EDITORIAL: Cinismul politicianist care ne distruge orasul

De parca nu ar fi de ajuns ca avem eticheta de oras cu administratie corupta, evenimentele din ultima perioada au aruncat comunitatea intr-un haos premeditat. Nu exista o minima demnitate si onorabilitate in viata publica, fiind evident ca se doreste subordonarea echipei executive si ascunderea adevarului despre starea municipiului.

Din luna aprilie 2016, orasul Baia Mare este administrat de o echipa interimara care ori nu reuseste, ori nu este lasata sa-si exercite atributiile in beneficiul comunitatii. In urma marii manipulari de la alegerile locale si a intelegerilor politice mizerabile care nu aveau nimic cu interesul baimarenilor, un nucleu social  format din persoane vulnerabile a generat un rezultat deplorabil, lansand pe orbita administrativa si o echipa de consilieri alesi pe spranceana, oameni fara personalitate si competente reale.

In toata perioada scursa de la preluarea mandatului, consilierii “Coalitiei pentru Baia Mare” s-au comportat ca o echipa de mercenari, angajati sa sustina o filozofie de administrare perdanta, cuprinzand obiective teoretice si utopice, plus nerealizarile din perioada 2012-2016. Si cand totul parea functional, s-a dovedit ca socotelile din spatele cortinei nu se potrivesc cu cele de pe scena, viceprimarul cu atributii de primar interimar defectand dezamagitor pentru cei care l-au numit, prin refuzul de a accepta continuarea manipularii care afecta grav interesele cetatenilor. Marinel Rob a avut curajul sa vorbeasca despre situatia bugetului municipal, asumandu-si prin semnatura doar decizii si masuri care erau legale si in beneficiul urbei, spre deosebire de consilierii locali care prefera sa moara de rusine in scaunele lor.

Lipsit de resurse financiare, in iunie 2016 orasul avea datorii de 50 de milioane de lei, primele domenii afectate au fost serviciile publice, nivelul salubrizarii reducandu-se la o treime, iar deszapezirea a fost „fuserlita” prin solutii improvizate. In loc sa fie spus adevarul in Consiliul Local, aratandu-se de ce a ramas orasul fara operator pentru iarna in conditiile in care contractul putea fi prelungit pana in 2018, masina de propaganda aservita puterii a marsat pe doua elemente de manipulare. Primul motiv invocat tinea de incompetenta echipei executive si lipsa de implicare a deliberativului local, al doilea fiind absenta primarului aflat sub control judiciar de la comenzile administratiei, singurul capabil sa gestioneze un oras de dimensiunea si nevoile Baii Mari.

Fara banii in buget si obligatii asumate abuziv care trebuiau platite, investitiile au fost unele reduse, altele oprite, marii perdanti fiind locuitorii din cartierele municipiului, zone ramase de douazeci de ani in aceeasi stare deplorabila. Situatia se putea agrava si mai mult daca nu se oprea risipa banului public, o practica prin care in ultimii ani, bugetul a fost spoliat cu milioane de euro pentru aducerea de mercenari in sport si avalansa de evenimente cultural-artistice-propagandistice, activitati avand ca beneficiari major pe liderii orasului si nu cetatenii urbei.

Evident ca situatia nu putea fi tolerata, dezvaluirea adevarului putand amplifica o situatie deja periculoasa. Printr-o luare de pozitie machiavelica, responsabilitatea starii orasului a fost aruncata in spinarea viceprimarului Rob, a carui competenta este negata de echipa de laudatores-urlatores din Consiliul Local, dar si a aparatului de specialitate din primarie, care dintr-un instrument functional si obedient timp de 5 ani a devenit brusc o echipa de sabotori care lucreaza impotriva interesului baimarenilor. Cu un viceprimar Rob vulnerabil si devenit rebel, servitorilor puterii li s-a trasat sarcina sa obtina desemnarea unui consilier cu atributii de viceprimar, solutie salvatoare inventata/acceptata peste noapte, o forma de triumvirat care trebuia sa puna lucrurile in miscare, fara a se pierde controlul situatiei.

Doar ca socotelile au iesit altfel decat se dorea, prin vot fiind desemnat consilierul Niculescu Tagarlas, principalul contestatar al situatiei de fapt, cel care intentioneaza sa dezvaluie adevaruri periculoase, care nu trebuie cunoscute de baimareni. De aici a inceput noul scandal din Consiliul Local Baia Mare, echipa de consilieri aserviti fiind mandatata sa rastoarne cu orice pret situatia existenta, impotriva legalitatii si a bunului simt.

Lipsiti total de cunostinte juridice si incurajati de o lipsa de fermitate sau de complicitate din partea secretarului municipiului, in Baia Mare ruleaza o telenovela aberanta si de prost gust care nu are nici un impact asupra miilor de baimareni care protesteaza de doua saptamani in strada. Nu inca si nu in mod direct, doar ca situatia se poate schimba oricand.

Astazi a fost convocata o noua sedinta extraordinara, a carui scop extraordinar este sa ii retraga lui Marinel Rob, in mod extraordinar, atributiile de primar interimar, omul fiind taxat ca un tradator fara nimic extraordinar. Pe convocator apar semnaturile principalilor consilieri obedienti, la care se adauga din nou Vida Noemi, personaj dezavuat de majoritatea membrilor comunitatii maghiare, dar si a celor doi noi consilieri populari, a caror constiinta civica a fost cumparata cu promisiunea unui post de consilier cu atributii de viceprimar.

Citind expunerea de motive redactata de ghostwriterii de serviciu si semnata de consilierul Dorel Muresan, ma umfla rasul-plansul, citind ca… Baia Mare a fost administrat indoielnic, salubrizarea a fost dezastruoasa, deszapezirea s-a facut cu incompetenta crasa, atributiile din zona sportului si culturii au fost ignorate, iar transparenta fata de consilieri si cetateni a fost lipsa. Nimic despre situatia bugetului, lipsa de resurse financiare, datorii si procese!

Dar cine a detinut puterea, domnilor de la Coalitie? Cine a numit viceprimarii, cine a votat proiectele de hotarari, cine a numit directorii din Primaria Baia Mare? Atrag atentia celor care folosind masinile de teren Mercedes ale ATP Exodus, hartuiesc oamenii in trafic trecand peste linia dubla continua in timp ce vorbesc la telefon, ca e riscant daca nu chiar periculos sa mai consideri ca in municipiu sunt doar oamenii tampiti, ordinari sau gunoaie sovine. Exista o limita in toate si s-ar putea ca unora sa le vine ideea sa vorbeasca, mai ales ca OUG 13 a fost abrogata!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. Student

  Felicitari pt. articol, domnule SOMOGYI Attila, sper sa citeasca si ce-i in ” cauza” si sa ia aminte!

  Reply
 2. Emil

  Domnule PREFECT de ce nu cereti secretarei primariei raportul de demitere a primarului care nu isi exercita atributiunile de primar nu stiti ca sunteti partas la incalcarea legii ????????????????????????????????

  Reply
 3. Danny

  Excelent editorialul !Trebuie facut ceva pentru ca acest oras sa scape din ghearele lui KK si ale acolitilor sai.Monstruoasa Coalitie trebuie sa dispara din moment ce este condusa de un inculpat.Partidele politice trebuie sa isi responabilizeze reprezentantii in Consiliul Local ,iar executivul Primariei este necesar sa isi respecte atributiile din fisa postului si sa nu se implice fatis in tot felul de aranjamente politice.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1