EDITORIAL: Romania sufocata de fum de gratar, incultura si mizerie

In ultima perioada, Romania a devenit o tara a distractiei, de parca se apropie sfarsitul lumii, iar Armaghedonul trebuie sa ne gaseasca beti manga si prabusiti pe plajele romanesti sau in vaile montane pitoresti. Televiziunile nationale au luat-o razna, din jumatate in jumatate de ora fiind lansate chemari emotional-patetice, pigmentate cu imagini despre ce si cum se pregateste pentru minivacanta de 1 Mai. Sigur, publicitatea nu este ilegala, dar de la a promova o oferta in mod decent si pana la a manipula prin media, inducandu-se o psihoza nationala, aspectul dobandeste conotatii imorale.

Romanilor li se spunea in mod obsesiv si imperativ ca trebuie sa plece la distractie, la mare, la munte sau oriunde, dar sa plece, pentru a alimenta o industrie bazata in mare parte pe afaceri oneroase, detinute in cu preponderenta de o oligarhie murdara si corupta. De parca daca nu erai la Vama Veche sau Mamaia nu contai si nu existai pe pamant. Cum era sa pui pe facebook sau twitter imagini din satul natal sau de la o iesire cu prietenii intr-o drumetie montana? Nu se face ca intr-o societate pseudo-elitista sa nu fii informat despre garderoba unor starlete. E important sa stim cat au costat sandalele, ochelarii, geanta si esarfa doameni Udrea sau bluza si silicoanele unei pitipoance, recent facuta celebra in emsiuni televizate care promoveaza subcultura.

Am urmarit stirile nationale cu ocazia minivacantei de 1 Mai. 70% din cele prezentate ca evenimente erau despre ce si cum fac turistii de pe Litoral si din zonele montane cu fitze, precum Valea Prahovei sau zona Bran-Moeciu. Zeci de minute cu imagini la limita decentei, tineri si tinere in transa care se zgaltaiau pe ritmuri asurzitoare de muzica, in timp ce zbierau abulic la reporter de unde sunt, ce fac, ce buget au spart si cum au ajuns acolo. Pentru cateva mii de indivizi care obtin banii mult prea usor sau vin din zonele gri ale societatii, milioane de romani au fost supusi unui asalt terorist mediatic, degradant si tembel. De ce m-ar interesa pe mine cata bere au baut vamaiotii, cat costa cocktailurile in cluburile de interlopi, cati au lesinat de betie pe plaja si de cate ori au fost chemate echipajele SMURD la comatosii petrecareti?

In Romania exista o mandrie nationala in a promova cultura gratarului si a mititeilor. Timp de cateva zile, tara a mirosit a carne reciclata cu bicarbonat de sodiu, fum de lemne umede sau carbuni si alte miasme de prajeli. Matroane obeze si sotii din dotare cu burdihane de bautori de bere au impanzit zonele din proximitatea oraselor, parcandu-si masinile pana sub liziera padurii pentru a nu face mai mult de doi pasi pana la gratar. Pe Valea Chiuzbaii, in zona Baraj sau alte zone de agrement se auzea o cacafonie de voci care acoperea linistea naturii, se transmiteau indemnuri urlate de la un grup la altul in limbajul neaos ruralo-urban, facandu-se schimb de retete sau invitatii la un pahar de palinca. In tot acest timp, muzica urla in boxele scoase la aer sau din masinile lasate cu portierele deschise, un amestec de populara, manele si rock, finalizat intr-un tarziu cu lalaieli betivanesti.

Dupa spargerea petrecerilor campenesti, pe zonele verzi recent igienizate de voluntari au ramas din nou mormane de gunoaie, munti de peturi si resturi de mancare, rahat de caine si alte deseuri, asta ca sa se stie ca in Romania domneste nesimtirea si incultura, mizeria umana si nepasarea autoritatilor. Cum era sa trimiti in zonele devenite carciumi in aer liber echipe de silvicultori, politie locala sau jandarmerie, sa verifice gradul de civism al romanului care ragaia isteric dupa portia de bere si bicarbonatul din pasta de mici?

Nu se face asa ceva, sa fii tu autoritate a statului injurat de vreun Ghita sau Vasile cu falci si pantece de boier, care baut si incoerent se mai urca si la volanul second-handului cu volan pe dreapta! Ce baraje de politie, ce controale! Sa traiasca 1 Mai si eroica noastra clasa muncitoare, alaturi de iubitii sai conducatori, plecati pentru cateva zile la pescuit in Delta sau la plaja in Brazilia.

Zero evenimente publice in oras, nu drumetii montane organizate, expozitii in aer liber, jocuri sportive sau un mic cros in scop caritabil. Nici macar un spectacol la o scena modesta, finantata de actualii lideri administrativi, prilej pentru un recital folcloric sau un playback pe bani putini, plus o ciorba de burta. Si la sfintele lacasuri de cult a batut vantul, au pontat doar cativa pensionari si o echipa de pacatosi care se rugau sa-i scape Dzeu din mana DNA, in timp ce mai marii clerului si mirenii de vaza si-au dat intalnire la niste petreceri mai lumesti, ferite de ochii vulgului.

Filozoful, istoricul si scriitorul Voltaire ne-a lasat o cugetare profunda, care merita analizata de fiecare dintre noi: “Munca indeparteaza de noi trei mari rele: plictiseala, viciul si nevoia” Mda… oare cand e urmatoarea mini vacanta?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1