Editorial: Mizeria morala a unei campanii gata de start

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Vot-stampilaApar in public cat mai des cu putinta. “Se baga in sama” cum spune soacra mea, incercand sa induca in mentalul colectiv, asocierea imaginii lor cu omnipotenta si competenta. Afiseaza un comportament si o retorica  populist desantata, inducand ideea ca fara prezenta lor mesianica, satul, orasul sau judetul s-ar duce de rapa. Ei sunt exponentii ciolaniadei, tagma jefuitorilor moderni, capuse ale unei societati care oscileaza intre mediocritate si inconstienta.

Le place sa apara in momente festive si evenimente publice. Calca rar si apasat, inducand privitorului impresia de om obosit de munca si preocupat de interesul public. Pretind ca se sacrifica in serviciul comunitatii si al cetateanului dar vorbesc despre concetatenii lor folosind expresii precum “p….limea”, “dobitocii aia” sau “turma de manevra“. In timp ce ei acumuleaza osanza si fac falci din indemnizatia de bugetar.

Nu mai au nici un pic de bun simt, afisandu-se cu cadelnitarii care invoca numele lui Dumnezeu ca argument al bunelor intentii. Mint, manipuleaza, alterand in mod pervers orice ating. Totul in numele unor idei care uneori frizeaza absurdul. Iar biserica se lasa implicata in mizeria politicianista, fericita sa mai ciordeasca niste bani publici. Se rasucesc in morminte adevaratii pastori ai credintei neamului, oripilati de deviationismul ierarhilor in functie. Ce conteaza ca batranii fac foamea si suspina avand de ales intre medicamante si supa de stevie? Sau ca jumatate din copiii romanilor se culca flamanzi seara. Ei sa aiba burdihanul umplut si perseul plin de galbeni. Iar in an electoral, politicienii se tarasc in genunchi prin altarele ortodoxe, cersind ajutor in schimbul unor viitoare stipendii din bani publici.

Ma gandesc la truditorii din presa, flamanzi si cu ipoteci sau chirii de platit, care trebuie sa-si scoata constiintele la mezat. Cu salarii neplatite si sacul plin de promisiuni desarte, jurnalistii sunt obligati sa dispara sau sa supravietuiasca actionand ca niste mercenari pe un front mizerabil si corupt. E trist sa constati ce marasm existential traieste a patra putere in stat, intr-o lume guvernata de nemernicii care ne decid soarta. Cum ar fi ca presa sa boicoteze alegerile, refuzand prostituarea publica? Unde si-ar mai etala prestatiile penibile si mincinoase, liderii care ne trateaza cu dispret suveran, ca pe niste oi proaste?

A inceput sezonul delatiunilor, al loviturilor sub centura si al atacurilor la persoana. O competitie care ar trebui sa fie onesta, se va transforma intr-o balacareala mizerabila. Uneori platita din bani publici, alteori din bani evazionati, donatii interlope sau cu iz de alcool si contrabanda. Vom fi prostiti cu promisiuni desarte, discursuri mirobolante si minciuni epopeice. Orasul va fi tratat ca o metresa bogata si buna de jumulit de unii, ca o virgina proasta de altii sau ca o turma de dobitoace, de majoritatea celor care vor doar sa ne siluiasca. O data la patru ani, nemesimea locala joaca intr-o piesa proasta, pozand in arhanghelii salvatori ai neamului.

Puterea corupe nimicind caractere, transformand oamenii in animale. Lasati domnilor candidati la o parte jocurile murdare, filozofia de duzina, mesianismul de conjunctura si manipularea desueta. Nu implicati biserica, societatea civila si strada in acest joc mizerabil. Manifestati-va ca niste oameni responsabili si nu ca niste lupi sau hiene. Daca mai aveti un pic de onoare, renuntati la a ne mai considerea idioti, retardati sau asistati sociali. Orasul nu este al vostru sau al partidelor de unde veniti, nici al unor grupuri de interese sau grofi de la Bucuresti. Terminati cu gaselnite electorale false.

Baia Mare este orasul cetatenilor si atat.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

3 Comments

 1. sei

  Dar oare nu e vina tuturor, inclusiv a “truditorilor din presa”, pentru situatia aceasta ? Nu cred ca toti acesti “truditori” au fost impinsi de nevoi sa aduca ode la diversi politicieni, cred ca multi au ales calea aceasta pentru un “spor” la venitul lor, ca dupa aceea cind persoana preaslavita cade de pe piedestal si ajung si acei lingai sa nu-i mai angajeze nimeni …tocmai datorita caracterului pe care l-au aratat …si atunci pot sa ajunga in situatii dificile inclusiv financiar … e adevarat.
  Pina la urma, unul din principalii vinovati care au dus sa se ajunga in situatia aceasta … e chiar presa, care ar avea datoria de a informa viitorii votanti despre situatia reala. Daca totul e prezentat roz, dupa mai multe repetari …ajungi sa (te) convingi ca asa e in regula si ca asta e normalitatea.
  Unde sunt acei “truditori din presa” care, pe vremea lui Cristian Anghel, vedeau asa de bine ce nu merge cum trebuie in acest oras, iar acum sunt de acord cu tot ce face acest domn primar ??? Oare de ce acei truditori s-au “sucit” cu 180 de grade ? Mai crede cineva ca orasul acesta merge in directia buna ? Ca totul e in regula ? Nu e chiar nimic de criticat la felul in care e condus ?

  Reply
 2. TRIBUNUS

  Sper ca articolul acesta este un arc cu sageti indreptate impotriva tuturora celora care vor face promisiuni desarte. Exact asa cum a fost in trecut si prezent, dar nu dorim in viitor. Se doreste pe plan local si un indreptar de presa, impotriva unor jurnalisti de conjunctura, care “cred” in cel care plateste (si aici nu va faceti iluzii, acel cineva exista in toate taberele politice). Oricum presa fara finantare nu exista. Dar presa real etica si moralizatoare, cea cere se plaseaza intotdeuna in opozitia puterii, trebuie sa existe. Sunt destul de dezamagit de asa zisi jurnalisti care scuipa mana celui care l-a platit iar la un moment dat se intorc inapoi si ling. Se stie cine…. Oamenii care se simt de vor disculpa cu virulenta chiar fara a indrepta degetul impotriva lor. Deasemenea urasc presa de cultura sub-urbana, care lupta sub masca anonimatului si amenintarea interpelarii DNA-ului, cu acuzatii nesustenabile, minciuni, lovituri sub centura si doar 10% adevar; si din acestia sunt destui. In aceste vremuri, ura si scuipatul public sunt valorile de frunte ale “presei locale”….. sa nu uitati asta, e valabil pentru toata lumea! Iar noi, publicul….VEDEM !

  Reply
  1. Andor

   Hai sa fim seriosi, majoritatea celor din presa primesc politica editoriala de pe agenda politicienilor.Daca nu ar fi asa altele ar fi editorialele de presa:subdezvoltarea economica, lipsa de investitii si investitori,somajul,migratia in masa,scaderea populatiei si ceea ce va rezulta in viitor din acest lucru,nivelul de trai,etc.Sau cum va fi cand bugetarii o sa aiba salarii intre 5 000-14 000 lei, in timp ce un muncitor in fabrica o sa plece acasa cu maxim 1 000 de lei.Cred ca in tara o sa ramana doar bugetarii iar noi o sa plecam cu totii la munca in strainatate.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2