EDITORIAL: Corabia PNL, aproape de sabordaj

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, pe scena publica aparuse un individ cu voce grava, par carunt si sprancene negre care s-a erijat in liderul Partidului National Liberal, formatiune politica asimilata cu onorabila familie a Bratienilor. Radu Campeanu a incercat atunci sa reinvie traditiile marelui partid istoric, dar a sucombat in demersul sau, invins fiind de un sistem politic condus de securistii cu fata umana si exponentii nomenclaturii comuniste din linia a doua, mascati in dizidenti anticomunisti.

Au trecut 27 de ani, timp in care PNL a suferit schisme si cutremure interne majore, reusind sa supravietuiasca in timp doar prin intelegeri si compromisuri, uneori dezonorante. Oare cati dintre romani stiu ca de acest partid istoric se leaga cateva din marile evenimente care ne-au definit identitatea nationala?

Liberalii au luptat pentru instaurarea monarhiei constitutionale, independenta de stat, transformarea tarii din Principat in Regat si crearea Romaniei Mari, adoptarea celei mai moderne constitutii din Europa in 1923, dar mai ales au fost artizanii relansarii economice de dupa marea criza economica din perioada 1929-1933. Cum poti compara istoria si identitatea unei formatiuni politice cu o asemenea istorie cu cea a partidului neocomunist imbracat in guba social-democratiei mioritice sau cu popularii, o gasca fara identitate doctrinara, formata in mare parte din derbedeii traseisti ai spectrului politic.

Marea problema a Partidului National Liberal o constituie lipsa liderilor carismatici si credibili, aspect care a constituit timp de 70 de ani principala caracteristica forte a formatiunii. Dupa reactivarea din 1990, unica perioada de stabilitate reala a fost pe durata celor 8 ani, aferenti mandatului de presedinte al venerabilului epigramist Mircea Ionescu Quintus, astazi presedinte onorific al partidului.

Nici Popescu Tariceanu nu a fost un lider slab, dar s-a erodat in luptele brutale cu Traian Basescu si prin asocieri nefericite cu Dinu Patriciu, fiind obligat sa predea presedintia ultimului reprezentant al curentului yuppi&hipster din Romania.

Crin Antonescu s-a evidentiat ca sef de partid printr-o retorica elaborata, dar directa, fiind printre singurii politicieni care chiar cu “bube in cap” era capabil sa ridiculizeze orice realizatori de talk show politic dambovitean, fie el mercenar sau aiurit. Marea nerealizare a omului care si-a trecut in CV si functia de Presedinte interimar al Romaniei o constituie incestul politic realizat cu PSD, din care a rezultat un bastard uselist care a sucombat in doar 3 ani datorita contractarii unei forme fatale de poliomielita politica.

Despre prezenta nesemnificativa la conducerea PNL a actualului chirias de la Cotroceni nu este nimic de mentionat, in cele sase luni de presedintie politica acesta vorbind de patru ori in public. Fara a transmite nimic.

Dar raul era deja facut. Cu un Antonescu retras in delta la pescuit, marele partid liberal invadat de transfugii de pe toata scena politica a facut o noua asociere paguboasa, acceptand sa fie partener pasiv intr-o partida de swing politic cu efecte dezastruoase. Urmarea a fost accea ca versatul buldog democrat-liberal a sedus pudelul liberal anorexic, corcitura rezultata fiind un exemplar cu pedigree incert si fara onorabilitate in fata famigliei politice europene.

Astazi, PNL arata ca o entitate cu pretentii de formatiune politica fara identitate, formata din prea multi traseisti cu valoare dubioasa, o asociere de interese fara obiective certe, in care regula o face cel mai nesimtit si vocal. Dupa o asemenea decadere, aspect certificat si de rezultatele obtinute la recentele alegeri parlamentare, liberalii risca sa fie expulzati si din vagoanele de clasa a doua, inainte de disparitia lor definitiva in neantul istoriei.

Am scris aceste randuri cu responsabilitatea celui care fara a fi membru de partid a votat in ultimii 25 de ani liberalismul si candidatii sai, cu exceptia ultimelor alegeri, cand am dat un veto asocierii dubioase de la nivel local. A fost picatura care a umplut paharul intr-o politica in care guverneaza tupeul si incompetenta manifestate vocal. Nu cred ca in PNL se poate realiza o schimbare cu lideri tineri care-si clameaza ca argument al competentei sau onestitatii, originile rurale. Nici cu doamne silfide cu mintea la nutritionistul personal si ochii la antrenorul de fitness.

Este Ionel Bogdan o solutie pentru PNL Maramures? Posibil… doar daca viata de partid se muta in totalitate pe facebook. Cred insa ca vom avea un razboi civil intern, inainte, dar si dupa alegeri, o lupta dominata de fostii locatari din sediul de pe Bd Traian care vor specula slabiciunea si vulnerabilitatile liberalilor. Un lider al fostului partid basescian evoca nostalgic la o cafea vremurile minunate cand sedintele de partid se terminau cu ciolhanuri pedeliste, orgii cunoscute in targ, care faceau sa roseasca de jena si o patroana de bordel.

Celor care isi asuma astrazi conducerea PNL le reamintesc spusele lui Ion Bratianu: “In chestiunile mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotarasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inalt si sigur al principiilor.” Chiar asa, domnilor!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *