Editorial: Recviem pentru neputinta unei natii corupte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

mita-bani-catuse-catanaAvem o nevoie acuta de oameni competenti si onesti in viata publica. Nu personalitati din sfera filozofiei existentiale sau visatori irecuperabili care bat campii cand au un microfon in mana, nici alte specii fandosite si pline de ifose pretins aristocratice, capabil sa tina discursuri ditirambice fara sa spuna nimic. Suntem deja sufocati de subprodusele invaziei rurale, absolventi chinuiti de politehnici obscure, specimene osciland intre afisarea unei imagini burgheze sau de buldozerist, iesit cu familia la o sarbatoare campeneasca. Nu mai cred in demnitarii si functionarii care isi pun si scot cravatele dupa retete numai de ei stiute, la indemnul unor oameni care cred ca se pricep la toate. Ne lipseste in viata publica acea charisma unica ce deriva din competenta si bun simt. Ceva asemenator regulilor monarhiei, in care pare ca porti hlamida imperiala nu doar in sala tronului ci si cand vorbesti cu grajdarul.

Ultima saptamana a fost una bulversanta. Clasa politica a tacut cu o vinovatie neasumata dar prezenta. Nu… nu ei au generat haosul si coruptia, minciuna si nepotismul, furtul si jaful public intr-o tara in care nimic nu functioneaza corect. Ei au mimat doar in ultima saptamana ca sunt tristi si plini de compasiune, arborand  costume de ciocli si cravate negre de antrepenori cu firme de pompe funebre. Tragedia din clubul bucurestean este o consecinta a unui sistem murdar care functioneaza pe aranjamente si manarii la toate nivelurile. Factura neputintei administratiilor incompetente si corupte este doar partiala pentru ca tinerii pierd lupta cu viata, in continuare. Se pare ca numarul victimelor va creste, cu toata competenta uluitoare a medicinii romanesti si ajutorul obtinut de la statele europene. Intr-o lume normala, clasa politica si-ar fi facut mea culpa si ar fi demisionat in bloc, asumandu-si responsabilitatea pentru toate neregulile din ultimii 25 de ani, disparand pentru totdeauna din viata publica. Nu in Romania!

Guvernul Ponta a demisionat din motive discutabile. Daca puterea se teme de 25 de mii de oameni in strada la Bucuresti inseamna ca e slaba, vinovata si merita sa plece. Marele incoerent al natiei a vorbit public tarziu, rar si putin, comunicand mai mult pe facebook si twitter. Intalnirea sa cu societatea civila a fost un exercitiu de democratie formala. In mentalul iohannesian si nu numai, nu exista diferanta intre strada si societatea civila, ceea ce e gresit si grav. Vizita de 12 minute in strada duminica seara, discutiile din mers cu cei mai infipti revendicalisti de pe traseul plimbarii si aprobarea a tot ceea ce i s-a spus in acel vacarm, este inca o dovada ca avem un actor slab la Cotroceni. Tara este condusa de consilierii prezidentiali, din care unii sunt matrafoxati, iar altii lichele. Consecintele realitatii evidente sunt certe pe termen mediu si lung, fiind clar ca gunoiul national e cat casa si pute sub spoiala de cacao politicianista.

Numirea fostului comisar european Ciolos ca premier este o solutie de avarie. Omul este un excelent functionar, are viziune si pricepere dar nu are fermitatea si decizia unui lider. Parlementarii speriati si vinovati, tupilati sub mesele de la Senat si Camera, se vor spala pe maini aproband guvernul de tehnocrati care trebuie sa gestioneze mizeria nationala. In urmatoarele luni vom afla de la executiv despre o multime de nereguli, abuzuri si hotii. Procurorii DNA vor face ore suplimentare, instantele vor lucra non stop, cei arestati vor sta ca sardelele in beciurile politiei, spre deliciul presei care intre o emisiune cu Cioaba ca nas si Bahmuteanca ca vaduva vesela, va continua sa contabilizeze mortii de la Colectiv.

Pentru a patra putere in stat nu mai prezinta interes cei care mor in spitalele puturoase din provincie, bolnavii si amputatii obligati sa se prezinte la comisii cretine, orfanii si batranii abandonati de familii. In Baia Mare, un politist ranit intr-un incendiu la Sighet, se chinuie sa supravietuiasca. Sotia l-a parasit, familia e neputincioasa material si doar colegii de la IPJMM mai strang lunar bani, sustinand partial tratamentele si nevoile colegului mutilat. Pentru acest om nu s-au acordat fonduri guvernamentale, nu a fost presedintele sau ministrul la patul lui. El a fost grav ranit in misiune si nu intr-un club unde socializa, iar pentru multi asta nu conteaza, fiind considerata…normalitate.

Aceasta este Romania emotionala in care cadelnitam victimele unui accident criminal care putea fi evitat sau prevenit, de la un eveniment inutil monden dar uitam de zecile de oameni in uniforma care mor sau sunt mutilati la datorie. Ei sunt doar elemente de statistica in timp ce la Bucuresti a fost genocid. Ce trist!

Cato CENZORUL

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2