EDITORIAL: Romania – tara saraca si corupta, in care domneste mediocritatea!

PNL

Scena politica e gata de implozie. Nu mai exista limite de moralitate si decenta, iar interesul public a fost aruncat la gunoi. Oligarhia politico-administrativa a pus genunchiul pe grumazul cetateanului, in urletele stridente ale opozitiei incapabile sa faca ceva concret. Liberalismul se vinde en gross la taraba, popularii leviteaza in plin sezon de intermercato, iar idealistii care vor sa salveze Romania doar critica si strang semnaturi pentru petitii, intr-o tara in care vointa poporului suveran exprimata prin referendum este ignorata de guvernarile succesive.

Pentru cei care nu-si mai amintesc, alianta liberalilor cu social-democratii, incestul politic numit USL, vorbea de modificari majore in viata publica, precum desemnarea de catre CSM, in baza unui concurs, a sefilor DNA, DIICOT si ai Parchetului General, fara implicarea Presedintelui si a Ministrului Justitiei, numirea judecatorilor constitutionali sa fie facuta din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, stipularea obligatiei Presedintelui de a numi un premier din partea partidului sau aliantei care castiga alegerile, stabilirea clara a atributiilor premierului, presedintelui si guvernului.

De ce s-a ajuns in situatia critica actuala? Pentru ca avem politicieni de duzina, falosi, falcosi si flocosi pe creier, dar cu zero capacitate, care au produs un sistem legislativ incoerent si ambiguu, perpetuat mitocaneste in ultimii 28 de ani. Cum e posibil sa nu fie prevazute sanctiuni in lege, daca un grup politic nu respecta rezultatele unui referendum national, desi in Constitutie se stipuleaza clar ca suveranitatea apartine poporului, care o exercita prin organe alese precum si prin referendum? Pe ce baza isi permite un politician sau partid sa exercite suveranitatea in nume propriu?!

Actuala clasa politica functioneaza ca o oligarhie, majoritatea membrilor ei fiind aserviti si preocupati de doua obiective majore. Pe de o parte, trebuie sa respecte deciziile partidului, pe de alta parte, trebuie sa se capatuiasca cu averi si beneficii suplimentare, indemnizatii marite aiuritor, in timp ce poporul saraceste. De ce nu exista o lege care sa stabileasca retragerea mandatului de parlamentar, printr-un referendum local in circumscriptia electorala de care apartine, acelui demnitar nesimtit care practica traseismul politic sau care nu da ochii cu alegatorii sai decat de pe o scena, la parangheliile satesti platite din bani publici ori la sfintirea de noi asezaminte de cult?

Si de parca nu erau deja destule privilegii pentru invartitii neamului, personaje din speciile parlamentar reciclat, magistrat comunist, militieni si alte cadavre in uniforma, toti posesori legali ai unor pensii speciale nejustificate, reprezentantii poporului au decis ca de aceleasi beneficii „speciale” sa se bucure si alesii locali, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene, categorie socio-profesionala care a dat Romaniei postdecembriste cei mai multi corupti.

Imi vine sa ma dau cu capul de pereti, gandindu-ma la exemplarele locale care-si vor dubla colesterolul si glicemia pe bani publici, indivizi care, asemenea viceprimarilor UDMR de Baia Mare, au stralucit doar prin obedienta si iredentism, la unii dintre presedintii si vicepresedintii de judeteana, indivizi matrafoxati, fustangii, balbaiti, opaci sau inerti, care prin incompetenta lor cronica au condamnat Maramuresul la izolare.

Deja e prea mult si greu de acceptat! Daca potrivit doctrinei juridice franceze, tara unde a aparut conceptul de serviciu public, acest tip de serviciu desemneaza relatia dintre „guvernanti” si cei „guvernati”, în care primii au obligatia de a presta servicii celor din urma fara a astepta recompense suplimentare, cum ar fi ca demnitarii publici romani sa presteze pro bono sau pe o suma simbolica, onorati de faptul ca li se acorda un asemenea privilegiu? Dar asa cum spunea si Stelian Platon despre Romania reala, avem”multi demnitari, putina demnitate”!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1