EDITORIAL: Dupa drujbele ilegale, furtuna a afectat si ea padurile. Directia Silvica nu reactioneaza! Oare de ce?

Padurile din zona noastra sunt zilnic devastate de drujbele forestierilor, unele actionand cu voie, altele in mod ilegal. In Romania, nimeni nu stie cu certitudine cine, ce, unde si cat taie. Nici nu se poate sti, cata vreme la noi “se fura ca-n codru”. Anual, pentru a inchide gura opiniei publice revoltate si a ONG-istilor militanti pentru protejarea mediului, silvicultorii prezinta statistici privind cantitatea de lemn exploatat, inclusiv masa lemnoasa lipsa, care trebuie platita de angajatii silvici.

Atata doar ca nimeni nu-i verifica pe cei care realizeaza aceste rapoarte, sefii sau inspectorii de la minister fiind usor de ametit in aerul tare de munte. Se stiu cazuri de persoane venite in control, intentionat compromise de oligarhia locala in verde, prin cabane cochete si bine dotate, ascunse de ochii lumii, prin vai dosite si pazite de cine trebuie.

Eu, unul, nu am incredere in inventarul scriptic al silvicultorilor si refuz sa le acord “in corpore” prezumtia de onestitate, daca nu am certitudini ca padurea este administrata corect. Voi fi convins de onorabilitatea acestei categorii profesionale doar in momentul in care va fi declansata o activitate generala de verificare a patrimoniului verde, facuta de ONG-uri sau poate de o entitate angajata din alta tara.

Iar dupa ce vor fi numarati toti copacii, fie proprietate publica sau privata, sa urmeze o actiune de control in care de la ultimul lucrator silvic si pana la seful Directiilor judetene, de la directorul din minister si pana la inspectorul silvic debutant, toti acesti bugetari privilegiati sa fie purecati pana in izmenele verzi, fiindu-le verificate toate bunurile mobile si imobile, toata agoniseala nedeclarata trecuta pe neamuri si cunostinte, banii din conturi si proprietatile imobiliare dobandite din complicitatea la jefuirea avutiei nationale.

Recent am trecut din prin zonele din jurul statiunilor montane Mogosa si Suior, cautand noi urme ale ilegalitatilor facute in padurile noastre. Nu voi renunta la a aduna informatii si date despre caracatita din domeniul silvic, mai ales ca oamenii incep sa vorbeasca si sunt tot mai multe indicii despre dimensiunea si valoarea neregulilor din ultimii 20 de ani. Cand investigatia va fi gata, vor disparea in neant personaje prezentate ca apostoli ai cinstei si corectitudinii, oameni compromisi si corupti, care si-au cladit averi si imagine publica din furt si minciuna.

Cu siguranta se va mai gasi in tara asta un procuror curajos care sa inculpe vinovatii si un judecator integru care sa-i condamne pentru faptele lor. Pana atunci, cei de la Directia Silvica ar trebui sa ia masuri pentru eliminarea efectelor furtunilor recente, imaginile atasate fiind surprinse pe traseul marcat care traverseaza padurea ce leaga zona Lacul Mogosa de Statiunea Suior.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1