-danubiano-pontic schimbarile structurale au loc o data la cinci sute de ani. In rest, cioflingarii si izmenarii isi schimba doar forma budigailor si culoarea papionului. Turnati in aceeasi matrice de lut ancestral, desi suntem in era circuitelor integrate, papagalii din zoon politikon promoveaza o retorica imbecil de sublima, ingurgitata de electoratul spalat pe creier.

Intre doua cicluri electorale se schimba doar tema si subiectul luat in catare. Papagalii politici nu au nicio problema sa se bata in piept cu caramida social-democrata, pentru ca peste nici un an sa suga ciorapii transpirati ai generalului sef de partid sau sa sara din mers in barca marinarului pensionar fara flota. La ceas de taina si in bodegi cu pretentii de lux occidental dambovitean, se fac si se desfac aliante sau se mai pune de cate o intelegere electorala, intre o ciorba de burta si o ceafa de porc la gratar. Truditorii cu staif, secretara si consilierul personal se dau public de ceasul mortii, in timp ce ochii aposi si inecati in osanza zburda dupa joianele nurlii cu fuste cat palma si toace de 12 cm.

Doamna Emilia Bura este o revolutionara animata de un patriotism local fervent. Ea nu va accepta niciodata, sub nicio forma si in fata nici unui argument, ca mirifica zona a “legalaului” din Sarbii Farcasei trebuie sa devina groapa de gunoi a judetului. Cu scrisori emotionale, proteste publice si virtuale, distinsa locuitoare a satului neoprotestant din lunca Somesului vrea oprirea proiectului de 50 milioane euro. Nici mai mult nici mai putin. Sa-si ia onor primarul local si gasca de la judeteana jucariile si sa plece unde a-ntarcat mutu iapa. Domnia sa mai stie si faptul ca in spatele acestei mega afaceri de coruptie se afla mafia internationala a gunoaielor si ca intre dealurile bucolice vor fi arse rahatul danez si tampoanele nemtesti, trimise la noi de oculta masonica mondiala. Iata un exemplu superb de democratie inutila, intr-o tara in care cainii latra… caravana trece.

Si totusi ce fac domnii de la Judeteana? In afara faptului ca trudesc din greu pe tarlaua administrativa bifand in weekend ore suplimentare, la Nanesti, Ocna Sugatag sau in alte catune sarace, zone unde inca nu exista canalizare si apa curenta, iar drumul comunal este la fel de pe vremea lui Pintea Viteazul. Pai nu prea fac nimic, caci nu au ce face. Sau nu stiu ce sa faca. Ei aplica doar o reteta de succes verificata in ultimii 26 de ani, facandu-se ca ploua torential, desi in Salsig legumicultorilor li se usca porodicii pe tarla.

Doua proiecte majore a avut judetul in perioada “dictaturii” juristilor. Amandoua sunt ratate, confirmandu-ne ca juristii cu licente obscure, infiltrati in politica, sunt la fel de competenti in administratie ca ciurdarul satului in strana bisericeasca. Iar daca mai ai si revelatia divina de a pune ca administrator public judetean un avocat hoinar reciclat in consilier local si mai apoi un jurist pensionar cu manecute de copist notarial, cu siguranta ai ingropat viitorul maramuresenilor. Rugamintile satenilor nemultumiti din Sarbi au fost ascultate, Dumnezeu urnind dealurile peste pacatosii care scurma in maruntaiele pamantului. Depozitul de gunoaie care trebuia finalizat, asemenea Aeroportului, pana la 31 decembrie 2015, mai apoi pana la 1 iulie 2016, nu numai ca nu se va termina, dar risca sa devina un cimitir al neputintei noastre.

Cine raspunde pentru diletantismul administratiei publice judetene? Cine plateste oalele sparte si cine pe cine va besteli in spatiul public? Nu se poate sa facem iarasi urechea suie, sa ne aburcam sub coviltir si sa ne ducem la Targul Cepelor senini si fara griji. Pana cand vom plati tot noi incompetenta, coruptia, nepotismul si clientelismul celor platiti din bani publici? Am senzatia ca joc intr-un film cu prosti, cu un scenariu mirosind a rahat si coruptie mascata. Oare banii jumuliti in plus sunt pentru sponsorizarea privata a Capitalei Culturale Europene? Nu v-ajute…

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

6 Comments

 1. Teodor Pop

  Gunoaiele din administratia publica trebuie date pe mana DNA. Trebuie fiecare sef in parte si consiliul judetean ca structura colectiva sa raspunda material si penal pentru grerselile facute. E usor sa iei credite care sa fie rambursate din taxe si impozite platite de maramureseni. Asa nu se mai poate!

  Reply
 2. Tudor

  Eu va spun simplu: mizeria din administratie va persista cata vreme vor exista in primaria baimareana oameni precum V.Barbul si trupa, E. Pop, Luci Radu si trupa, Nora Ghetie si gasca, consilieri locali servili si soferii aia burtosi de la parter care cara plicuri si amante. Doamne fereste sa se intoarca jupanul cu gasca lui de ziaristi de stransura si alti favoriti. Cat despre cei de la judet mizeria este cat Turnul lui Stefan si ar trebui un maturoi ca in 1989. Vai de mama noastra. Numai la ciolhanuri sunt buni, la mancat, baut si restul.

  Reply
  1. Attila

   Da, sunt in barou, intrati pe usa din dos, asa ca ponta, cu scutire de examen, in baza lungii activitati anterioare de juristi cu licente obscure.

   Reply
 3. dilau

  cum adica ce faceti/m cu gunoaiele?. la viitoarea campanie electorala sutineti/m mai bine de jumatate dintre ele iar apoi strigam in gura mare: ” nu am avut ce vota”, ca sa citez din prietenul romeo dobocan.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *