EDITORIAL: De ce nu se rezolva problema rroma in Baia Mare?

De ani de zile invartim si intoarcem pe toate fetele o problema care ne influenteaza si afecteaza viata. Doar ca nu vrem sa recunoastem la dimensiunea reala a fenomenului. Rromii din Baia Mare constituie un subiect nerezolvat de toate administratiile din ultimii 20 de ani, o dovada a incapacitatii manageriale din urbe. Ma intreb ce se intampla daca ajungeam Capitala Culturala Europeana in 2021? Cum am fi gestionat aceasta problema, astfel incat sa nu devenim un etalon al neputintei administrative, cu mii de turisti asaltati de cersetori, pesti si prostituate?!

Baia Mare a devenit cunoscuta in ultimii ani in toata Europa si chiar peste ocean, municipiul nostru fiind celebru pentru modul defectuos in care gestioneaza o problema sociala majora. O entitate de cateva mii de suflete, care nu are nimic in comun cu istoria, traditia si radacinile orasul, altereaza imaginea unei intregi comunitati. Daca dai o cautare dupa numele orasului vei gasi cateva mii de referiri pe doua teme, rromii si coruptia. Doua fenomene care nu au o legatura directa, dar care sunt interdependente. Fara coruptie in viata publica, politica si administratie, astazi nu am fi avut pungile de saracie de pe Craica, Pirita, Ferneziu, Valea Borcutului si Gara.

Periodic, autoritatile se intalnesc cu cei din serviciile sociale, ONG-uri si reprezentantii rromilor. La aceste sedinte mediatizate, niste indivizi cu pretentii de lideri, personaje care nu au nimic de a face cu imensa majoritate saraca si abrutizata, se manifesta vocal si revendicalist, urland din toti bojocii ca sunt discriminati, ca nu le sunt respectate drepturile si ca trebuie facut ceva. Totul intr-o retorica belicoasa si confuza, vadit populista si cu tenta politicianista sau religioasa. Asa-zisii lideri prezenti ii contesta pe liderii absenti dupa ce la o alta intalnire de lucru liderii absenti azi i-au contestat si au negat legitimitatea celor absenti la acea data. Se joaca un fel de alba-neagra, in care cel furat si pagubit este baimarenul si nu administratia publica.

In esenta, problema nu este atat de complicata, fiind nevoie doar de determinare, responsabilitate in folosirea resurselor si curaj civic. Rromii exista fizic si afecteaza prin modul lor de actiune atat imaginea, cat si viata baimarenilor. Exista baze de date in care se gasesc informatii despre toate categoriile de rromi, cu ce se ocupa, cum traiesc si ce costuri plateste comunitatea anual pentru ei. Chiar daca nu exista o reteta de succes in rezolvarea acestei probleme, avem reglementari legale si institutii abilitate in acest sens. De cine si mai ales de ce se tem decidentii sa aplice legea? Cine ne da dreptul sa aplicam dubla masura in respectarea legalitatii? Ii vrem la inchisoare pe politicienii corupti, patronii evazionisti, demnitarii hoti, dar nu facem nimic cu curvele, cersetorii si cautatorii in gunoaie.

Problema trebuie asumata de comunitate si de liderii ei. Ati vrut votul nostru, va place sa fiti sefii orasului, atunci rezolvati problemele si nu faceti intalniri fara rost, simpozioane si manifestari in care eludati adevarul. Acum ceva vreme, in Piata Izvoare m-a abordat un asa-zis lider al rromilor, vajnic comerciant speculant, care s-a autoinvitat intr-o emisiune televizata. Revoltat si incoerent, mi-a servit meniul cu rromii discriminati si faptul ca nu se face nimic pentru ei. I-am adus aminte ca acum patru ani ma injura de mama, ma facea corupt si sluga a primarului, dar n-am apucat sa-l mai intreb ce a facut el pentru rromi, stiut fiind ca are masina, casa si LCD cu diagonala de un metru. A plecat furios ca mi-am permis sa-l aduc la ordine si sa nu-l tratez cu consideratie si respectul pe care-l merita in opinia sa de lider maximus.

Si totusi… ce este de facut? Nu neg oportunitatea strategiilor si pasii facuti de echipa de la SPAS. Doar ca ei trateaza efectele, chiar daca o fac onorabil in raport cu alte structuri administrative. Da, rromii trebuie educati, aceasta fiind una din solutiile posibile pentru schimbarea mentalitatii acestora. Doar ca acest proiect va genera efecte cuantificabile majore doar peste 10-15 ani, atunci cand copiii din generatia de azi vor ajunge adulti. Si asta doar daca nu se vor pierde pe drum din cauza parintilor care prefera sa-i scoata la cersit sau furat, in loc sa-i lase la scoala. Avem o nevoie acuta de o discutie aplicata si serioasa cu toate mediile sociale din urbe si stabilirea unor proiecte care sa completeze masurile legale.

Orasul este sarac si nu-si poate permite sa le construiasca rromilor case sau blocuri. Nici nu ar fi corect sa perseveram in politici care discrimineaza majoritatea. In 1990, majoritatea covarsitoare a rromilor din Baia Mare erau integrati, aveau locuri de munca si apartamente. In regimul comunist nu te lasa sa vagabondezi sau sa cersesti in gara. De ce au fost ei primii concediati dupa revolutie, cum de si-au vandut locuintele si au ajuns in strada? Cati dintre cei de atunci sunt astazi locatarii ilegali de pe Craica, Horea si Cuprom? Timp de doua decenii, administratia publica a tolerat si admis un fenomen scapat de sub control. Si doar pentru acest fapt, nici unul din politicienii sau decidentii actuali, taietori de frunza la caini prin birourile decidente, nu au ce cauta la conducerea municipiului.

Avem o problema care trebuie rezolvata si nu ascunsa sub pres. In loc sa faca circ in deliberativul local, onorabilii consilieri locali ar trebui sa ia niste decizii in acest sesn. Dar oare sunt in stare sa gandeasca niste solutii? Posibil, dar nici intr-un caz nu cei 11 magnifici ai Coalitiei pentru stagnarea Baii Mari!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Dobra M.

  Prietene,înainte de a se rezolva problema roma trebuie rezolvata problema majoritatii,aia cu lipsa locurilor de munca,a salariilor mici si a lipsei de perspectiva.Adevarul e ca daca nu se rezolva problema majoritatii,se va rezolva de la sine cea a minoritarilor,o sa ramana in oras doar Rob,Zetea si ei,cu ajutoare sociale si pomeni pesediste.In schimb nu stiu de unde o sa dea pomeni,eventual de la clujeni,ca doar ei au crescut populatia si veniturile prin construirea de Parcuri Industriale.PS.Macar de ar fi si baimareanul smecher înainte sa o tireze,sa-si vanda locuinta,sa bage banii la consum,fara stres de munca,sa ceara ajutor social si sa rupa usa lui Fotonea de la Primarie,pentru locuinta sociala cu centrala termica cu condensare.Ca doar prostii isi fac credite de 10-20 de ani,pentru o usa,un geam termopan si o centrala termica.Doar prostii plateste cum ar zice Marean.Ce bine e sa joci la pacanele mii de lei si sa-ti trimiti pruncii la cantina sociala sa nu-ti risti bugetul forfetar la mize.

  Reply
 2. ropan

  Problema tiganilor, poate si trebuie sa fie rezolvata numai de catre populatia majoritara. Problema este ca 80-90% din interactiunile pe care un roman obisnuit le are cu membrii acestei etnii sunt experiente negative. Asta e realitatea. Desi nu e corect sa generalizam, avem totusi acest drept de a evita pe cat posibil contactele cu tigani, datorita experientelor anterioare. De exemplu, preferam sa nu angajam tigani. E asta o dovada de rasism? Greu de crezut. Desi comitem un act de discriminare care poate fi nedrept pentru multi tigani, fiecare are dreptul de a se proteja cum considera el ca e util.

  In acest sens, cred ca atat comunitatea locala cat si liderii ei au o misiune extrem de grea (daca nu imposibila) avand in vedere cele descrise mai sus.

  Reply
  1. Attila

   Well, problema cu angajarea romilor/tiganilor e mult mai profunda decat a o reduce la un simplu act de rasism. In orice domeniu, forta de munca trebuie sa aiba un minim grad de educatie (alfabetizarea obligatorie) si de pregatire profesionala. Or, romii sunt in majoritatea lor analfabeti/semianalfabeti si nu se pricep la nimic (sa nu ne prefacem ca nu e asa). Asadar, unde si pe ce post sa ii angajezi?

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1