EDITORIAL: Proiectul Ciolos, lungul drum al deziluziei intre Pericei si Bruxelles!

home camp2
home camp2
home camp2

dacian-ciolosAparitia lui Dacian Ciolos pe scena publica romaneasca nu este intamplatoare. Imaginea de om corect si intransigent a fost atent promovata de o anumita parte a presei care raspunde la comenzi venite din zona gri a serviciilor secrete. Nimeni nu poate nega ca fiul de taran din Periceii Salajului a fost crescut intr-o morala simpla, dar cuviincioasa, specifica zonelor rurale inca nealterate de demagogia politicianista. Student modest si tacut la Facultatea de Horticultura a Clujului universitar, viitorul premier a fost un fel de „aura mediocritas”, harnic si muncitor, dar mai ales responsabil, ca orice pui de taran trimis sa devina domn la oras. Nici mariajul cu tanara frantuzoaica nu a fost o actiune intamplatoare, mentorul care a vegheat la stagiatura tanarului agronom in Bretagne fiind unul din sefii importanti ai serviciilor secrete franceze (DST), actual socru al premierului.

Nici solutia de nominalizare ca sef al Guvernului nu a fost intamplatoare. In vidul de aspiranti la gloria administrativa de dupa catastrofa „Colectiv”, trebuia gasit un om maleabil si ductil, un soi de plastelina in mainile oligarhiei politice si a plutocratiei economice. Cine putea avea mai multa credibilitate decat un tehnocrat scolit in Franta, rodat in structurile europene si cu aura de fost ministru al guvernului Tariceanu. Surse din zona „serviciilor” spun ca propunerea facuta si trimisa prin intermediari presedintelui ghinionist are la origini pe nimeni altul decat chestorul Virgil Ardelean, cel supranumit si Vulpea, arhivarul tonelor de informatii despre mizeria umana postdecembrista si unchi al agronomului Ciolos.

Revenind in actualitate, o evaluare a “proiectul Ciolos” ne prezinta o alternativa de program tehnocrat, aproape la fel de politizat ca cea produsa in laboratoarele PSD. Prezentarea produsului vadit electoral, chiar de premier, ca fiind „O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine”, este nefericita si lozincarda. Romanii si-au pierdut increderea in stat si institutiile sale datorita consecintelor dezastruoase generate de guvernarile succesive de dupa 1990. Dar sa luam cele zece principii ale proiectului Ciolos, idei sustinute de premier, analizandu-le cu maxima obiectivitate de care suntem capabili:

