EDITORIAL: Despre anticoruptie in tara coruptilor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

stampila-vot-alegeriTermenul coruptie vine din expresia latina “corruptio” care inseamna putreziciune. Iar ceva putred altereaza totul in jur, miroase urat, distruge si imbolnaveste. Nu vom scapa, probabil niciodata, de eticheta de tara corupta in mod endemic. Suntem un popor blestemat care nu reuseste sa-si depaseasca conditia obedienta si mentalitatea rurala de tip feudal. Am crezut ca vom deveni liberi alungand comunismul din tara. Ne-am revoltat impotriva analfabetilor care stapaneau Romania pentru ca ne era foame, frig si ne simteam umiliti sa traim ca sobolanii in intuneric.

Dar am gresit capital in 1990 cand nu am facut curatenie generala, refuzand punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Daca timp de trei legislaturi am fi interzis accesul pe scena politica si publica a fostilor activisti si securisti, astazi nu eram o tara in care conduc cei din linia a doua a Partidului Comunist, securistii reciclati si preotii colaborationisti ai BOR.

Mai mult decat atat, am inecat in sange rebeliunea civica din Piata Universitatii, asmutind minerii impotriva tinerilor si a intelectualilor. Si parca pentru a legitima nenorocirea noastra am votat isteric in Duminica Orbului pe un slugoi comunist, promotor al socialismului cu fata umana si sustinator al nomenklaturii si internationalismului de tip socialist. Iar urmasii tatucului Iliescu sunt si astazi pe val, vor castiga alegerilor si vor pune calus poporului ametit cu promisiuni desarte. Romanul este credul si accepta sa dea pasarea din mana pe cioara de pe gard, in speranta ca, odata si odata, cineva nu-si va mai bate joc de el.

Clasa politica din Romania este corupta. Datorita politicienilor mizerabili care au invadat viata publica si au subordonat administratia, statul tolereaza coruptia, iar ca efect s-a contaminat si mediul de afaceri, sportul, cultura, educatia, armata, sanatatea si mass-media. Intr-o tara in care totul se traficheaza si are un pret, stivuitoristii cu seral ajung deputati, economistii cu “Stefan Gheorghiu” ministrii, un pui de nomenklaturist fara gat si vopsit premier, iar un marinar sabotor si matrafoxat, presedinte.

Milioane de oameni cinstiti se lasa calcati in picioare de o hoarda de nimurici sclivisiti, putind a seu de oaie si tap in calduri, “domni” care ne prostesc cu vorbe doar ca sa ne puna opinca pe grumaz. Am ridicat incultura la rang de cutuma, alungand din tara sau marginalizand adevaratele valori nationale. Intelectualii ramasi s-au refugiat in lumea lor, majoritatea devenind masoni, rotarieni, swingeri sau miliardari de carton. Profesorul e mai prejos ca un taximetrist analfabet, functionarul public e umilit de un valutist, muncitorii sunt sclavi ai oligarhiei imperialiste, statul este client de baza al corporatiilor bancare, iar multi jurnalisti accepta sa fie hartie igienica pentru indivizi care pozeaza in mecena politici.

In tara in care sefa institutiei anticoruptie este iertata ca ar fi plagiat “doar un pic”, fiind tolerata si admirata pentru ca dansa lambada in orgii bahice cu politicienii corupti, justitia pare lovita de orbire  surzime si mutenie. Zeci de magistrati au fost trimisi la inchisoare sau pedepsiti cu suspendarea, o lovitura de imagine care a surpat increderea natiei in justitie si adevar. Iar in locurile ramase libere se catara absolventi ai fabricilor de diplome in drept, indivizi flamanzi si oricand gata sa se prostitueze pentru o casa, masina, niste bijuterii sau vacante exotice. In ultimii 25 de ani, in Romania au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie 23 politicieni de la PSD, 16 politicieni de la PNL, 11 politicieni de la PDL , un politician de la PNT, 3 politicieni de la UDMR, 3 politicieni de la Partidul Conservator, 2 politicieni de la PRM, 7 politicieni traseisti care au trecut pe la mai multe partide si 2 politicieni de la minoritati. O nimica toata raportat la miliardele furtate din banii publici!

Suntem in saptamana luptei anticoruptie, intr-un oras etichetat ca fiind corupt, cu un primar suspendat care da lectii de acasa functionarilor constipati si slugarnici, biete necuvantatoare din stana comunitara. Trubadurii de casa ii ridica osanale, cacareaza e pitita sub stratul de omat inghetat, pensionarii viseaza la tichetul de Craciun, iar tineretul buimac la un revelion bestial intr-un club cu iz de narghilea orientala. Homlesii s-au mutat de pe bancile publice in scarile de bloc, minoritarii ies cu noaptea in cap la scurmat in containere, curvele si-au amenjat o soba in ruinele de pe Bulevardul Independentei, iar hotii din puscarii spera la o amnistie prezidentiala inainte de Craciun.

Duminica romanii sunt chemati la vot sa legitimeze din nou prostitutia politica si incompetenta administrativa. Bastanii orasului vor pleca la ski pe partiile din Cavnic sau Borsa, echipele de manageri executivi la baile termale din maghiarime, tiitoarele la shopping in Viena, iar amarasteanul la tara, sa taie porcul crescut de ai batrani. Vor vota din nou varstnicii, casnicele, asistatii sociali, pensionarii de boala si alte categorii manipulate si prostite. Aceasta este tara in care ne chinuim sa nu o luam razna, umiliti, asupriti si jigniti, de cei carora tot noi le punem perna sub fund!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. Cititor

    Frazele din ultimul alineat relevă o radiografie pe cât de simplă, pe atât de consistentă a duminicii electorale românești…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *