EDITORIAL – Conceptul de fair play si vinovatia neasumata. Am pierdut un meci. Dar mai avem multe de castigat

Reclame home 1
Reclame home 1

hcm baia mare handbal feminin 3

Viata reprezinta o suma de trairi pozitive si negative, care, chiar daca ne marcheaza vremelnic existenta, trebuie sa ne dea puterea sa continuam. In Municipiul Baia Mare, sportul s-a revigorat in ultimii ani, in primul rand datorita interesului aratat de autoritatile publice locale, care au inteles ca in afara de serviciu, cosul zilnic si viata de familie, locuitorii urbei au nevoie si de o alta zona in care sa se regaseasca in postura de participanti activi.

Rezultatele din hanbal inregistrate saptamana aceasta au fost ca un dus scotian, amortizat in parte de succesul echipei de baieti, care a reusit, dupa 16 ani, sa readuca titlul in Baia Mare. A fost o perioada prea lunga, in care echipa si-a cautat identitatea prin cotloanele vremurilor de glorie apusa. Un meci si o victorie fara glorie, la nivelul actual scazut al campionatului national, o partida plina de orgolii si in final cu pumni impartiti intre jucatori, evident ca in spiritul fair play-ului.

Astazi, sportul a devenit din pacate o mare afacere, in care invinge nu cel mai bun, ci cel mai bogat, deformandu-se aproape in totalitate ideea de competitie. Acest oras are o istorie recenta, care inseamna nu doar Combinatul Chimic Phoenix, Faimarul, Filatura de bumbac sau platforma mecanica. Baia Mare a stralucit candva si prin sport, avand echipe in prima liga de la disciplinele sportive colective precum fotbal, handbal, volei, rugby, baschet si chiar canotaj, box si planorism.

Ne mai amintim cu respect si de popicarii campioni mondiali, fetele superbe de la gimnastica ritmica, inotatorii de talie internationala si multi altii care au adus prestigiu cetatii. Am fost pentru o vreme al doilea centru de excelenta in sportul romanesc, pentru a decadea mai apoi pana aproape de disparitie.

Am urmarit meciurile doar la televizor. De foarte multi ani nu mai merg in sala sau pe stadioane. Sportul a ramas si pentru mine o componenta importanta a vietii, dar nu definitorie, intrucat nu consider ca doar daca urlu bezmetic, injurand sau crapand seminte sunt un fan real. Saptamana aceasta mi-a lasat un gust amar si ma determina sa renunt pentru o vreme sa mai urmaresc fenomenul sportiv local. Prefer sa vad un meci al Barcelonei, Realului sau Bayernului, sa urmaresc formula 1 sau tenisul la Roland Garos, decat sa miros nesimtirea si falsul patriotism al celor care nu au dinti in gura, dar ne asurzesc cu ineptiile lor.

A fi spectator al evenimentului sportiv nu inseamna sa cersesti o invitatie cuiva sau sa mergi la meci pe jumatate beat si cu un fular la gat. Asa cum nici sa mergi ca la mort cu o lumanare in mana sau cu nasul pe sus nu defineste atasamentul fata de o echipa sau oras. Lumea sportiva este populata de ceva vreme de oameni fara vocatie si intelegere a fenomenului sportiv, de sportivi mercenari inrolati in echipe artificial umflate si de condottieri cu eticheta “oficial A” in gat.

Nu accept sportul de tip business in care ne cheltuim resursele pe foste glorii si ne amagim ca suntem valorosi sau unici. Sportul romanesc a decazut in ultimii 20 de ani, de cand banii in sport sunt investiti de animale de prada gen Becali, Niculae, Borcea, Paskany si alte specimene din fauna pseudo-oamenilor de afaceri care nu au habar de fenomenul sportiv. Acestia folosesc sportul pentru a-si alimenta cu nesimtire cultul personalitatii si pentru a spala bani obtinuti din afaceri murdare, intinand principiile olimpismului si ale sportului in general. Rezultatele se vad, fiind neperformanti pana si in gimnastica, handbal, atletism sau canotaj.

In Baia Mare, sunt cativa oameni inimosi care sponsorizeaza sportul din bani munciti, la care se adauga sume importante din visteria publica. Problema consta insa in managementul deficitar al actului sportiv, realizat de niste neaveniti care au falimentat in toate domeniile in care au activat, fiind resuscitati si reciclati in mod artificial ca oameni valorosi in administrarea sportului local.

Rezultatele apar o strategie incorect aleasa, prin aducerea de sportivi interesati doar de castigurile materiale proprii si antrenori straini carora li se cere sa faca minuni cu un material second hand.

Si eu am batut mingea ca pusti, am plans cand mi-am luat pe bani putini prima racheta de tenis uzata, am luat bataie acasa cand spargeam geamurile scolii exersand la perete si am fost nebun de fericire cand m-a pescuit din curtea scolii un instructor, om care mi-a oferit sansa unei legitimari, o pereche de tenisi ieftini si un tricou decolorat.

Am plecat din sport cand mi-am dat seama ca nu pot concura pe cei inzestrati cu atribute fizice reale, lasand gloria sportiva celor care au har si pricepere. Am renuntat inclusiv sa mai bat mingea in Sala Sporturilor cu tot felul de burtosi care credeau ca daca au o afacere se pricep si la fotbal. Prefer acum sa alerg in noroiul si zloata de pe terenul pretins a fi de atletism, fara sa ma cred sportiv sau cronicar de sport doar pentru ca mi-am luat cu bani imprumut un trening Adidas.

Acest oras are alte prioritati in zona economica si sociala, sunt tineri fara casa, capi de familie fara serviciu, femei casnice cu oala goala si pensionari care nu-si pot plati intretinerea. Sportul trebuie sustinut, dar in scoli, licee si cartiere, largindu-se baza de selectie si promovand valorile reale. Cand vom avea bunastare, vom putea plati performanta. Ideea este sa avem un oras sanatos si nu un oras disperat ca s-a pierdut un meci.

Iar celor care au investit incredere personala si bani publici in sport, le readuc aminte ca marile caractere se vad in situatiile critice, ca au datoria sa fie alaturi de echipa si cand sunt invinsi, ca nu doar ei, perdantii, merita a fi denigrati, ci si cei care confunda sportul cu plimbatul prin carciumi. Viata este ca un borcan imens in care exista si miere si fiere si nu e corect ca unii sa ia doar caimacul, iar altii zarul.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2