 1.  Romania fara coruptie – un ideal utopic, neexistand coruptie zero nici macar in tarile scandinave, cele mai stabile economic si politic, cu cetateni educati in spirit civic, state cu un nivel de trai ridicat. Coruptia este un atribut care exista atat in dictatura, cat si in democratie, care poate fi doar controlat si limitat.
 2. Romania cu o clasa politica responsabila – aspect imposibil in urmatorii 25-50 de ani, pana ce nu vor disparea fizic „seniorii” de azi din politica, precum si „elevii” lor, iremediabil alterati de iresponsabilitatea si imoralitatea celor care conduc azi. Ce parlamentar sau politician roman aflat intr-o demnitate publica ar vota limitarea mandatelor alesilor?
 3. Romania guvernata cu bun simt – un termen rural nefericit introdus intr-un concept politic. Bunul simt este un atribut al taranului roman care traieste din munca proprie producand ceva real si nu al politicianului veros care lupta pentru ciolan si avere, cu constiinta osciland intre biserica si banca. Care sunt politicienii cu bun simt in Maramures? Eu nu stiu… poate imi dati niste nume!
 4. Romania in care fiecare munceste si este platit cinstit – o alta fraza politicianista si lipsita de continut. In orice societate exista populatie activa si una inactiva formata din pensionari, tineri, copii, persoane cu nevoi speciale, etc. Iar plata cinstita este o chestiune lozincarda, cata vreme un director de agentie guvernamentala are venituri de trei ori mai mari ca presedintele Republicii, iar un primar ca Marinel Rob, un salariu pe jumatate cat directorul de la Urbis.
 5. Romania fara saracie – o noua exprimare populista si patetica. Saracia este o stare de fapt care exista in orice societate umana, in proportii diferite. A promite o tara fara saracie inseamna a minti si manipula in mod iresponsabil, de parca tu ai fi singurul proprietar al rezervelor de petrol si gaze din lumea intreaga.
 6. Romania cu o economie competitiva – aberatie teoretica, fara fundament si lipsita de argumente viabile. Economia tarii este una de consum, politicile financiare fiind dictate de oligarhia multinationala care a confiscat averea natiunii. Banca Nationala este o institutie scapata de sub control, care promoveaza politici monetare ce alimenteaza conturile plutocratiei si ale serviciilor secrete.
 7. Romania cu adevarat educata – utopie irational alimentata de panglicari politici si universitari de conjunctura, detinatori de doctorate plagiate si diplome fabricate in uzinele academice de profil. Imposibil intr-un sistem care detine un corp profesoral populat de prea multi semidocti, directori mediocrii, inspectori scolari clientelari si o programa care promoveaza sclavagismul educational.
 8. Romania sanatoasa – promisiune sau deziderat imposibil dupa aproape 50 de ani de comunism si 26 de ani de capitalism de consum. Starea de sanatate a individului depinde in foarte mare masura de educatie, ori un popor cu educatie minima in privinta alimentatiei si a sanatatii publice nu poate fi „sanatos” decat in mod declarativ.
 9. Romania care conteaza in Uniunea Europeana si in NATO – lozinca patriotarda care alimenteaza in mod isteric retorica nationalismul desuet. Cu presedinti precum locatarii de la Cotroceni, cu o monarhie aruncata in derizoriu, dar mai ales cu un stat in ale carui institutii coruptia este endemica si institutionalizata, sansele noastre de a conta ca o voce reala si ascultata in familia europeana si euroatlantica sunt aproape nule. Suntem si vom ramane o piata de desfacere, o masina de rulat capital si o sursa de materii prime confiscate sau luate pe bani de nimic.
 10. Romania tuturor romanilor – un argument politicianist penibil, acceptabil ca exprimare acum 20 de ani, pe vremea nationalismului extremist promovat de Gheorghe Funar. Romania nu este si nu va fi a romanilor atata timp cat jocurile se fac la Bruxelles, Washington sau Moscova, iar tara este condusa de lachei care se gudura la picioarele marilor interese financiare. Lozinca este unanim folosita de toate partidele, fiind moneda de schimb cea mai productiva, necesara in obtinerea voturilor emotionale si inconstiente.

Domnule Ciolos, asta e tot ce puteti? M-ati dezamagit… probabil nu doar pe mine, ci si pe sutele de mii de cetateni care credeau ca mai exista onorabilitate in politica.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

11 Comments

 1. ADI

  Mai Attila,noi ca judet nu din cauza lui Ciolos am ajuns sa fim din punct de vedere economic la pământ.Salajul lui Ciolos are vreo 2-3 Parcuri Industriale,Satu Mare vreo 2 Parcuri ,iar premiantii,Clujul,Brasovul,Timisul ,trec de 5-7 Parcuri Industriale.Asta e de fapt secretul dezvoltarii si a obtinerii de catre cetateni a unor venituri acceptabile prin care li se acorda un trai decent. Inainte sa ne gândim la ce se întâmplă la nivel national ar trebui sa atacam incompetenta si nepriceperea pe plan local,lucru care ne adanceste in sărăcie si in depopulare masiva.

  Reply
 2. Grigore

  Domnu editorialist, eu nu-mi permit sa va spun “mai Attila”, bine ca ati reaparut ca de doua saptamani tot asteptam un text. Iar pentru Adi, pai si astfel de material sunt necesare ca nu suntem stat in stat iar cei locali nu au fost de loc menajati in alte scrieri. Am vazut azi cum tuna si fulgera la tv un deputat liberal ca l-ati criticat pt protocolul cu Chereches. Pai ce era sa-l laudati dupa ce s-a aliat cu cei care-l injurau? Eu am votat cu Coalitia si nu voi mai vota dupa alianta cu liberali. Asta ca sa se stie.

  Reply
  1. ADI

   O fi atacat incompetenta locala dar rezultatele,din ce se vede,sunt zero.Ne-am saturat sa citim cate întrebări au pus parlamentarii nostri pe diverse teme banale sau pe teme a căror rezolvare sigur nu se va face pe povestile lor.Eu vreau sa avem parlamentari ca vecina oseanca,Paula Vass,care a convins un guvern sa scoată 10 mil de euro si sa asigure infrastructura unui investitor care a creat in Satmar peste 10 000 de locuri noi de munca.

   Reply
  2. dilau

   mai grigore, eu imi permit sa-ti spun asa deoarece am impresia ca sintem prieteni vechi, nu imi spui si mie/ noua cu cine o sa votezi?. asta ca sa se stie si sa se poata faca niste calcule electorale.

