EDITORIAL: Destinul unui oras ingenunchiat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Legislatia internationala stipuleaza despre prezumtia de nevinovatie ca fiind o cutuma legala si o conditie pentru garantarea apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului. Invocata prima oara in timpul Revolutiei Franceze de la 1789, conceptul exista in legislatia majoritatii tarilor democratice, fiind aplicata ca o practica menita sa protejeze individul impotriva posibilelor abuzuri ale statului. Dar nicaieri, in nici un sistem juridic nu este prevazut ca principiu sau lege prezumtia de onestitate si onorabilitate. Cu atat mai putin in Romania, tara in care coruptia este un fenomen institutionalizat, iar demnitarii de toate rangurile ajung mai devreme sau ma tarziu clienti ai procurorilor.

In fata delirului priapic in care se afla o parte a presei si a comunitatii baimarene, nu pot reactiona decat ferm si rational. Cine se face vinovat pentru starea in care a ajuns orasul? De ce ne-am trezit cu zeci de milioane datorii si fara contracte pentru prestarea serviciilor publice? Oare tot grupurile de interese sunt vinovate pentru stagnarea orasului, involutia sociala si pierderea titlului de Capitala Culturala Europeana?

Exista o limita a manipularii si lipsei de bun simt, a minciunii si dezinformarii publice. Nu suntem chiar atat de creduli si labili incat sa credem ca lupul isi schimba parul. In ciuda discursurilor fara har, repetative si deja obositoare, care clameaza fals emotional dragostea si afectiunea civica, nu mai accept sa fiu manipulat cu declaratii patetice despre cinste, corectitudine, demnitate si onoare!

Masina de propaganda baimareana s-a pus din nou in miscare, au fost dezgropate vechile texte de laudatio, rearanjate frazele de jurnalisti resuscitati aflati in pragul anorexiei cronice. Patronul mesianic al prestatorilor flamanzi si disperati a revenit pe duneta, sifleea a sunat adunarea, iar matrozii si aspirantii la chiverniseala au dat navala in careu. Ca loc al resurectiei a fost aleasa Piata Cetatii, discursul inaugural al noii ere in administratia baimareana fiind rostit sub crucea crestina completata de imaginea falica a turnului, semn al puterii si virilitatii renascute.

Pe social media au fost postate manifestari de loialitate comunistoide, declaratii de dragoste expirate, indemnuri si aprecieri laudative reinventate. Postacii de serviciu au infierat cu manie proletara justitia ticalosita, invitata sa-si faca mea culpa, fiind date palmi si picioare virtuale procurorilor DNA, raufacatori care au stopat temporar dezvoltarea orasului. Nemernicii din echipa de la primarie, cei care au sabotat progresul si proiectele comunitatii, au fost iertati crestineste, criticile si invectivele transmise in ultimele luni fiind strese din dosarele de cadre.

Nu era de dorit o rebeliune in institutie, astfel ca printre zambete strepezite si stari diareice subite, sefii si sefuti obedienti si-au curatat arhivele online si agendele telefonice de persoanele indezirabile. Nici un angajat din institutie nu si-a dat demisia, nimeni nu se considera lezat sau jignit. Demnitatea nu apare in fisa postului sau ca si conditie in profilul moral al functionarului public.

In cladirea primariei a fost o noapte alba, s-a dat cu aspiratorul, mopul si carpa de sters praful. A fost lustruit parchetul, aranjate icoanele si alte obiecte de cult din biroul 1, scuturat si aerisit peste tot, sa dispara amprentele procurorilor si mirosul incompetentei si mitocaniei functionaresti. Fara ovatii si flori, fara discursuri publice si fanfara, dimineata a avut loc raportul companiei, prilej pentru comandantii de plutoane sa raporteze ce si cum au facut, dar mai ales cu ce probleme se confrunta.

Au lipsit adjunctii plecati cu treburi, dar nu si echipa de coalitieni fideli, cei care au mentinut vie in Consiliul Local flacara slugarniciei si obedientei civice. Pe la ora pranzului se scoteau scaunele de plastic verzi din cladirea aproape surpata a Casei Minoritilor, semn ca s-a deschis sezonul evenimentelor publice, prilej de a ne adapa din nou din fantana intelepciunii si retorica celui mai important cetatean al urbei.

Nu-mi fac iluzii pentru oras si cetatenii sai. Din nefericire, comunitatea locala nu are liderii capabili sa lupte pentru demnitatea orasului. Onoarea nu se clameaza prin fraze sforaitoare, se dovedeste prin fapte. Sunt vorbe rostite care nu se uita si nici nu se iarta, indiferent de pelerinajele facute la moaste sau sfinti.

