EDITORIAL: S-a stins flacara folclorului romanesc. Drum bun, Maestre!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

L-am revazut pe Dumitru Farcas acum cateva luni. Venise la Palatul Administrativ pentru a se intalni cu decidentii, anuntat fiind ca este desemnat cetatean de onoare al judetului Maramures. Usor derutat, dar foarte politicos, m-a intrebat cum poate ajunge la seful administratiei. “Va conduc Maestre, e o onoare sa va revad….” “Cand m-ati mai vazut?” “Prima oara, in anii Cenaclului Flacara…” “Aaaaa, da… bine , multumesc”, a concluzionat marele virtuoz popular, cu siguranta, cel mai mare instrumentist roman din toate timpurile, alaturi de monumentalul Gheorghe Zamfir.

Plecat din Grosii Baii Mari, dintr-o familie de muzicieni nativi, Dumitru Farcas a urmat cursurile universitare la Academia de Muzica, al carui Doctor Honoris Causa devenea in anul 2008. O cariera de exceptie a unui om remarcabil, care nu a uitat niciodata cine este si de unde vine. Daca ar fi sa caracterizez muzica maestrului, as spune in doar cateva cuvinte: orginala, sublima si nealterata de curentele modernismului ce mutileaza folclorul real.

M-a preocupat viata marelui artist inca de la prima noastra intalnire, un spectacol al Cenaclului Flacara, din 1976, moment in care am simtit pentru prima oara ca, inainte de a apartine unei minoritati nationale, sunt roman. Si astazi, dupa 40 de ani de la acel eveniment, in momentele cand simt ca-mi pierd credinta in valorile nationale, dezamagit de politicieni, guvernanti, artisti sau alte persoane publice, ascult taragotul lui Dumitru Farcas, marele roman si patriot plecat in nefiinta, cantand in maniera-i unica de la Fecioreasca de la Ibanesti pana la Doina Baimareana sau Imnul Transilvaniei.

La ceas de tristete si despartire, imi aduc aminte cu respect de spusele Mariei Tanase, cea care in 7 august 1962, ii spunea tanarului solist, intr-o scrisoare testament, cuvintele care i-au guvernat toata viata: “Vezi, Farcasel, sa nu te «umfli», ca-ti «cade» nasul si gata cu admiratorii talentului matale! Se nasc atat de rar oameni inzestrati cu nobletea artistica a dumitale, incat consider o datorie de artist sa-ti ofer «aripile» mele si sa te feresc sa dai «piept» cu zidul gros al nechematilor care au ajuns sa fie mari castigatori de pozitii in arta”.

Traim vremuri ale nevredniciei si nesimtirii publice, timpuri in care agramatii, manelistii, fariseii si hotii din arta si cultura contemporana sunt numiti valori nationale, intr-un total dispret fata de cinste si moralitate. Romanii se extaziaza in fata unor pseudo muzicieni, care stralucesc prin playback-uri nerusinate, dar si a “frecatorilor”de platane, DJ ajunsi mari “artisti” pe munca si geniul altora. Ce trist destin pentru o natie care-si pierde identitatea, negandu-si radacinile rurale, muzica si traditiile populare originale, pentru spectacole de prost gust, care stralucesc prin fum, joc de lasere si urlete de zombie.

Intrebat cine este si de unde vine, Dumitru Farcas, roman si ardelean adevarat, spunea: „Vin din pamant, din muzica. Inima este pamantul muzicii si muzica se naste negresit din inima, ca apoi s-o caute pe aceasta, unicul ei liman unde traieste, exulta si se stinge cantecul‘‘. In 60 de ani pe scena, marele artist a primit decoratii ale statului care nu pot compensa imensa contributie a acestuia la pastrarea si promovarea romanismului si patriotismului real.

Dumitru Farcas a murit asa cum a trait. Liber, demn, fara sa se umileasca in fata nimanui, impacat cu sufletul si credinta care i-au guvernat viata. Urmasii marelui artist nu vor bate la portile Cotroceniului, cersind ordine si medalii efemere. El este si va ramane unic, muzica si fiinta lui intrand in panteonul valorilor nationale. Maxim Gorky spunea intr-un moment de maxima sinceritate : Pentru un artist, libertatea este la fel de necesara ca talentul si inteligenta. Drum bun, Maestre, imi… ne vei lipsi enorm!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2