Editorial: Cum au ajuns izmenele sa conduca Romania

Reclame home 1
Reclame home 1

militar salut onor armata tancArmata romana mai are cativa ofiteri cu onoare. Tot mai putini, caci cei mai multi dintre ei au fost lichidati de comunisti, acestia refuzand sa-si calce juramantul fata de rege si tara in 1945. Aruncati in inchisorile comuniste sau trimisi la munca la Canal, floarea ofiterimii a fost umilita de caprarii ajunsi gardieni de puscarie sau de colhoznicii deveniti comisari politici. Ofiterii din epoca societatii socialiste multilateral dezvoltate aveau doua calitati majore, dosarul de cadre care atesta orginea sanatoasa (tractorist sau cazangiu) si obedienta fata de regim, regasit in acel “sa traiti” umil si racnit. In armata regala se folosea adresarea “am onoare sa va salut”, in armata noua se cere ca gradele inferioare sa utilizeze tot salutul comunist, umil si degradant de “sa traiti”. In plus, daca un militar roman intalneste un militar strain de acelasi rang, romanul trebuie sa salute primul, de parca si-ar asuma o conditie inferioara. Asa au stabilit sefii care au redactat regulamentele militare. Genial nu-i asa?

Armata romana numai profesionista nu poate fi in actuala forma de functionare. Subordonata politic si invadata de festivism si practici ortodoxe obligatorii, militarii au devenit o anexa sociala scoasa la vedere doar la evenimente si defilari. Cu un corp de ofiteri avand valoare discutabila, stim cine si cum a intrat in institutiile militare in ultimii 15 ani, cu o tehnica primita in dar sau pe bani multi de la groapa de gunoi a Europei, buna de executat doar misiuni secundare in teatrele de operatiuni, armata romana a ajuns inferioara celei unor tari din lumea a treia. Asa s-a dorit si asa s-a ajuns, cu una din institutiile de baza ale societatii. Armata romana este condusa de niste civili cacaciosi, multi cu rang de soldat neinstruit sau fosti furieri si veselari. Situatia este posibila deoarece armata are un corp de imbuibati cu epoleti de generali, loviti de obezitate, dementa si slugarnicie. Ei au fost numiti pe functii si promovati de politicieni semianalfabeti, in baza unor merite inventate sau prin fraude majore. Iar cand neputinta lor este vizibila si celui care conduce atelajul hipo intr-un batalion VM, generalii sunt avansati, trecuti in rezerva, recrutati si promovati in politica.

Unul din principalii politicieni ai vremurilor de azi este Gabriel Oprea, seful unui partid de conjunctura cu denumirea copiata dintr-un articol scris de Corneliu Vadim Tudor. I se spune “generalul”, in conditiile in care nu a condus niciodata un pluton sau o companie, iar batalionul sau regimentul sunt notiuni cunoscute doar teoretic politrukului. Gabriel Oprea a reusit la examen la scoala de intindenta, acolo de unde ieseau ofiterii cei mai depriviti, “specialisti” in numararea cazarmamentului, aprovizionarea popotelor si tinerea evidentei normelor la muncile agricole. Dupa 1990, multumita sistemului educational scapat de sub control, este promovat capitan la apelul bocancilor, termina studii de drept si devine ofiter de justitie militara, a nu se confunda cu magistratul militar. Urmeaza o ascensiune fulminanta, in 10 ani din locotenent major, Gabrile Oprea ajungand general maior. In noua armata subordonata politic si religios, un om care facea de serviciu la cantina scolii si numara izmenele in aplicatie, este propulsat ministru al apararii, ministru de interne si ministru al administratiei, cu rang de general cu patru stele. Recrutat de PSD, ajunge stab la Ilfov, mai apoi prefect si ministru in guvernele Boc, moment in care are loc ghilotinarea pensiilor militarilor adevarati. In tot acest timp armata tace, redusa la obedienta si slugarnicie de un presedinte matrafoxat si o clasa politica incompetenta.

Astazi Gabriel Oprea face jocurile in Romania. Omul care are dificultati sa tina un discurs liber, cu o logica in exprimare rostogolita si incoerenta, si-a castigat pe furis acest drept intr-o tara guvernata de nulitati. Pus de premier sa faca de  serviciu pe unitate/Guvern in momentele cand aveau loc inundatii sau alte calamitati,  “generalul” Oprea se distingea prin indicatiile latrate printre genele stranse, in teleconferintele publice jenante. Banguielile lui televizate se traduceau in culise astfel: faceti ma… ce puteti, raportati-mi doar mie si nu lasati presa sa intre pe acolo sa! Fara sa faca nimic precis niciodata, arlechinul politic a dobandit faima de mare organizator, luand ochii prostimii cu costumele lucioase si lookul de presupus om serios. Invatase in armata reteta succesului, ca nu munca si competenta te promoveaza, ci daca esti destept cinci minute, exact in fata comandantului, crez care l-a facut din elev caporal, general de armata. Intim cu Basescu, Oprea s-a lipit si de sasul greoi, aburindu-l cu priviri de primadona si taceri sublime. Oricine ar veni la conducere in Romania, Oprea se va adapta si se va face util stiind cand sa taca si cand sa spuna …da, sa traiti!

Ultima lui iesire publica in weekend la o televiziune, a fost stupida si sublima. Generalul a dat gingas din gene, amenintand voalat in camera ca va arunca in aer coalitia guvernamentala, ca nu va permite ca ideile banguite de “domnul presedinte Ioh’’nis” sa nu fie luate in seama si ca nu va accepta ca statul de drept, DNA si justitia sa fie atacate. Nici macar pe furis.

Corpul ofiterilor in rezerva, aflati intr-o sala a unui club de pensionari si-a intors privirea cu dezgust. Un colonel, fost comandant de regiment 15 ani, mai valoros decat un pluton de generali de opereta care azi conduc armata, militar sarit de la avansare pentru ca avea coloana vertebrala si nu incapea pe teava unui tun de 88, si-a luat bastonul si a plecat sontacaind in parc. S-a gandit la miile de soldati care i-au trecut prin mana, la ofiterii care l-au urmat si respectat pentru competenta sa mai bine de 30 de ani. Si-a indreptat umerii si a continuat sa mearga demn si mandru printre oameni. Nu si-ar schimba gradul pentru toata bolta cereasca… Am onoarea dle Colonel!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. rezervist

  NU DATI IN ARMATA ROMANA. GENERALII ESTE CAPUL ARMATEI SI FARA EI ESTE JALE. CINE NU A FACUT ARMATA SA TACA SI SA NU CRITICE. SA TRAITI DOM GENERAL OPREA! ASOCIATIA CADRELOR IN REZERVA DIN ARMA INFANTERIE VA SUSTINE PANA LA MOARTE.

  Reply
  1. dilau

   prietene rezervist, nu dati in armata, nu dati in biserica, nu dati in clasa politica, nu dati in…… da cine mama dracului e de vina ca noi facem foamea in continuare?.

   Reply
 2. pop

  Acest articol contine un adevăr mare da oprea a fost izmanar apoi paharnic la popota in cele din urma priten intim a lui bombonel ,asa a ajuns general de carton

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2