EDITORIAL: Mea culpa! Votul meu a ajuns in haznaua politicianista

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

clotilde-armand-si-nicusor-danAm votat cu convingerea ferma ca imi aduc modesta contributie la schimbarea mult asteptata in politica. Mii de romani au procedat la fel, crezand ca dau un vot de blam dinozaurilor din zoopolitikon. Uniunea Salvati Romania parea un altfel de partid, unul curat, deschis, receptiv si mai ales moral. Fara fosile resuscitate din formolul istoriei recente, fara aventurieri si mercenari politici, dar mai ales fara specimene din noua burghezie politica.

Nicusor Dan nu m-a convins niciodata ca lider. Cu o retorica usor peltica si de multe ori confuza, osciland intre neconventional si formal, acesta intruchipa, in mentalul meu, imaginea seful de scara implicat, personaj capabil de certuri zilnice cu locatarii de la etajul sapte, vecini iresponsabili care arunca gunoiul dupa ora 22, pe burlanul ce duce in ghena de la parter. Un fel de Radu Opaina mai citit si charismatic, dar la fel de placid in exprimari.

Evenimentele din ultima saptamana m-au ingretosat. Liderii Uniunii Salvati Romania, indivizi veniti din mediul corporatist sau al ONG-urilor cu profil de consultanta, au dovedit ca sunt niste exponenti jalnici ai noilor ciocoi din politica damboviteana. Cei considerati a fi frumosii nebuni ai marilor orase, constiinta civica a unei natii amortite, s-au dovedit a fi doar o gasca de facebookisti verosi, avizi de putere si tributari unor manifestari comunistoide.

Sergiu Moroianu este un tip decent dar care a sucombat in fata unui acces de orgoliu. Cu toate acestea, matematicianul activist civic a avut argumente pertinente cand a acuzat oligarhia userista ca ar fi confiscat minutul de glorie de dupa alegeri. Caci indiferent daca place sau nu, vectorul de credibilitate si catalizatorul noului partid nu a fost Nicusor Dan, ci madame Clotilde Armand, frantuzoaica care si-a parasit tara natala pentru a-si urma sotul in Romania.

Dezinvolta si mai ales deloc formala, vicepresedinta USR a adus prin prestatia ei mai multe voturi decat toata gasca de consultanti la un loc, tocmai prin naturaletea si capacitatea de comunicare atipica. Imi aduc aminte de recenta ei vizita in studiourile TL+, prezenta produsa dupa o lansare de carte la Baia Mare.

Doamna Armand intarziase fata de ora agreata, dar in loc sa se dea importanta ca majoritatea politicienilor locali, indivizi care veneau ca nesimtitii cu doar doua minute inainte de ora inceperii, ea si-a cerut scuze cu modestie si bun simt. Apoi a afirmat cu sinceritate ca “moare” de foame, ca nu a avut timp sa manance nimic si daca am putea sa mai amanam cinci minute startul emisiunii, cat sa imbuce un sandwich. Ce era sa facem in fata naturaletii si lipsei de infatuare a unei femei cu ascendenta nobiliara, care ne trata cu colegialitate si bun simt?

Nicusor Dan a fost penibil si patetic in prestatia de la Cotroceni. Mai intai pentru ca a manifestat egocentrism cand a alcatuit echipa cu care a alergat la presedintie, excluzandu-o in mod constient din delegatie pe Clotilde Armand. Motivele sunt usor de intuit si nu merita a fi argumentate. Omul care se pretinde a fi varful de lance al civismului in Romania s-a comportant ca un pet obedient in fata stapanului dominator, inclinandu-se slugarnic, in mod jalnic si repetat, in fata mediocritatii prezidentiale, alintate de o parte a presei ludice cu numele de ”Marele Ficus Tacut”.

Sergiu Moroianu a gresit in interventia sa pe social media prin faptul ca a descalificat nobletea sotiei, singura care avea dreptul sa emita pretentii in fata oligarhiei useriste. O atitudine tipic rurala, in care gospodarul falos sare cu gura la sat, aparandu-si nevasta de barfele bocitoarelor. Excluderea acestuia din partid, pentru “prejudicii grave aduse imaginii partidului”, este o reactie tipica clasei politice romanesti, o dovada ca Nicusor Dan&co sunt doar niste lupi flamanzi, alipiti recent de haita celor cu ciolanul legat de gat. Sunt furios ca votul meu a fost deturnat de noii oportunisti ai vremurilor, desi singurul vinovat sunt doar eu, cel care am crezut ca in Romania se poate face politica si altfel.

Ar fi cazul sa renunt la idealismul incurabil care m-a facut sa gresesc, alocandu-mi votul unor oameni a caror onoare este nula. Nu vreau sa mai aud de USR, cel putin pana cand nu vor disparea din echipa hienele profitoare si lichelele de tipul Nae Catavencu. Ceea ce nu se va intampla prea curand in tara in care traim, unde oportunismul e mai presus decat demnitatea.

Ma consolez cu ideea ca acum doua mii de ani, Marcus Tullius Cicero spunea: ”Caracterul fara inteligenta face mult. Inteligenta fara caracter nu face nimic.” Cat de actual si adevarat!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. george

    ei na. Parca e prima oara cand luam plasa de politicieni? Mediul romanesc altereaza orice constiinta labila, indiferent ce studii ai si unde le ai facut. Te poti lupta cu morile de vant? Poti dar numai daca nu urmaresti gloria personala si doar daca nu esti un arivist. USR a gresit cu solutia Ciolos, alianta cu PNL, iesirile lipsite de echilibru. Daca vor continua asa vor dispare precum PPDD.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *