Editorial: De ce sa finanteze poporul partidele politice?

Reclame home 1
Reclame home 1

valiza cu baniAm citit un studiu realizat de un analist politic, lucrare finantata de o persoana privata in urma unei donatii catre Grupului pentru Democratie Participativa Plenum. Habar nu aveam de existenta acestui ONG si nici ce rost are o analiza comparativa a finantarilor partidelor politice din Europa. M-am lamurit citind stirea ca doar in luna iunie 2015, valoarea totala a subventiilor acordate de la bugetul de stat partidelor politice, se ridica la 464.644 lei (aprox 100.000 euro).

Daca inmultim cu 12 luni, rezulta ca anual se da pomana partidelor politice suma de 1.200.000 euro, de la bugetul de stat, adica din banii nostri. Legea romana prevede ca doar partidele parlamentare primesc subventii, iar ele se acorda doar formatiunilor cu reprezentare parlamentara sau care au cel putin 50 de locuri de consilieri la ultimele alegeri. Cei din opozitie zero fonduri si joc de glezna. Pai daca nu au bani sa treaca strada, cum sa intre in Parlament sau Consilii locale, ca gaselnita PPDD cu 20.000 per capita nu mai tine?

Finantarea politicului de la bugetul de stat este un model european, urmat in mare, dar cu unele amendamente ce tin de specificul local. Doar doua tari au alte reglementari, Malta care nu arunca banii publici pe partide si Marea Britanie unde primesc subventii doar partidele parlamentare care sunt in opozitie. Nimeni nu poate garanta ca in Europa politica nu ar exista coruptie sau ca marile corporatii nu dau mita unor politicieni.

Dar in Romania fanariota de ce sa dam bani politicienilor daca la noi coruptia e institutionalizata si nimeni nu intra in politica din convingeri doctrinare? Sa fim seriosi, noi nu avem doctrine totul fiind un talmes balmes ideologic, un copy paste nerusinat prin care toti fura idei de peste tot. De aceea am avut aliante incestuoase si hilare. Aliante intre dreapta si stanga, intre centru si extrema dreapta, intre extrema stanga si dreapta, la un moment dat si nationalistii romani din PRM, coabitau in Guvern cu iredentistii din UDMR. E drept ca la nivel de secretari de stat. Un raport al Curtii de Conturi arata ca partidele politice din Romania, dar toate, au datorii de milioane de euro inca din anii ’90. Servicii neplatite, afise, pixuri, tricouri de mult folosite la spalat gresia si care au fost date moca si neachitate. Atunci unde merg banii primiti de la buget, donatiile corporatiilor private si cele de la persoane fizice?

Se mai stie ca nimeni nu vine sa ceara o functie la partid cu mana goala. Vrei un post de consilier local municipal trebuie sa ai 20.000 euro, vrei un post de primar sau parlamentar 100.000 euro, functia de presedinte de judet merge pana la 150.000 euro, iar pentru fotoliul de ministru se cotizeaza intre 250 si 350.000 euro, depinde daca vrei la transporturi sau la mediu. Plus cheltuielile de campanie pe care le suporti tot tu. De ce ar arunca cineva mii de euro doar pentru a fi in serviciu public? E clar ca sunt interese, caci in Romania orice post este scos la vanzare. De la deconcentratele din judete, pana la curtea de conturi, de la antifrauda la politia de frontiera, de la garda de mediu pana la OPC, nici o numire nu se face pe criteriul meritocratiei, ci pentru obtinerea de foloase. Si atunci de ce sa se dea bani partidelor de la bugetul de stat? Vorbim de lupta anticoruptie, dar nu facem nimic profund, procurorii justitiari pescuind cu undita in functie de comenzile primite. Nu se vrea folosirea unui navod mare in care sa apara toti, de la pestele marunt cum ar fi obletele (consilier municipal) si pana la senatorul bastan din specia somn sau caras.

In plus, institutiile de control fac dans sportiv, neputandu-se intampla nimic “rau” cata vreme nasul e primar sau ministeriabil, finul e la Curtea de Conturi, fina la vama, cuscra la Tribunal, iar nora la fonduri europene. Sa fim seriosi cu spectacolul asta de opereta burlesca, jucata doar pentru Coana Europa, Union Jack si Mos Bill. In realitate “Romanii au talent”, “Factorul X” nu poate fi atins nici cu o floare, “Nora pentru soacra” e asistenta siliconata a lui…iar “Ferma vedetelor” ruleaza zilnic in guvernul de incompetenti.

Provoc onorabilii parlamentari maramureseni sa-si asume responsabilitatea modificarii legii finantarii partidelor politice. Cine vrea in politica sa o faca pro bono publico! Astept sa mi se adreseze urmatoarele intrebari: De ce ar mai vrea in politica cineva daca nu poate castiga bani cu sacu? Cine si de ce ar mai finanta la negru politicienii cinstiti? Unde sa ne plasam odraslele cretine si neamurile daca s-ar da peste tot examene corecte? Cum sa traim dintr-o leafa de manager sau specialist in limbi moderne aplicate, cu licente cumparate la privat, daca nu ne tragem pensii marite sau niste alte beneficii financiare consistente? Tu esti idiotul ala care sustine ca maxim doua mandate sunt suficiente intr-o functie publica?

Iar finalul apoteotic prezumat ar contine mesajul: “Mai da-te dracu de carcotas si daca ai boase, fa rost de 100.000 de euro si hai sa ne luptam pentru un post. O sa-ti arata ca io fac rost de 200 sau 300 de mii!. Ce nu ai bani? Atunci taci si nu manca…”

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2