   Reply
 3. Pop Stefan

  Domle, ce-i drept ii drept. Omu se documenteaza si spune despre lucruri care nu se stiu. Am verificat de curios legaturile mentionate cu chestorul ala si se confirma. Mai sa fie, eu credeam ca asta Ciolos e curat ca lacrima, cand colo e si el in afacere. Ce sa mai spui, asta e suntem de toata coma! Interesanta analiza….

  Reply
 4. Attila

  Da, ce sa spun, editorialistul carcotas! Asta dupa ce ponta a spus ca proiectul lui Ciolos e plagiat dupa psd!
  Orice proiect care tinde sa schimbe ceva vechi poate parea utopic. Si revolutia din 89 parea utopica in 88. Si proclamatia de la Timisoara a parut asa utopica de s-a zbatut feseneul sa o faca praf.
  Criticand acest proiect cred ca editorialistul a citit doar titlurile celor 10 puncte. Pentru cititorii onesti (ca sa nu folosesc termenul “rural si nefericit” de “bun simt”), iata de ce critica lui A.S. este gresita:
  1. Romania fara coruptie nu inseamna coruptie zero. In proiectul lui Ciolos nu scrie asta, ci “Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției”. E un deziderat posibil, sustinut de toata societatea, asa cum s-a vazut dupa votul dat in parlament pentru oprea.
  2. Ciolos zice “România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale”. Ce e asa de improbabil sau imposibil ca politicienii condamnati sa nu mai poata candida? Si ce e utopic in asta?
  3. Bunul simt nu e un “termen rural si nefericit”, ci o conditie esentiala a functionarii oricarei relatii umane, inclusiv cea dintre alegator si ales. Faptul ca nu sunt oameni politici cu bun simt (desi nu as absolutiza asta), nu inseamna ca nu trebuie sa fie. Termenul asta rural si nefericit e valabil si la ziaristi. Opusul lui este NESIMTIT. Cred ca suntem de acord ca nu toti oamenii (si implicit nici toti politicienii) sunt nesimtiti.
  4. Degeaba o dai cu populatia activa/inactiva, Ciolos nu zice asta ci “Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului”. Ce e aici lipsit de continut? Cuvantul cheie al acestui punct este “cinstit”.
  … Ma opresc aici, ca eu nu sunt editorialistul ziarului. Dar recomand celor care sunt curiosi sa citeasca nu doar cele 10 titluri pe care le citeaza A.S., ci principiile enuntate de Ciolos:
  http://ro100.ro/
  Deasupra acestor 10 puncte scrie “Principii”. Adica “Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc.”
  Sa mai spun ce poate insemna un om fara principii? A zis-o Caragiale: “Unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipii vasazica ca nu le are!”

  Reply
  1. Attila

   Pai el e dezamagit: “Domnule Ciolos, asta e tot ce puteti? M-ati dezamagit… probabil nu doar pe mine, ci si pe sutele de mii de cetateni care credeau ca mai exista onorabilitate in politica.”
   Tocmai ca Ciolos da dovada de onorabilitate. Si nu cred ca “sutele de mii de cetateni” sunt dezamagiti. Uite CTP, care critica tot ce prinde, dar care de data asta vede putin mai obiectiv decat editorialistul carcotas:
   https://republica.ro/de-ce-ciolos

   Reply
 5. mariana

  Petarde.In timpul asta cat ne abureste Attila prietenii liberali ne-o pun pe liste pe sudista Anca Boagiu,împinsă in fata de sforarul Mirciulică.Rusinica.

  Reply
 6. ALES

  Attila, eu sunt baimarean , dar privesc lupta de departe. Spune mi despre un politician maramuresean care a facut ceva pentru judet.
  ce nr tot luptam atata cu primi ministri.. boc a ridicat judetul cluj , ciolos a dat ce a putut la salaj . senatori , deputatii de maramures au facut ceva. nimic zero de atatia ani. ce ma intereseaza primul ministru , atata timp cat de ani de zile trimitem N oameni in parlament care isi rezolva afacerile , familiile si inante de alegeri ne atrag atentia asupra lor.

  Atiila , ocupa te de astia nu de ciolos. nu ciolos poate face bine in judetul nostru.

  spune la televizor sa nu i mai voteze pe aceeasi oameni. cine e gheorghe simon, cine e pop , cap de lista. ce au facut ei in judet. asta ar trebui sa va fie orientarea.

  dar banii, banii sunt buni.

  te astept la o bere de craciun , in locul preferat de tine.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *