Editorial: Conducerea Maramuresului arunca vorbe goale in problema ajutorarii Ukrainei

Reclame home 1
Reclame home 1

tabara refugiati ucraina razboi

Suntem o tara la rascruce de vanturi, timp de multe secole calcata in picioare de imperiile vecine. Cand altii aveau armate regulate de zeci de mii de osteni sau angajau condotieri si trupe mercenare, noi ridicam la nevoie armata tarii formata din razesi si plaiesi inarmati cu furci, coase si ghioage. E de mirare ca domnii nostri pamanteni, numiti cu deferenta de curtile occidentale printi, au avut curajul sa infrunte timp de secole de la hoardele de tatari pana la regimentele de spahii.

In functie de glagoria ori pricepeala avuta, ne-am lipit cand de lesi impotriva ungurilor, cand de unguri impotriva tatarilor, cand de rusi impotriva austriecilor. Am fost ba aliati, ba dusmani cu toti, in functie de simpatiile domnilor sau ofertele marilor nostri vecini. Am fost vasali sau supusi cand Inaltei Porti, cand habsburgilor si am platit nu odata tributul anual in aur, sare, miere, grane, vite sau chiar prunci luati cu sila, sursa pentru oastea de ieniceri care mai apoi ne tundea bine.

Dar nu am fost niciodata pasalic turcesc, desi vremelnic am fost provincie imperiala. Ne-am sumetit cu mandrie fruntile pana ce ne-au cotropit nemtii, si asta cand ne-am varat cu sila in razboaiele vremurilor. Singura forma reala de ocupatie a fost cea sovietica, atunci cand de la Bucuresti la Sighet legea o faceau comisarii si politrucii veniti pe tancuri, asistati de consilierii bolsevici.

Gheorghiu Dej ne-a scapat de ocupatia sovietica, platind cu pretul vietii, dar au ramas comunistii locali care au instalat dictatura proletariatului si mai apoi aristocratia muncitoreasca. E de mirare ca nu am disparut ca natie, dupa ce aproape an de an am fugit ba in munti, de unguri, ba in paduri ascunzandu-ne de tatari si turci, ba in delta, evitandu-i pe rusi.

Am facut acest preambul pentru a reaminti politicienilor cu muschi de batracieni, ca profesia de purtator de izmene colorate si vanturatul de vorbe goale si fara rost, e una de necalificat. Practica din ultimii 20 de ani ne-a dovedit cu prisosinta ca pentru caputul de deputat sau dulama de senator, e bun fierarul sau medicul, merceologul ori inginerul, magazinerul sau profesorasul sindicalist. Sleahta de vorbitori aiurea si produs praf nu trebuie sa cunoasca doctrine, ideologii sau stiinte politice.

Conditiile necesare si suficiente pentru a se aburca pe magarul bugetar de stat sunt (nu neaparat in aceasta ordine): chimirul lat si doldora, panticele umflat si falcile groase, plus nesimtirea si tupeul de guzgan. Cat despre scoli si patalamale, nu-i bai ca ai facut la ff ori chiar ti-ai cumparat o licenta, fie ea despre prelucratul pieilor sau limbi moderne aplicate. In plus, studiile se pot face oricand si oriunde acum, malai sa fie, ca universitarii de azi sunt amaratii si corigentii de ieri, mai flamandoci ca bastinasii din Papua Noua Guinee.

Carevasazica respectul meu pentru struto-camila-dromader socialdemocratoliberaloconservatorpopulara este la fel de redusa ca si pentru tiganii de pe Craica, forma tribala care continua sa-si bata joc de cetatenii orasului nostru. Adica aproape de zero absolut.

Revenind la chestiune, ultimele declaratii ale liderilor judetului vizavi de ajutorul Maramuresului in chestiunea ukraineana ar fi fost interesante si de bun augur daca erau formulate altfel. Le-am mai recomandat unora, precum vicele Gabriel Zetea, de exemplu, sa schimbe writerii sau site-urile de unde se inspira in retorica personala.

Daca se mentiona ca in limitele legilor si conventilor internationale, am putea sa contribuim la efortul de sustinere materiala a populatiei din zonele de conflict armat, aplaudam. Insa a afirma ca vom face, vom drege si vom trimite reprezinta simple fraze populiste.

Poate ca activul vice de judet si sef de filiala a uitat ca in Romania bucolica, politica externa constituie atribute ale Parlamentului si Presedintelui. Ca nu avem autonomie ca judet sau regiune pentru a putea decide politici transfrontaliere cu vecinii nostri. Dar mai ales demnitarul local nu trebuie sa uite ca nu suntem eschimosi ca sa ne dam igluul, pestele si nevasta oaspetelui sau megiesului in nevoie.

Maramuresanul e primitor, te pofteste sa intri, sa sezi la hodina, sa bei un pahar de palinca si sa dumici un codru de pita si o creasta de slanina. Apoi iti ureaza binete si asteapta sa-ti vezi de drum. Sau altfel spus, NO ATAT!

In plus, onorati politruci cuvantatori neintelesi, nu v-am ales ca sa instrainati malaiul strans cu truda de noi, nici sa promiteti recolta din toamna. Daca vreti sa ajutati ukrainenii, se poate, dar faceti-o din buzunarul vostru si din podul lui tata batran, nu angajand averea unui judet, fie el sarac sau bogat, pe care-l administrati doar vremelnic.

Din cate stiu, n-ati luat patrimoniul maramuresan in arenda sau folosinta vesnica. Nu cred v-am imputernicit sa dati din casa sapa cea veche sau furca fara un dinte. Iesiti cu curaj in fata obstii, fara lacrimi de crocodil si texte electorale, si porniti o subscriptie publica in obiecte sau bani, alimente sau alte bunuri. Iar de va fi sa strangeti ceva, folositi filiera legala, ca de aia avem sute de ONG-uri, plus Crucea Rosie, ONU, UNICEF, OSCE si alte structuri cu atributii internationale. NO ASE!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2