EDITORIAL: Guvernarea PSD vinde Romania bancilor?

Reclame home 1
Reclame home 1

Intre reprizele de ploaie alternate cu dangatele clopotelor ce produceau vibratii puternice geamurilor – iata adevarata solutie tehnica pentru alarmarea populatiei – am avut un week-end in care existau ca alternative cititul, televizorul sau o iesire pentru socializare. Dar intre imbecilizarea cronica facuta de televiziunile mercenare, reality show-urile de cooking si fashion (sunt termenii folositi de ei in procesul de “americanizare a natiei”) si reluarea a nu stiu cata oara a acelorasi filme si programe sau riscul de a ma intalni cu persoane indezirabile, am ales varianta cititului. Noroc ca mai avem acesta optiune, fie ea si iluzorie, ca putem alege libertatea de constiinta versus dependenta de media, chiar daca asta inseamna sa platim degeaba abonamentul la cablul tv.

Si totusi, nu am rezistat sa nu urmaresc emisiunea protevista de week-end, in care doi tineri jurnalisti care pareau intr-o competitie a incoerentei incercau sa afle cum va fi cu impozitul pe gospodarie de la un ministru confuz al finantelor publice. Desi am fost atent nu am inteles mare lucru, Excelenta Sa fiind vag si doar aproximativ in exprimari, dar am retinut povestea miilor de experti atestati care vor deveni “contabili de familie“ pentru milioanele de gospodarii din Romania bucolica. Legea inca nu a fost dezbatuta public, nu este amendata, nu are norme de aplicare si nici nu exista certitudini ca va functiona, dar ea trebuie aprobata si implementata, astfel incat de la 1 ianuarie 2018 cheltuielile fiecarui roman activ, dar si a familiei sale vor deveni informatii publice, la indemana fiscului, firmelor de pompe funebre, serviciilor secrete si a bancilor.

Ma intreb cum isi va ascunde parlamentarul roman banii cheltuiti pe cadoul pentru secretara multifunctionala, cina secreta cu clientela politica, excursiile incognito in tari exotice si banii sparti prin cluburi de beizadeaua din dotare? Ce vor face sefii din administratie cu plicurile venite lunar de la firmele abonate la lucrari publice, cum va fi gestionata mita astfel incat sa nu afle “nemernicii” de la DNA? In ce fel isi vor tine evidenta banilor manelistii, proxenetii, comerciantii de droguri, vamesii, politistii de frontiera, padurarii, demoazelele din show bizz si alte specii de intretinute care au cheltuieli saptamanale semnificative la saloanele de infrumusetare si cabinetele de estetica, locuri unde injectia cu botox, liposuctia si siliconarea sunt operatiuni cu costuri confidentiale?

De unde scoatem si calificam armata de finantisti de conjunctura, capabili sa ne tina socotelile licite si ilicite, cata vreme membrii familiilor, finii si afinii, plus alte loaze din specia servitorilor de casa au fost deja antamati si repartizati la cabinete parlamentare, agentii si ministere, primarii si consilii judetene, institutii deconcentrate si alte gaselnite birocratice inventate pentru risipirea banului public? Dupa ce ca Romania va deveni pana in 2020 o tara bugetara, ne mai lipsea doar o armata de contopisti platiti de stat care vor usura bugetul anorexic al natiei cu un miliard de euro anual. Nu cumva se pregateste o alta mega afacere prin care prietenii si clientela din zona firmelor de training si consultanta vor mai incasa inca cateva miliarde pentru eliberarea unor atestate de competenta… unor incompetenti?

Stau si ma intreb daca actuala putere si-a pierdut ratiunea sau este inca mahmura dupa sarbatorile pascale. Avem noi, romanii, cultura si disponibilitatea necesara sa facem contabilitatea primara zilnica a familiei, iar mai apoi sa completam acele declaratii anuale? Sau vom semna ca primarul ce ni se va baga sub nas de consultantii platiti de stat? Poti oare implementa un sistem care functioneaza in tarile occidentale doar dupa multiple programe de educare si constientizare publica si ani de experiente?

Cred ca ar fi mult mai bine daca guvernul PSD ar spune deschis ce urmareste. Adica luarea unor masuri care sa alimenteze sistemul bancar, astfel incat toti banii nostri sa fie gestionati doar de marile trusturi straine, in portofel sa avem doar cardurile de plastic fara a sti ce contin, iar ei sa ne spuna ce avem si ce nu avem voie sa cumparam, cand, cum si in ce valoare.

La cat suntem de flamanzi si porniti pe consum, cati dintre noi vor fi capabili sa economiseasca lunar sumele necesare pentru plata impozitului dupa 12 luni? In loc sa rezolvam evaziunea fiscala, economia subterana, munca la negru, traficul de foloase necuvenite, mai inventam un sistem care se va dovedi falimentar ca si povestea cardurilor de sanatate, in schimb cateva mii de oameni isi vor mai infiinta cate un off shore in tarile virgine? Bine zicea conu Iancu Caragiale: Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Boros

    Prietene,astia sunt totali paraleli cu realitatea.Statul vrea sa preia rolul unor neveste care nu pot sa-si tina in frau barbatii ca sa-si aduca acasa macar o parte din salariu si sa nu-i joace la pacanele sau sa-i bea la birt.Oricum multi betivi beau pe datorie,de la un salariu la altul, dar tocmai acum Dragnea si PSD-ul o sa-i convinga sa nu bea si ultima zeciuiala si pe deasupra sa-i si pastreze pentru Fisc si sa-i mai si adune in 12 luni.Dar ma gandesc ca toti astia care isi beau salariile sau ii joaca la pacanele o sa beneficieze din partea bancilor de credit cu buletinul in a plati impozitul din credit.Dar fara gluma nu poti sa ceri unei populatii fara educatie financiara sa devina in 12 luni educata financiar.Sunt totusi si oameni seriosi care nu reusesc sa economiseasca iar aici nici nu e vorba sa economisesti ci sa sa pastrezi banii altuia.Ce sa mai vorbim de cei care dau tepe la telefonia mobila sau la diverse împrumuturi,o sa menajeze statul? Dar cum ii gasesti pe oameni,foarte multi cetateni neavand nici o treaba cu adresa din buletin,ce sa vorbim de gospodarie.Din cate stiu e ceva in neregula in a avea evidenta pe CNP,deci ce te faci cu angajatul care are domiciliul aiurea pe o veche adresa in Cucuieti si lucreaza in Baia Mare sau e flotant sau si mai rau sta aiurea,fara forme.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole