EDITORIAL: Ne meritam soarta. Spiritul Centenarului, confiscat de elita mediocra a natiei

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Mi-am dorit ca anul 2018 sa fie… altfel, un moment de bilant responsabil al unei natiuni centenare. Am sperat ca intelectualitatea vremii, artistii, scriitorii, alte valori reale, nu vor permite transformarea scenei publice intr-o hazna nevidanjata si pestilentiala. Asteptam din partea romanilor un semnal clar si coerent, de natura a ma determina sa nu mai umblu prin Europa cu capul plecat, rusinat si furisandu-ma pe langa zidurile civilizatiei occidentale.

M-am inselat amarnic. Din nou. Am crezut ca brigadierii colhoznici, fostii asesori populari, merceologii reciclati si economistii echivalati din activisti, isi vor da mana cu absolventii de “private”, masteranzii in entomologie, doctorii in evaziune fiscala, contrabandistii de alcool, tutun si lemn ajunsi parlamentari sau ministrii, intr-un gest de reconciliere nationala, imperios necesara intr-o perioada tulbure a istoriei moderne.

Departe de a se potoli sau stinge, scandalul national ia proportii epice, alimentat de o presa flamanda dupa senzationalul de tip balcano-fanariot. Divizata, dar nu de convingeri sau principii, flamanda si ahtiata dupa bani, anuland deontologia profesionala si bunul simt, presa si-a suflecat manecile si izmenele, devenind competitor activ intr-un joc degradant si obscen, fiind complice la marea balacareala nationala.

Mitingul din 10 august continua sa tina afisul, primadonele si arlechinii mediatici concurand la intretinerea psihozei publice, urland cu balele pana la genunchi, de simpatie sau oroare. Telejustitia alimenteaza himera statului paralel, cu aportul specialistilor si comunicatorilor mercenari, tonomate care emit opinii si solutii axiomatice despre un subiect, care in Franta sau Germania era doar un titlul pe pagina a patra. Mixtura penibila de latinitate si spirit balcanic ne este vanduta ca un meniu cu trei stele Michelin, hranindu-ne ura sau adeziunea, cu un scandal perpetuat de jalnicii actori ai vietii publice.

Presedintele recupereaza sincopele comunicationale prin iesiri teatrale in care citeste penibil si cu intonatie de clasa zero, texte facute de consilieri harvardieni, premierul transmite plangeri la curtile domnesti ale oligarhiei europene, parandu-si poporul, ministrul independent al justitiei s-a inregimentat politic si continua razboiul la baioneta impotriva procurorilor, in timp ce seful Camerei Deputatilor isi insoara, pe muzica de manele, progenitura acuzata de vanazarea porcilor suspectati de pesta africana.

Orice comentariu suplimentar este inutil si desuet. Suntem in rahat pana in gat si ne mai trebuie doar un simplu bobarnac pentru a ajunge in mizerie si intuneric. Celebrul Constantin Tanase a descris perfect tarele noastre ca natie, evaluare perfect actuala si dupa 75 de ani, in remarcabila poezie “Pleac-ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”. Cititi versurile si imi veti da dreptate!

Ne-am trezit din hibernare , Si-am strigat cat am putut: Sus Cutare! Jos Cutare! Si cu asta ce-am facut?
Am dorit, cu mic, cu mare, Si-am luptat, cum am stiut, S-avem noua guvernare, Si cu asta ce-am facut?
Ca mai bine sa ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar traim in saracie, Si cu asta ce-am facut?
Ia coruptia amploare, Cum nicicand nu s-a vazut, Scoatem totul la vanzare, Si cu asta ce-am facut?
Pentru-a castiga o paine, Multi o iau de la-nceput, Ratacesc prin tari straine, Si cu asta ce-am facut?
Traversam ani grei cu crize, Leul iar a decazut, Cresc intruna taxe-accize, Si cu asta ce-am facut?
Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Si cu asta ce-am facut?
Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicand nu s-a vazut, Tara-i plina de vedete, Si cu asta ce-am facut?
Pleaca-ai nostri, vin ai nostri! E sloganul cunoscut; Iarasi am votat ca prostii, Si cu asta ce-am facut?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2