Editorial – Sarbatoarea Castanelor 2016: Un eveniment decent si fara risipa de bani?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

sarbatoarea castanelorAm fost obisnuiti in ultimii ani cu un festivism desuet, inutil si de cele mai multe ori de prost gust. De cateva ori pe an se organizau sarbatori publice avand ca scop principal  promovarea cultului personalitatii intr-un oras isterizat si manipulat mediatic. Bugetul si asa insuficient fata de toate nevoile majore ale orasului, a fost sistematic afectat de fala si grandomania edililor, intr-o urbe in care mai sunt strazi neasfaltate, cladiri surpate, pungi de saracie, haite de caini vagabonzi si oameni fara adapost.

Suntem saraci si cu datorii fata de operatorii de servicii. Avem proiecte incepute care nu pot fi finantate, strazile sunt nespalate si pline de praf, desi fantanile publice risipesc apa, autobuzele circula bezmetic desi nu au calatori, intr-un oras iluminat toata noaptea de parca am fi in plin carnaval. Nu cred avem nevoie de city manager si nici de o armata de consilieri ai primarului numiti pe criterii de clientelism.

Sa tragem linie si sa vedem de ce fonduri dispunem, lasand experimentele culturale si sportive pe seama celor bogati. Suntem ca oras asemenea individului rupt in fund, cu talpile de la papuci sparte si matele goale, care tocmai a aflat ca nu mai primeste ajutor de somaj desi are chiria neplatita de doua luni.

Daca mai adaugam la aceasta imagine si eticheta de oras perceput ca avand o administratie corupta, un primar in incapacitatea de a-si exercita atributiile si un Consiliu Local care tinde sa derapeze in obedienta si servilism, parem in situatia unui bustean taiat ilegal, dus la vale de ape tulburi si repezi. Trebuie sa ne trezim la realitate. Ori ne scuturam si ne ridicam din genunchi apucandu-ne de treaba in mod responsabil, ori urmam exemplul jurnalistului disperat care de umilinta a ales solutia finala in locul luptei cu viata.

Constat cu regret ca avem constiinta cetatii amortita, iar spiritul civic a fost suspendat. Nu pot admite sa avem ca unic obiectiv strategic viabil, o posibila utopie numita Capitala Culturala Europeana. Nu cred in sutele de mii de turisti care vor navali in urbe si nici in miliardul de euro care ne va invada visteria. Campania a trecut, apele s-au limpezit in parte iar pana la alegerile din toamna mai sunt cateva luni in care politicienii pot inventa si alte scenarii SF care sa alimenteze retorica filozofiei existentialismului in orasul nostru.

Sper ca primarul interimar sa dea dovada de decenta asumandu-si responsabilitatea unor decizii echilibrate si benefice pentru comunitate. Trebuie sa tina cont ca nu putem risipi banii publici cand doar peste cateva saptamani incepe noul an scolar si avem inca probleme deficitare la infrastructura scolara, acoperisuri sparte, curti neasfaltate, mobilier invechit si table crapate. Sa investim in viitor si nu in evenimente populiste. Ne putem multumi cu expozitia de flori, parada tinerilor si a sportivilor, o seara muzicala cu fanfara locala si inca una cu formatii locale si solisti baimareni tineri.

E doar un punct de vedere si poate ca nu era rau sa fie organizata si o consultare publica, inainte de a ne repezi in Consiliul Local, solicitand buget pentru Sarbatoarea Castanelor. Caci cei mai in masura sa decida despre prioritatile municipiului si cum trebuie sa fie cheltuiti banii publici, sunt ei…cetatenii acestui oras. In niciun caz politicienii sau oligarhia administrativa.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. gogu

  Poate la ora 22-23 ar trebui sa se stinga lumina pe strazi, apa sa se dea cu ratia, balariile sa creasca prin parcuri si sensuri giratorii. Sa inchidem si magazinele, consumam prea multi bani.

  Reply
 2. gogu

  Iar autobuzele sa circule doar o data la 60-90 de minute, ca sa se adune lumea sa umple autobuzele. Nu credeti ca ar fii mai util sa veniti cu idei constructive decat sa desfintati tot? Nu ar fii mai util sa vedeti cum se pot umple autobuzele cu oameni ca sa se golesca strazile de masini? Sau poate vreti sa faceti parcari in locul statiilor. In loc sa umblati cu autoobuzele mergeti cu masinile si le parcati direct sub scarile magazinelor, sa nu va miscati burtile si dosurile deloc.

  Reply
 3. opris

  Prietene,esti prea carcotas si din păcate de atâta ura nu prea vezi lucrurile bune.Nici eu nu sunt multumit,dar hai sa fim seriosi nu putem arunca pe umărul lui cake totul.In judetul asta incompetenta e la nivel de arta iar gunoaiele care au lasat orasul si judetul in buda sunt peste tot.Ar fi frumos ca o astfel de pozitie sa o auzim si la adresa celor de la Consiliul Judetean sau asupra politicienilor care mustesc in politica de ani buni si mai au tupeul sa mai prindă vreun mandat.Acum nici sa coboram orasul la nivel de Copalnic Manastur,Cernesti,Cavnic sau Somcuta.Acolo poti sa duci fanfara si vreo doua toape sa cânte fals,noi avem totusi pretentii.Ca nu am fost in stare sa facem nimic pentru dezvoltarea economica a orasului sau in a atrage investitii serioase si investitori e una dar alta e sa ne credem zmei si sa emitem pretentii de Capitala Culturala.Nu cred ca avem sanse iar faptul ca visam si jucam totul pe o carte e un mare risc.Ce va urma dupa nenominalizare ? Orasul in continuare se depopuleaza iar salariul in zona se situează in jurul a 1000 de lei,,bani putini pentru un trai decent.Poate citeste si cake ce scriem noi pe aici,unde e Marele Parc Industrial ? Ce face comisia însărcinată ? A avortat ? Ce face Zetea cu cele 20 de ha de la Lapusel ? Nici judetul,in comparatie cu judetele învecinate,nu a reusit sa facă nici macar un amarat de Parc Industrial…Mai este cate unul care ne ataca ca nu stim nimic decat sa cerem parcuri industriale,lor le spun uitati-va la judetul Cluj,cele 7 imprastiate prin tot judetul le-a ridicat nivelul de trai si i-a scos din foame.

  Reply
 4. Baimarean

  E UN PUNCT DE VEDERE. Domnule Gogu, cand esti sarac sau ai bani putini trebuie sa dramuiesti fiecare leu. Cui foloseste risipa si de ce am arunca banii pe Sasar. Ma asteptam sa spuneti ca va pare rau dupa milioanele aruncate pe sportul falimentar dar daca sunteti fan chereches pot sa inteleg.. Eu nu vreau sa merg in autobusele unde ma agreseaza controlori tigani nespalati si in care jegul e de un deget. Merg mult pe jos si pe bicicleta dar nu avem piste iar traficul e crunt. Cat despre risipa de iluminat, va contrazic caci pana si in marile capitala europene noaptea de reduce nivelul de iluminat pentru a economisirea banilor publici. La noi merge zicala , fala mare in straita goala.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole