EDITORIAL: Republica de mahala – Dictatura DNA sau dictatura CCR? Ori fac cu schimbul?

Reclame home 1
Reclame home 1

M-am saturat de viata publica din Romania centenara. Desi rahatul de pe afara, decidentii vor sa vanda fosa septica drept adapost antiatomic. Nu e destul ca m-am sfadit cu soacra, dar m-am pus rau si cu consoarta, diferentele de opinii fiind evidente si insurmontabile. Si tocmai cand credeam ca am scapat din malaxor, m-a placat colegul de birou, impuindu-mi creierul, deja imbacsit, cu consideratii preluate parca din democratia celesta. Mergand spre masina, pana si meseriasul cocotat pe acoperisul vecinului mi-a aruncat un “Traiti!, o schimbat-o pe Codruta?”.

Suntem o tara avand pe inventar cateva milioane de politicieni amatori, care chibiteaza zilnic cateva ore, la birou, in piata, acasa sau pe terasa, facand si desfacand destinul unei natii dezbinate. Mai avem vreo doua mii de politruci platiti, cu aere si pretentii de demnitari, in marea lor majoritate mediocritati specializate in tocatul frunzei la caini, in rest, pensionari, asistati social, ONG-sti, cadelnitari, evazionisti, traficanti, DJ-i, teribilisti, facebook-sti si alte specii corporatiste, care ies in piete sa protesteze cu rucsacul urban in spate, petul sclifosit si Iphone-ul din dotare lipit de mana.

Repet si sustin cu tarie ca legile justitiei trebuie evaluate si modificate, acolo unde este necesar, astfel incat sa garanteze obiective fundamentale, precum respectarea drepturilor cetateanului si asigurarea echitatii sociale. Restul este filozofie existentialista si retorica politicianista. Nu militez pentru nici o forma de exces, nu agreez telejustitia sau manifestarile populiste, nici plimbarea inculpatilor cu catuse, coruptia din administratie, traficul de influenta sau capatuiala. Dar nici nu vreau sa traiesc intr-un stat politienesc, sub o dictatura a procurorilor sau ca victima a abuzurilor unor judecatori frustrati.

Sistemul nostru juridic este anacronic, o spoiala modernista cu influente europene grefata pe vechile divanuri domnesti. Fara o lege a lustratiei si un proces real al comunismului, am instaurat o democratie originala, dar alterata de transferul practicilor si mentalitatilor cu tenta nepotista, de la vechii magistrati si asesori populari la viniturile postdecembriste. Intr-un stat lipsit de o autoritatea reala bazata pe principii de drept corecte, astazi domnesc beizadelele procurorilor comunisti, cuplati cu ginerii si fiii nomenclaturii actuale. In Romania europeana, Justitia este oarba, surda dar vocala, cu un procuror general cu apucaturi de taranoi falos si o turma de subordonati care abuzeaza de pozitie, fara a raspunde pentru faptele lor.

Daca Justitia isi facea datoria imediat dupa 1990, astazi, in anul Centenarului, aveam autostrazi, cale ferata rapida, transport aerian modern, sistem de irigatii si o emigratie tinuta sub control. Dar prea multi magistrati s-au compromis, acceptand sprijinul si sustinerea politicului, dezonorand o categorie socio-profesionala care a ajuns sa-si caute demnitatea. Astazi au revenit la moda delatorii de tip stalinist, tagma mizerabila, care prinsa fiind cu ocaua mica, toarna mizeriile facute de ei si de altii, in schimbul unei imunitati acordate cu larghete. Nu avem legi juste, politicieni competenti si responsabili, nici oameni de stat. Tara e un iarmaroc, unde se traieste in promiscuitate, intr-o mizerie morala acoperita de fumul gratarelor tiganesti.

Decizia Curtii Constitutionale este obligatorie, chiar daca este discutabila. Nu am incredere in probitatea profesionala si morala a unor judecatori numiti politic, de presedinti cu probleme de integritate. Ion Iliescu a vandut tara, Emil Constantinescu a legitimat contrabanda, Traian Basescu, cu frate puscarias, a patronat coruptia, iar Klaus Iohannis s-a imbogatit din retrocedari oneroase. Institutia prezidentiala este compromisa, iar democratia scoasa la mezat, intr-o societate in care medicul, profesorul, procurorul, judecatorul, politistul, omul de afaceri si episcopul au devenit victime ale propriei rapacitati si dorinte de imbogatire.

Avem nevoie de ordine, disciplina, munca si responsabilitate civica. Nu de persoane pretins providentiale, numite in functii de procurori generali, de presedinti matrafoxati, doar pentru ca erau foste sportive, inalte si femei. Ne imbatam cu apa rece, ajungand ca dupa fotbal si politica, mai toti sa ne pricepem si la justitie, in timp ce facultatile private scot pe banda rulanta schimbul de maine, legiuni de mediocritati cu diploma in drept.

Tudor Gheorghe, marele rapsod popular si un roman adevarat, spunea : “Au innebunit salcamii, Si cu boala lor odata, S-a-ntamplat ceva imi pare, Si cu lumea asta toata”. Jos labele de pe Justitie, nemernicilor!!!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole