UPDATE – EDITORIAL: Pentru cine bat clopotele, Morar? Groful de Chelinta, in fata unui sfarsit previzibil

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

UPDATE: Judetul a scapat. Morar nu mai e vicepresedinte. S-a intors la Ulmeni, in mica lui statiune de vacanta.

Atunci cand urci treptele unei ierarhii, indiferent care este ea, si in mod nesanatos arzi etapele pentru a te cocota mai repede peste etaje, lasandu-i in spate pe fraierii care inteleg ca trebuie sa ia la rand fiecare pas pentru a merge mai sus, haul lasat in spate nu poate fi acoperit la nesfarsit cu tupeu si insolenta. E ca in reclama la Prostamol, cand cocalarul rupe asfaltul la semafor si pleaca primul, obsedat sa faca impresie. Si chiar reuseste sa il impresioneze pe cel care il urmeaza, acesta recomandandu-i niste colburi, in speranta ca ii vor reduce incontinenta. Asta e Lucian Morar. Rupe tot sa fie primul, iar apoi se tine de fermoar pana gaseste primul closet.

Sa vii din Chelinta nu e usor. Acolo haznaua e in fundul curtii, langa cotetul gainilor. O gasesti intuitiv, dupa miasma. Nu-ti trebuie mult fler. Iti desfunzi nasul si adulmeci bland. Sigur dai de ea, chiar si cand esti in curtea altuia. La judet, e un pic mai complicat. Vecea e in casa. Chiar in aia de sus. Si trebuie sa urci scarile pentru a ajunge acolo. E mai stilata, mai faiantata, dar foloseste aceluiasi scop.

Morar s-a prins greu care e „treaba” la Consiliul Judetean si, dupa modelul Chelinta, si-a imaginat ca va fi una mare. O realizare colosala, dupa care si cand tragi apa ramane ceva. Nu a fost cazul. Intr-un an de mandat a facut, a tot facut, dar… nici macar sa infunde conducta sanatos nu a reusit. In plus, l-a si chemat pe instalator sa vada daca nu cumva gaseste ceva pe la iesire. Nimic. Asa ca s-a hotarat sa plece singur, de buna voie, simtind ca a fuma ostentativ trei pachete de tigari in biroul institutiei, a merge acasa cu masinile statului si a bea moca ginars la chermezele platite din banii publici e obositor de plictisitor.

Micul baron de Chelinta si-a amintit cu regret de vremurile cand dadea o gaura de 150 de mii euro, intr-un singur sezon, la Primaria Ulmeni. Treaba adevarata, nu rah…t, vorba aceea. Si ce fain era cand veneau alegerile locale si bulibasii faceau colectie de buletine, pe care tiganii ascultatori le primeau inainte de a intra in cabina de vot, cu lectia invatata si ajutorul social asigurat de zambetul cuceritor al grofului imbatat de putere…

S-a decis sa candideze din nou la Ulmeni. Depozitul ecologic, aeroportul, proiectele europene, promovarea judetului, fiind treburi deja indelung fumate, au ajuns sa il plictiseasca. Tradat de toti, incepand cu Mircea Man (care l-a asigurat, dupa alegerile de anul trecut, ca va fi presul judetului) si terminand cu cel pe care il imita atat de bine, regele mincinosilor (acesta promitandu-i un post de viceprimar in Baia Mare pentru administratorul unui ziar din judet, in schimbul eliminarii notiunii de jurnalism din redactia respectiva), Morar a simtit ca e momentul sa se intoarca la indeletnicirile sale fericite de odinioara.

Insa calul alb cu care a plecat din Chelinta si a venit triumfal in Baie nu mai e acum decat o gloaba stirba care de abia se tine pe picioare. Nu mai e demult ce a fost. De fapt, nimic nu mai e. Oamenii si-au dat seama de ce i-a lasat Morar si a plecat acum un an. Si, mai important, au inteles de ce vrea inapoi la Primaria Ulmeni. Pentru ca a fi grof de Chelinta nu inseamna ca poti conduce un judet. Iar saltul facut de Morar a fost prea mare pentru el si acum caderea este pe masura.

Morar se afla exact in situatia din 2008. Neavand de lucru si nestiind sa faca altceva decat sa vorbeasca foarte mult si fara substanta, s-a gandit ca politica ar fi salvarea sa. Iar birau la Ulmeni l-ar tomni bine. Ce fain! Grof peste tigani, o licitatie, un asfalt, masina, toate la discretie. Pe banii lor, evident.

Numai ca lucrurile s-au schimbat de atunci. Nu mai sunt zeci de candidati pentru a-si imparti intre ei doua-trei voturi, iar Morar de Chelinta sa le rada in nas ca i-a facut inca o data. Are un singur contracandidat. Iar voturile tuturor opozantilor sai se vor aduna in dreptul acestuia. Cel cu care se lupta reprezinta PSD, partidul aflat la putere. Partidul cel mai aducator de voturi pe o zona preponderent rurala cum e Ulmeni (care e oras doar pe hartie). Mai mult, Cornelia Luca nu e vreun rezident din cartierele de lux de pe malul Somesului, venind de la strans de malai, pe care Morar sa il intimideze amenintandu-l ca ii taie ajutorul social daca nu il voteaza. Femeia nu face sluji nimanui si le-a aratat oamenilor ca are suficienta forta pentru a conduce Primaria.

Acum, pentru Lucica din Chelinta exista doua variante. Se intoarce la Primarie, unde cei care l-au votat ii vor arata degetul de langa inelar pentru faptul ca si el a facut acelasi lucru, plecand la judet si apucandu-l subit o durere de sezut fata de cei care i-au acordat increderea. Iar la Primarie, va face foamea, pentru ca judetul nu ii va finanta niciun proiect, lasandu-l pe baronul tiganilor sa gaseasca solutii pentru comunitate. In aceasta situatie, liderii PMP Maramures vor trebui sa isi caute un nou presedinte, titulatura de grof de Chelinta fiind ridicola pentru un sef de partid, fie el si judetean.

A doua varianta, foarte probabila, ar fi ca Morar sa piarda alegerile, ceea ce l-ar face sa incalece din nou pe martoaga descarnata si sa revina la judet. Iar treaba, ca sa revenim la tema noastra, ar fi clara pentru el. Si-ar indeplini in sfarsit visul. Si i s-ar infunda de tot. Ar deveni un simplu consilier judetean, pe care secretarul l-ar pune sa aduca mapa de sedinta si l-ar apostrofa ca a intrerupt tratamentul cu ceai de soc contra raguselii. Iar cum indemnizatia de cateva sute lei nu i-ar ajunge nici sa faca naveta din Baie la Ulmeni, Morar si-ar putea cauta ceva de lucru. Cum se exprima logoreic, ar putea sa faca emisiuni radio la viitoarea televiziune tiganeasca (si nu glumim deloc, veti vedea) a inculpatului Chereches sau sa se apuce de vlogging, imitandu-i pe Gabriel Zetea si Doru Dancus pentru ca l-au lasat fara serviciu.

Noi ii dorim de pe acum succes si ii spunem „la mai mare”. Cat de mare! Poate mai infuda ceva…

N. A.: Scurta si inutila ascensiune a micului Morar de la Chelinta va fi un exemplu pentru toti firfizonii politici pentru care cultura generala, respectul fata de lege sau simtul ridicolului sunt sporturi de performanta carora nu le fac fata.

Carlos SACALUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

   1. alupigus

    Mai bine fruntas in sat decat pierde-vara la Consiliul Juderean.Doar sunt destui acolo si se calcau in picioare.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2