Vanitatea, minciuna, hotia si ura sunt pacate capitale pentru care toti vom raspunde, dar mai intai pe pamant si abia apoi in fata instantei celeste. Scriitorul si umanistul francez Roger Martin du Gard ne-a lasat enuntul care se potriveste retoricii publice a ultimelor zile : “Cand vorbesti despre tine, orice ai face, nu spui niciodata, intregul adevar!”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

14 Comments

 1. darius

  Hai mai Attila,adevarul e undeva la mijloc.In lipsa lui cake ar fi trebuit ca cei pe care ii lauzi tu gratis sa ne demonstreze ca pot sa miste lucrurile si ca pot sa dezvolte acest oras. In schimb ne-au demonstrat ca nu au fost in stare de absolut nimic.Si yesmenii din Coalitie,la fel,au fost total incapabili de a face ceva incat ma gandesc ca avem noi romanii un fix cu tatucii,singurii care pot sa miste lucrurile.Din pacate am ajuns la vorba lui Nicu Ceausescu care spunea ca cei care o sa-i urmeze lui tatucu-so nu o sa fie in stare sa zugraveasca ce a construit tatuca.Asa am ajuns si noi,din pacate.Demnitate? Nu vezi ca toti am ramas pe cont propriu si pe nimeni nu mai intereseaza soarta celorlalti.

  Reply
  1. Attila

   Nu ai inteles, nu e vorba despre ce si cum sunt altii, ci despre cum e kake. Iar aici, adevarul nu e la mijloc, ci e exact acolo unde il enunta editorialistul.

   Reply
 2. Vasile Muresan

  Felicitari pentru text. Chereches cu cativa acoliti ai sai vor intra la puscarie ani multi pentru ce au facut si ce urmeaza sa faca. In cateva luni va pleca acest Kake cum ii spun unii si de abia atunci vom reintra in normalitate.

  Reply
 3. Moldo Mitoi

  Intre timp kake va da cateva aprobari de blocuri pe ici pe colo, va incasa cateva milioane de euro si voi fomistilor veti ramane cu ochii-n soare. Sa nu ziceti ca nu v-am spus. El la parnaie plin de bani voi cu foamea-n gat

  Reply
 4. Attila

  Ei da, un text bine scris si care devoaleaza exact ceea ce reprezinta kake pentru oras. Mi-ar fi placut insa ca macar o data sa ii fie rostit (scris) numele, ca sa nu para ca e doar o critica in abstracto, ci una perfect tintita.

  Reply
  1. ioan

   imi dau si eu cu parerea, probabil nu-i pomeneste numele tocmai pentru a da un semnal. Nimic nu-l enerveaza mai mult pe teribilistul de Chereches decat sa fie ignorant, fie si prin omisiunea numelui. Aduceti-va aminte cum acesta, in mod repetat, in toate discursurile isi mentioneaza singur numele. In fapt e doar un fante teribilist penal, un playboy provincial, un burlac buhait si inculpat penal.

   Reply
 5. banhidi

  incurabil acest tovaras Catalin Chereches! incredibil ce tupeu poate avea si ce pervers poate fi! cum poti tu ca fost primar suspendat, aflat in cursul unui proces de luare de mita, sa-ti permiti sa ai o asemenea atitudine la reluarea activitatii?? sa te dai balena in polonic?? daca ar fi fost un om de bun simt si-ar fi cerut scuze baimarenilor pentru necazurile create, ar fi lasat-o mai moale cu “pianul pe scari” si s-ar fi retras in liniste in biroul sau, fara sa faca atata tam tam, sa-si vada de treaba, pana la finalizarea procesului… dupa aflarea sentintei, da, eram de acord sa faca o conferinta de presa pe stadion, dupa modelul Ponta…dar pana atunci??… vorba unui clasic in viata: “Cataline nici nu stii, cat de mic incepi sa fii”…

  Reply
 6. sam

  …”Din nefericire, comunitatea locala nu are liderii capabili sa lupte pentru demnitatea orasului”…
  Total eronat ! Pot enumera 10 potentiali lideri extrem de credibili,pe care i-ai accepta si tu DAR , avem exact liderii pe care ii meritam! Majoritatea votam si apoi asteptam ca “liderul” sa faca singur tot, limitandu-ne la postura de chibit…Corect ?

  Reply
  1. gelu

   cu siguranta exista dar cata vreme nu se implica nu sunt ….LIDERI. A fi lider inseamna ati asuma o responsabilitate, oare macar unul din cei zece de care pomenesti este dispus la asa ceva?

   Reply
 7. Péter Károly

  Dacă textul ar fi fost scris în limba română (semne diacritice, sedile etc) era și mai bine: îl înțelegeam perfect. Dar și așa, aveți multă dreptate și curaj puțin: nu-i pomeniți numele, singura avere pe care omul îl are și care va dăinui și după moarte sa.

  Reply
 8. Victoria

  Eu stiu ca trebuie sa fie niste bani pentru a face curatenie in oras,cand nu s-a facut curatenie inseamna ca acei bani au fost furati,iar restul este gargara cu niste lideri din diferite bisericute pusi pe capatuiala.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2