EDITORIAL: Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece!

Reclame home 1
Reclame home 1

Bogdan Gavra este unul dintre cei mai cunoscuti angajati din administratia publica baimareana a ultimilor ani, omul care a dat activitatii sociale o dimensiune neatinsa de predecesorii sai. In cei cativa ani in care a “pastorit’ problema categoriilor vulnerabile din oras, directorul general Gavra a facut ce a stiut si a fost lasat sa faca, avand pasiune si responsabilitate, desi de prea multe ori era loc de mai mult si… mai bine. El a fost o aparitie autoritara, dar participativa, implicat si simtitor fata de cei saraci si nevoiasi, receptiv la nou si bun valorificator al oportunitatilor de finantare. Prin Bogdan Gavra, Serviciul Public de Asistenta Sociala a dobandit o binemeritata notorietate si imagine publica pe masura.

L-am cunoscut in cadrul unei activitati desfasurate in comun si am apreciat atat disponibilitatea, cat si pasiunea cu care actiona in activitatea sociala complexa, parte din viata unei comunitati cu foarte multe probleme. Finalizarea unor centre sociale, reabilitarea de unitati prescolare si multitudinea de evenimente organizate au adus Municipiului Baia Mare o recunoastere la nivel regional si zonal. Daca mai punem la socoteala si munca duhovniceasca, se poate spune ca Bogdan Gavra reprezinta un caz fericit, in care s-au imbinat intr-un mod productiv harul crestin si competenta manageriala.

Dar, ca in orice demers functional generator de imagine si notorietate personala, directorul general SPAS a deranjat, fiind atacat, evident la comanda, de hienele mercenare care alimenteaza cultul personalitatii mai marilor zilei. Meritele acestuia au fost confiscate pe rand nu doar de edil, ci si de viceprimari izmenari sau cu cocarda tricolora minoritara. Nu odata acestia din urma au sosit la masa gata pusa, cu unicul scop de a-si aroga merite inchipuite, exagerate in mod indecent in discursuri politicianiste ditirambice sau cuvantari balbaite si agramate, intr-o ungrovlaha penibila (dialectul oficial romano-maghiar). Dar oare nu asa fac marii demnitari, personaje jenante ale caror merite majore sunt coloana vertebrala flasca si obedienta monumentala?

Din punct de vedere legal, incompatibilitatea stabilita de ANI este reala, dar nu si generatoare de pagube cuantificabile, de natura sa determine aruncarea lui Gavra la cosul cu gunoi. Daca in administratia locala trebuie sa lucreze doar personaje aservite, incompetente, slugarnice si cu moralitate dubioasa, la Baia Mare targetul este atins. Municipiul straluceste in concertul administratiilor locale corupte prin tenori ragusiti egocentrici si narcisisti, primadone frustrate si emaciate, sufleuri surdo-muti si recuziteri cheliosi din specia urlatore. De aceea suntem ceea ce suntem si ne aflam unde…. meritam.

In urma lui Bogdan Gavra ramane o structura functionala, un colectiv sudat si priceput, care probabil va dori sa duca mai departe munca acestuia. Solutia pentru noul director general ar fi un ONG-st mai putin flamand sau un manager care intelege asistenta sociala, calitati rare in ziua de azi, oferta zilei fiind compusa din consilieri locali fomisti si pusi pe capatuiala sau “asistati” sociali cu pretentii de marire, aflati pe lista celor care trebuie recompensati pentru loialitatea lor murdara sau constiinta ambalata in vid cosmic. Putea fi mentinut Gavra la conducerea SPAS? Cu siguranta da, printr-o simpla schimbare in organigrama. Nu era prima oara cand la Primaria Baia Mare organigrama se face dupa om si nu invers. Dar nu s-a dorit si rezultatele vor fi vizibile in timp.

Daca as fi razbunator sau plin de ranchiuna, m-as bucura de indepartarea din functie a lui Bogdan Gavra. M-a dezamagit ca prieten, intr-un moment in care trebuia sa fie barbat, preot si om. L-am inteles ca a fost slab, cedand instinctului de conservare si am trecut mai departe, murmurand un crestinesc “Dumnezeu sa-l ierte”. Dar i-am spus atunci, clar si nu in limbaj argotic, ca, asemenea altor exemple din isto(e)ria recenta, va fi aruncat peste bord sau determinat sa plece, in functie de interese, jocuri sau intoleranta celorlalti.

Asemena lui Schiller, in piesa “Conjuratia lui Fiesco“, Bogdan Gavra poate sa clameze “Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece”! Ai inteles mesajul, prietene?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole