EDITORIAL: Instabilitate sociala sau criza?

PNL

Partidul Social Democrat a castigat alegerile parlamentare in mod indubitabil, avand un program si o echipa de comunicatori abili, cu un discurs politic agresiv, dar mai coerent decat a balbaitilor de dreapta. PSD a spus cetateanului ce voia sa auda si nu ce nevoi are tara, iar poporul flamand a ales punand stampila pe trandafirii social-democrati. Desi s-a dorit, romanii nu au fost impresionati de nurii liberali, discursul peltic “userist” sau hahaitul populist basescian.

Si totusi, dupa sase luni de teleguvernare in care seara de seara, pe toate posturile tv, erau lansate stiri despre actiunile “grindenilor”, este indubitabil ca problema majora a partidului stat o constituie structura si dimensiunea rezervei de cadre, mai ales dupa scoaterea la pensie a dinozaurilor si trecerea in linia a doua a activistilor penali. PSD s-a trezit ca nu are ministeriabili competenti, fiind obligat sa apeleze la indivizi din specia politicianului yesman mediocru, majoritatea tineri si cu experienta entry level.

Decizia liderilor PSD a generat o noua telenovela politica, in care, cel putin in ultima perioada, personajul central a devenit Tanti Mita, o Olguta clienta a DNA, prezentabila, dar incoerenta si suav vocala, care face declaratii decisive luni pentru a le retracta marti, dupa apostrofarea parinteasca primita de la Liviu Dragnea.

Legea salarizarii unitare a devenit o cutie a Pandorei, urmand sa subordoneze politic armata de bugetari pretins neafiliata ideologic. Sute de mii de functionari se vor trezi la cheremul politicienilor din administratia publica, dimensiunea noului lor salar devenind un fel de alba-neagra. Prin aceasta masura se poate specula ca se doreste loializarea si obedientizarea angajatilor fata de primarii penali si consilierii locali agramati.

Intr-un fel se face dreptate, sutele de mii de licentiati la privat, cu masterate in teologie, mangement si prins fluturi, incadrati pe functii babane de sef birou, sef servicii sau director, risca sa depinda de vointa unui semianalfabet sau corupt, cu legitimatie de primar. Acestia, majoritatea de o moralitate dubioasa, vor propune noile salarii ale angajatilor din administratie, iar deliberativele locale, formate in majoritate covarsitoare din specimene fara coloana vertebrala din specia “coalitienilor” vor vota propunerile facute de edilul sef, cu entuziasm si in unanimitate,

Se arata vremuri interesante pentru bugetarul roman, asta daca legea va fi aprobata in forma actuala. Pe cale de consecinta, majoritatea domnisoarelor din institutiile patriei vor trebui sa invete lambada. iar domnii calusarul, conditii sine qua non pentru a impresiona decidentii politici. De cateva saptamani s-a dat startul intr-o competitie care va degrada onorabilul corp al functionarilor, noile practici de succes fiind delatiunea, linguseala si periatul persoanei decidente. Meritocratia va fi aruncata la gunoi, motiv pentru care doamnele au inceput noi diete de succes, se lucreaza la look si la garderoba, astfel incat ambalajul sa frapeze pana la a provoca stari priapice.

Se rascolesc genealogii, se descopera aliante de mult uitate, se cauta unchi si matuse cu relatii in zona high life-ului, se reiau prietenii compromise si se innoiesc contractele de inchiriere la garsoniere tainice din buricul targului. Bugetarii veniti in administratie pe filiera clientelismului cauta noi sponsori, cei vechi nu mai conteaza in ecuatie, iar viitorul se arata sumbru daca nu identifici rapid un patron politic, un oligarh sau mogul media, dispus sa te “adopte” in regim de urgenta.

Daca legea salarizarii va trece de Parlament in varianta PSD, fara modificari majore si eventual cosmetizata, zona bugetara va deveni o armata cu cateva mii de oameni bine platiti si sute de mii de nemultumiti. Administratia publica se va transforma intr-un cuib de viespi, cu efecte greu de anticipat. Iar acest fenomen are toate sansele sa genereze un haos nonlucrativ, perdantul final fiind cetateanul.

Daca in conturile bugetarilor vor fi aruncate noi miliarde, singurii beneficiari vor fi bancile care se vor umple de  comisioane marite, noile salarii urmand sa provoace inflatie si o criza financiara mai profunda decat cea din 2008. De ce a trebuit PSD sa forteze aceste majorari? De ce nu s-a mers pe mariri succesive rezonabile si oare cui foloseste aceasta stare de fapt, in conditiile in care social-democratii nu au competitor politic? Oare nu e clar ca dreapta este sufocata de propria-i neputinta, inconsecventa si diletantism?

Pus in fata realitatii, a lipsei de resurse intr-o tara saraca, dar cu cea mai mare crestere economica raportata, Guvernul se va imprumuta de la zarafii care bantuie deja prin holurile de pe Otopeni, Fondul Monetar International isi freaca deja mainile, Uniunea Europeana va declansa proceduri de infringement, iar chinezii au trimis deja o echipa de evaluatori pentru o posibila achizitie en gross a tarii.

Si totusi ce este de facut? Sindicatele timide nu pot scoate in strada mai mult de o suta de oameni per actiune, antrepenorii nu au nici un interes in acest balamuc, USR s-a destabilizat pierzandu-si credibilitatea, iar politicienii se pregatesc de vacanta parlamentara… Si de parca nu am avea alte prioritati, se mai vrea si un referendum care sa legitimeze influenta BOR in societatea laica! Sa nu o iei razna?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Bonis

    Se vede cu ce garnitura se prezinta PSD MM la alegerile pentru Primaria Baia Sprie si Ulmeni,doua tanti care hai sa fim seriosi nu au habar nici macar cate prune au in straita.Cum sa vrei sa pui functionarime sa conduca un oras si sa-l si dezvolte cand astia stau cu ochii pe ceas,vorba romanului:,,ca pe butelie”, sa o tuleasca de la munca acasa,De asta am ajuns in halul asta ca judet,deoarece primarii nu prea fac mare lucru,fiind primii contopisti ai localitatii din care fac parte.Si cu femeia de serviciu te descurci sa pui cateva panselute si doua bancute,nu-ti trebuie nici studii inalte si despre sprijin politic. Sa ne spuna Zetea o mare realizare in mandatul lui! Povestile cu turismul nu se pun deoarece suntem ca in dezvoltarea industriei,jalnici.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1