EDITORIAL: “Lieber spät als nie!”, adica mai bine mai tarziu decat nicodata!

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Minoritatea germana din Romania a militat timp de cateva decenii ca sa-si recastiga demnitatea si credibilitatea, alterate dupa evenimentele petrecute la mijlocul secolului XX. Pas cu pas, prin multa munca, onestitate si rigoare, comunitatile de sasi, svabi si tipteri au demonstrat ca sunt repere de referinta privind stabilitatea sociala si civica in tara lor de adoptie.

Istoria acestora este elocventa, prezenta lor fiind atestata de 850 de ani in Transilvania si peste 200 de ani in Banat, perioada istorica in care etnicii germani au rezistat valurilor migratoare, tentativelor de asimilare venite din partea maghiarilor si a romanilor, deportarilor in Uniunea Sovietica si Baragan, vitregiilor naturii si dictaturii comuniste.  Nici macar vanzarea lor de catre regimul ceausist in perioada 1968-1989 sau exodul postdecembrist de dupa 1990 nu a reusit sa le stearga identitatea si matricea comportamentala definitorie. Etnicii germani ramasi au continuat sa traiasca dupa reguli proprii in comunitati care au prosperat, evitand implicarea zgomotoasa in viata publica.

In anul 1990 a luat fiinta Forumul Democrat al Germanilor din Romania, asociatia minoritatii germane din Romania, structura organizata pe baza etnica, creata in scopul reprezentarii intereselor acestora in politica. Organizatia nationala a avut doar cinci presedinti in 27 de ani, fiind un exemplu de echilibru, stabilitate si continuitate.

Pe principiul “Gleiche Rechte, gleiche Pffichten”, adica drepturi egale, obligatii egale, germanii au contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri si a comunitatilor unde erau majoritari. Cu o structura organizatorica simpla si logic gandita, ei au dovedit ca sunt adeptii implicarii limitate, fara scandaluri sau sciziuni in randul organizatiei.

Asa s-a intamplat pana in anul 2016, cand una din structurile regionale, Transilvania Nord, a acceptat implicarea intr-un joc politic nefiresc, de natura a deteriora credibilitatea forumului. FDGR Baia Mare, organizatie a carei dimensiune numerica imi este necunoscuta, a acceptat sa intre intr-o alianta electorala cu Asociatia „Coalitia pentru Baia Mare”, devenind actor politic la alegerile locale.

Fara a tine cont de opiniile manifestate de anumiti membri responsabili ai comunitatii baimarene, potrivit carora “Guter Rat ist teuer”, adica sfatul bun este pretios, entitatea condusa de Klara Sinn a devenit susceptibila de a fi incalcat prevederile statutare si reglementarile stabilite la nivel national.

Ca argument mentionam articolul 7 din statutul FDGR care prevede ca: “Poate fi membru al FDGR orice persoana care-si declara apartenenta la minoritatea germana din Romania, dovedeste aceasta apartenenta prin cunoasterea limbii materne germane, recunoaste Statutul FDGR si actioneaza in conformitate cu acesta”. Chiar daca aceste conditii nu au fost indeplinite, fiind utilizat ca argument enuntul: „Daca conditia cunoasterii limbii germane nu este indeplinita, organizatia FDGR ierarhic superioara poate sa aprobe totusi, de la caz la caz, in baza documentelor personale prezentate, primirea persoanelor in cauza in FDGR”, se impune o intrebarea legata de moralitatea FDGR Baia Mare atunci cand a acceptat sa devina parte a unui demers controversat.

Altfel, ce alta explicatie poate fi pentru faptul ca 19 din cei 29 de candiati pe lista Coalitiei pentru Baia Mare apar ca avand apartenenta la forumul german? Asocierea organizatiei si sustinerea unei liste, in care in afara de dna Klara Sinn nimeni nu avea ceva in comun cu minoritatea germana, a fost o decizie discutabila. Ma intreb daca forul superior a aprobat acest demers si mai ales daca la sedintele FDGR Baia Mare se respecta prevederile art. 4 din statut, care stipuleaza ca in sedinte limba de comunicare este germana?

Intrebare de bun simt in conditiile in care unele din personajele de pe lista, nu stiu corect nici limba romana. Germanii  mai au o expresie: Lügen haben kurze beine!”, adica minciunile au picioare scurte, adevar care pus in context cu  zicala „Eine Hand wäscht die andere”, adica o mana spala pe alta”, da dimensiunea scaderii credibilitatii unei entitati, a carei onorabilitate a fost scoasa la mezat.

Ce a urmat este cunoscut si indelung comentat. FDGR a sustinut alegerea dlui Rob in functia de viceprimar, apoi alocarea atributiilor de primar interimar, retragerea lor si din nou investirea acestuia cu responsabilitatea administrarii orasului Baia Mare, Neustadt pentru etnici. Un scandal penibil care dureaza de cateva luni si care descalifica daca nu comunitatea germana, cu siguranta organizatia acestora.

Pentru distinsa doamna consilier local care detine si presedintia FDGR Baia Mare, ca de la minoritar la minoritar, mai mentionez cateva expresii care ar trebui sa-i dea de gandit. “Durch Fehler lernt man!” (Din greseli invata omul!), dar mai ales “Ein gutes Gewissen ist ein sanftes Ruhekissen” (Constiinta curata este perna moale).

In loc de concluzie, raul facut nu mai poate fi reparat, dar poate ca onorabilul presedinte Walter Übelhart are un punct de vedere, iar FDGR Baia Mare reuseste sa-si recupereze demnitatea.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

  1. hans

   Idiotule. Daca nu intelegi contextul nu comenta. Sluga de a lui Chereches ce esti, mi-ar fi rusine sa-mi dau cu parerea. Mars la puscarie cu penalul tau.

   Reply
   1. Attila

    Oh, mister hans, ce cuvinte elevate: idiot, sluga, mars …
    Eu cred ca musiu io incerca doar sa fie putin ironic cu autorul textului (plin de expresii in germana), iar tu deduci (fara nicio legatura cu ce a postal el) ca ar fi asa cum spui. Cred ca de fapt tu nu ai inteles o ironie, dar sa iti lipseasca simtul umorului e una, sa fii asa inversunat e prea mult. Ai sarit calul, cum s-ar zice (nu stiu cum se zice asta in germana), asa ca poti incepe sa iti fie rusine, nu in locul altuia, ci in locul tau.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *