EDITORIAL: EM Suior, victima practicienilor in insolventa. Cine deschide cutia Pandorei?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Exista probleme despre care chiar si mass-media evita sa vorbeasca. Aspecte si realitati situate intre zonele gri si negre ale societatii, acel spatiu unde interfereaza politicianului corupt cu crima organizata si alte elemente interlope, fauna care da frisoane pana si institutiilor de forta ale statului. Jefuirea avutiei nationale a inceput timid, pe fondul lipsei unei legislatii coercitive si al unei justitii ocupate sa-si recapete credibilitatea. Sau poate onorabilitatea, patata de magistrati obedienti si fara coloana vertebrala.

Vazand ca nu ii trage nimeni la raspundere, iar politicenii flamanzi pot fi cumparati la vrac sau la bucata, baietii destepti au proliferat, ridicand spolierea economiei la rang de arta. Ceea ce nu se studia la zecile de universitati private, un alt bussiness discutabil, dar profitabil, se invata la locul de munca. Astfel a aparut, discret, acaparand putere si influenta, tagma practicienilor in insolventa, un grup devenit in timp mai ermetic decat cel al notarilor sau executorilor judecatoresti.

Astazi, in Romania nu exista o statistica a ceea ce inseamna economia nationala pusa pe butuci de hotii cu gulere albe, patrimoniu imens administrat de baietii destepti cu papion si doamne care folosesc corset si crinolina. In Maramures sunt 40 de persoane pe tabloul practicienilor in insolventa, dar surse din interior mentioneaza ca, in timp ce unii, de fapt cei mai multi, muncesc din greu, dar abia au bani sa-si achite chiria biroului, altii se lafaiesc in averi incomensurabile, arogandu-si o influenta si o putere ce excede autoritatea legii.

Cine sunt aceste personaje, cu ce se ocupa si mai ales ce averi mobile si imobile detin, ce venituri si ce dimensiune au sumele care le intra lunar in conturi, iata o tema care constituie o provocare pentru jurnalismul de investigatii.

Un bun amic cu care mai schimb uneori pareri, candva potent om de afaceri, azi devenit un om care se lupta sa supravietuiasca, mi-a spus franc: Nu te baga, pentru ca nu stii ce vei gasi. Astia sunt mai tari decat procurorii si judecatorii, decat sefii din politie sau SRI. Ei controleaza totul in judet si in tara, de la afacerile imobiliare si pana la situatia CFR si TAROM.Ei decid schimbari de prefecti si ministri, la mana lor se afla si numirile in justitie sau structurile de ordine. NU TE BAGA!

Am citit despre aceasta categorie sociala care concureaza in secretomanie cu masoneria, mi-au fost avansate si cateva nume si exemple de actiuni soldate cu falimentul unor oameni onorabili, a caror greseala a fost aceea ca au crezut ca pot face afaceri cinstite. Am primit si alte informatii pe surse despre dimensiunea si complexitatea acestui fenomen care se asterne peste Romania ca un lintoliu al mortii.

Am ajuns sa abordez acest subiect, iritat de ceea ce am vazut cand am coborat recent muntii din apropierea orasului Baia Sprie, trecand pe langa fosta mina Suior, o ruina a comunismului distrusa de capusele mentionate, dupa ce statul incompetent l-a adus in stare de insolventa. Pe site-ul companiei REMIN am citit ca mai sunt 120-250 de angajati care pazesc un patrimoniu devastat si distrus de nespasare, ca mai exista chiar si un director general, care ridica anual sume imense ca salarii, ca sunt angajate cadre TESA, maistri si chiar zeci de muncitori a caror leafa se afla pe statul de plata al unei companii cu profit de milioane, situate in topul anual al firmelor din judet.

Fotografiile postate ca suport sunt fara echivoc si nu necesita comentarii. Aceasta este imaginea Romaniei reale, ajunse pe mana unor vampiri care profita de o lege a insolventei discutabila, modificata, retrasa, din nou modificata de prea multe ori in ultimii zece ani. Putem sa facem lumina in aceasta nebuloasa sau sa trecem mai departe, intorcandu-ne privirile in buna traditie romaneasca. Ne temem de ceva ca sa avem motive sa nu continuam un serviciu public? De fapt oare va interesa pe cineva… cine si cum s-a furat averea poporului?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1