Editorial: O campanie de manipulare si dezinformare

Reclame home 1
Reclame home 1

manipulareTraiesc o realitate uluitoare pe care nu pot si nu vreau sa o accept ca fiind adevarata. Urmaresc cu aviditate tot ce apare in presa print, online si pe social media. Nu e adevarat, nu e posibil, nu e moral si corect ceea ce se-ntampla. Actualul primar este suspendat si tinut in arest prin decizia unei instante. Motivul prezentat de procurori a fost acceptat de judecatori, flagrantul fiind in orice tara o proba indubitabila. Aceasta este situatia de fapt, regretabila si rusinoasa, pe care trebuie daca nu ne-o asumam, cel putin sa nu o contestam.

Intr-o tara de drept, in care functioneaza o justitie independenta, cetateanul este obligat sa respecte deciziile unei instante. Este sarcina Directiei Nationale Anticoruptie sa demonstreze vinovatia unui inculpat si a avocatilor acestuia sa probeze nevinovatia clientului. Asa functioneaza justitia si nu noi trebuie sa decidem, daca cineva este sau nu vinovat de fapte de coruptie.

Actualul edil suspendat este candidat la functia de primar al municipiului. Este un drept constitutional si nimeni nu poate interzice unui om sa participe la o competitie electorala, nici sa-i fie promovat programul si materialele de campanie. Dar de acolo si pana la a lansa in mediul virtual zvonuri despre pretinsa sa eliberare si prezenta in municipiu, constituie manifestari indecente si excese mediatice. Diversiunea si manipularea jurnalistica nu tin de deontologia profesiei de ziarist, cum nici lansarea de zvonuri pe autobuze sau in cartiere, delatiuni despre contracandidati nu sunt procedee onorabile.

Nici unul dintre candidatii la Primaria Baia Mare nu si-a axat campania pe o retorica violenta impotriva edilului suspendat. Dimpotriva, au fost declaratii publice de compasiune si afirmatii ferme prin care se mentiona dreptul acestuia la prezumtia de nevinovatie. Faptul ca in dezbaterile electorale se fac referiri la activitatea administratiei locale si la nerealizarea unor obiective asumate in campania din 2012, tin de normalitate si realism. Si atunci de ce sunt promovate articole cuprinzand acuzatii virulente in presa scrisa, din partea unor jurnalisti care compun echipa de campanie a Coalitiei pentru Baia Mare? Citesc articole, editoriale, pamflete si alte forme de exprimare media in care este folosita delatiunea ca mijloc de defaimare a candidatilor aflati in libertate. Nu se spune de ce si cum s-a ajuns aici. Sau cine este vinovat pentru starea de fapt a orasului?

Rechizitoriul DNA este clar si fara dubii. A fost un denuntator, au fost desfasurate actiuni specifice de supraveghere si s-a realizat un flagrant. Mai departe este problema justitiei sa stabileasca incadrarea juridica a faptelor primarului suspendat. Potrivit unora, de vina sunt procurorii care si-au permis sa cerceteze un caz de coruptie, stopand o cariera unica in administratie.

Orasul se afla intr-o situatie dificila, zilnic iesind la iveala noi si noi abuzuri ale administratiei locale. Urbis nu are buget din luna mai, contractul de leasing este la un pas de a fi revocat, angajatii de acolo au restante salariale iar Baia Mare este pe punctul de a deveni un model de comunitate urbana fara transport in comun. Vom merge la serviciu, la scoala sau la piata cu masinile personale, cu bicicletele sau pe jos. Vom fi mai sanatosi si activi, iar orasul nu va mai fi poluat de transportul in comun. Firma de salubrizare ne-a dat in judecata pentru datorii, astfel ca vom plati in plus penalitati si cheltuieli de judecata. Din bani publici. Vor urma firmele de constructii si cei care intretin drumurile. Si cine stie ce alte datorii vor mai aparea? Din nou  vom deveni subiect de presa in media nationala si internationala, ca model de administratie ineficieta si corupta. Pana cand sa suportam povara rusinii de a fi cetatenii unui oras cu trei primari arestati, din care doi si condamnati?

In anumite categorii sociale baimarene exista un imens sentiment de frustrare. Cetatenii, in special cei in varsta si cei neinformati, resping ideea ca primarul lor ar putea fi corupt. Se vehiculeaza in discutiile purtate pe banci, la colt de strada sau in parcuri, argumente precum: toti fura dar asta macar a facut ceva sau ce garantii avem ca urmatorul edil nu va fura ? Ne imbatam cu apa rece si scumpa, inventand justificari de genul: daca a furat asta e, sigur nu va mai fura, ca doar si-a umplut sacul in patru ani,  sigur ii ajunge!  Aberatii sentimentale care sunt o dovada a lipsei de educatie si responsabilitate civica. O acceptare tacita a unei vinovatii exprimate. Eu nu accept ca primarul meu sa fie corupt sau condamnat. Nici sa fie platite greselile cuiva din bani publici. Nu pot vota un om care daca va fi gasit vinovat, isi va pierde functia. Nu pot accepta ideea unei noi campanii, ca in 2011. Si asta doar pentru ca baimarenii voteaza emotional. M-am saturat sa tot umblu cu capul plecat, intr-un oras care in decurs de sase ani a ajuns sa-si piarda demnitatea.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole