Suntem martorii unui demers care vizeaza incalcarea flagranta a constitutie si implicit a drepturilor fundamentale ale cetateanului. Un abuz posibil datorita servilismului unei clase politice care spera sa-si spele pacatele lumesti prin obedienta. Inainte de 1989 erai obligat sa fii soim al patriei, pionier, utecist si mai apoi membru de partid. Fara a avea alternative sau sansa de a alege. In schimb, constitutia socialista garanta prin articolul 30, libertatea oricui de a impartasi sau nu o credinta religioasa, mentionand in ultimul aliniat ca “scoala este despartita de biserica. Nici o confesiune, congregatie sau comunitate religioasa nu poate deschide sau intretine alte institutii de invatamint decit scoli speciale pentru pregatirea personalului de cult”. Absolut democratic si corect. Motiv pentru care performantele invatamantului romanesc din acea perioada erau net superioare celor actuale.
Evenimentele din decembrie 1989 au creat un vid de autoritate dar si de constiinta. Cu toate acestea in nici un oras martir din Romania, in fruntea demonstrantilor nu au fost preotii sau arhiereii Bisericii Ortodoxe. Acestia stateau ascunsi prin altare, asumandu-si vinovatia pentru indobitocirea in masa si daramarea bisericilor, iesind din lacasele de cult doar penjtru slujbele de inmormantare ale adevaratilor eroi ai neamului. In haosul institutional care a urmat s-au prabusit economia, agricultura si comertul exterior. Singura care a iesit in castig economic si social a fost Biserica Ortodoxa Romana, cea care a avut curajul sa speculeze culpabilitatea celor 45 de ani de ateism fortat.
Efectele ortodoxizarii Romaniei sunt prezente si acute. Nu exista sector social in care sa nu apara un anteriu cu fumul de cadelnita aferent. Statul laic, condus de niste nimurici, s-a lasat ingenunchiat de BOR devenind sluga unui macrosistem care a devenit cel mai bogat SRL al tarii. Cu o strategie bine definita si articulata, trupele in negru s-au napustit asupra tuturor domeniilor sociale, infiltrandu-se in armata, politie, sanatate, administratie, mediul de afaceri si educatie. Au cerut si obtinut tot ceea ce au vrut, iar cand au uitat sa pretinda ceva, functionarii slugarnici ai unei republici incompetente s-au inghesuit sa indese in patrimoniul bisericesc tot ce mai ramanea de acaparat. Un scenariu bizar care a determinat subordonarea statului de catre BOR. Nu exista eveniment public fara sa fie de fata o preacinstita fata bisericeasca. Spitalele patriei se surpa de igrasie, scolile nu au apa curenta si dotari minimale, autostrazile sunt un vis occidental imposibil de atins, fondul locativ are in plus doar niste “aneleuri” jalnice dar cu largul sprijin al liderilor natiei s-au construit mii de lacase de cult.
In Romania postdecembrista sunt 18.300 lacase de cult si 425 de spitale, in conditiile in care de sprijin duhovnicesc au nevoie 18 milioane de oameni, iar de sanatate 20 de milioane. BOR a devenit cea mai profitabila afacere avand de la intreprinderi si hoteluri pana la exploatatii forestiere si posturi de televiziune. Veniturile bisericii nu sunt impozitate in conditiile in care, Constitutia Romaniei democratice prevede ca “nimeni nu este mai presus de lege” si “toate veniturile se impoziteaza”. Nu a existat parlament sau guvern postdecembrist care sa nu faca sluj in fata cultelor. In perspectiva noului an electoral, un fost magistrat care jurase sa respecte legea, prelungeste exceptiile de la lege. Potrivit noului Cod Fiscal, Biserica Ortodoxa Romana este scutita de la plata impozitului pe profit pentru: veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult religios, veniturile obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, veniturile din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate. Daca mai adaugam cu nu plateste nici accize pentru orice produs energetic utilizat ca si combustibil, avem imaginea clara a unui stat in stat, un model de evazionare perfect, demers sustinut de putere.
In aceleasi conditii, cetateanul trebuie sa-si rascumpere la fiecare 20 de ani locul de veci al parintilor, sub pedeapsa cu afurisenia sau exhumarea fortata a celor plecati dintre vii. Preotii sunt cei mai activi agenti fiscali fata de care angajatii ANAF sunt diletanti. Ei bat satele si orasele patriei pentru a incasa taxa anuala de enorias, chiar daca amaratul nu are bani de pus o paine pe masa. Iar statul laic tace si mai vireaza in conturile cultelor, alte milioane de euro pentru ridicarea de noi lacase si inoirea parcului auto, populate cu modele nesimtit de scumpe si inutile.
O asemenea strategie nu se poate aplica fara manipularea si indobitocirera generatiilor de tineri. Introducerea fortata a religiei in scoli este un demers nedemocratic care atenteaza la libertatea constiintei. Parintii care nu vor sa intre in conflict cu sistemul obedient si corupt, semneaza slugarnic adeziuni anuale, cedand libertatea de a alege. In Romania de azi nu exista scoala in care sa nu se predea religia, cel putin nu in ciclul preuniversitar. Directorii de scoli numiti de politiceni slugarnici se supun cutumelor, girand ortodoxizarea fortata a neamului. Un asemenea demers se face doar in statele totalitare sau fundamentaliste, unde scolile sunt arondate moscheelor sau sinagogilor.
Crestem o generatie indoctrinata cu niste false valori crestine, iar raspunsul lor de protest este absenteismul si refuzul fata de educatie in general. Se dau dispozitii aberante iar situatia celor care nu au cedat in fata obedientei institutionalizate este eludata. Copilul din ciclul primar sau gimnazial care nu vrea sa faca religie, el sau parintii lui, trebuie sa ramana cuminte in clasa unde vrand nevrand aude si este supus presiunii cursurilor de religie. Cei de la liceu evadeaza spre pub-uri, carciumi si baruri, unde devin clienti tocmai ai viciilor negate de biserica. Geniala tara in care ti sa da optiunea ori sa furi, ori sa te lasi furat. Iar guvernantii tac. Acest text nu este un demers impotriva ideii de credinta, caci eu respect si accept dreptul la libera exprimare a fiecarui individ. Dar nu impusa sau fortata de un sistem ticalosit si nesimtit care intra cu bocancii in sufletul meu, violandu-mi drepturile fundamentale.
Cato CENZORUL
Corect articolul si real dar asta nu rezolva problema. Trebuie scoasa popimea din scoli iar parintii care vor religie pt copii lor sa-i trimita la scoala de duminica la biserici. Si evident impozitate activitatile lucrative. Ori greva fiscala la nivel national.
Burduhanosii nesimtiti de la Ortodoxie ar trebui sa lateasca taxe si impozite similar cu societatile comerciale care fac profit,in schimb adunatura de ticalosi nemernici de la PSD acorda noi facilitati si prerogative.
Burduhanosii nesimtiti de la Ortodoxie ar trebui sa plateasca taxe si impozite asemanator ca oamenii de rand sau societati comerciale,in schimb adunatura de ticalosi nemernici cu sprijinul nemernicilor de la parlament si PSD acorda noi facilitati si scutiri de taxe si impozite.