Editorial: Scenariul prost al unui concurs care trebuia sa fie serios

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

romeo dobocan studio tvCompetenta la stat e, in mare parte, doar clamata. Convingerea ca un post este ocupat pe merit e din ce in ce mai rara. Concursurile sunt castigate de indivizi al caror nume e stiut dinainte. De obicei membri de partid. Sau apropiati ai unor persoane in subordinea carora se afla institutiile pentru care se da concursul.

S-a ajuns ca posturi importante, platite mai mult decat decent, sa nu mai fie atractive. Ultimul exemplu s-a inregistrat la concursul pentru ocuparea postului de director economic la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC). A fost pentru a doua oara cand s-a scos postul la concurs anul acesta. Prima data s-au inscris doi candidati, dintre care unul nu s-a mai prezentat. A participat doar Adriana Scoropan, care a fost declarata RESPINS. Sistemul insa si-a facut treaba. Scoropan a fost numita director economic interimar la DGASPC, pana la organizarea unui nou concurs.

In 21 aprilie, s-a repetat examenul. Unicul candidat… ati ghicit: Adriana Scoropan. A trecut la mustata, dar a trecut. Concursul s-a tinut la Bucuresti. Dar se putea tine si pe traseu. Candidata si membrii comisiei de evaluare au mers cu aceeasi masina. Cunostinte vechi. Ioan Dragos, secretar interimar al CJ Maramures, a fost coleg cu Scoropan, care a lucrat pana in marie la Consiliul Judetean. Ana Glodan i-a fost sefa directa lui Scoropan. Dana Barle, sef serviciu resurse umane in DGASPC, e actuala colega si intr-un raport de subordonare indirecta fata de candidata. Fiecare dintre acestia au elaborat cate un subiect de concurs.

Evident, asa cum banuiti deja, pe masina s-a vorbit doar despre cum le-au iesit ouale de Paste si drobul de miel. Pentru a mai destinde atmosfera, poate s-au spus si bancuri cu Bula. Nu s-a vorbit nimic despre un frumos sat salajean. Care a dat nume importante pentru DGASPC. E important in sistem sa le cunosti sau sa le aduci recunostinta. Dar la examen s-au evaluat doar cunostintele candidatei pe subiectele intocmite de membrii comisiei.

Faptele au existat. Scenariile se fac. Sunt atatea exemple de favoritisme in sistem, incat devine dificil sa desparti realitatea de fictiune. Normalitatea o pot aduce doar cei in mana carora sta puterea de a credibiliza o institutie a statului. In cazul acesta, presedintele CJ, Zamfir Ciceu, si directorul general al DGASPC, Alina Coste. Niciunul dintre ei nu e suficient de credibil.

Romeo DOBOCAN

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

5 Comments

 1. cetățeanu curios

  Fuse odată un băiet plecar d’acasa de la oi sa se facă domn la oraș. Și facu ce făcu de lua o tidula după care se lipi de un tată al orfanilor de îl făcu jurnalist ca de avocat nu-i placu. Și crescu baietu ca mălaiul în câmp cu ploaie și minim doua sape și fu iubit de toți până după cules când fura parte din știuleți. După care alungat din colhoz se lipi de un carnatar de-l trecu sef la ceva abator sa ia o leafa cinstita. Bre badie cu mapa da mai schimba subiectul ca domnu Deputat mai crescu doi centi iar primarul scazu unu jumate. Ca fu d’ajuns cu direcția aia a copilului și pricepuram din prima ca aia trebuia sa meargă în vagoane separate la examen.
  Ce nu stiai badie ca cititorii unui ziar este sunt mai deștepți ca cei care scrie?

  Reply
 2. Maria

  Domnule jurnalist, cit despre fapte, imi permit sa va mai semnalez unul referitor la Adriana Scoropan. Intimplarea face ca am avut ocazia sa lucrez cu dna Adriana Scoropan intr-un proiect si va pot asigura despre profesionalismul si implicatia dinsei- prin opozitie cu totala inertie a colegilor sai responsabili de derularea proiectului, caci despre profesionalismul acestora nu pot face remarci in absenta minimei reactii. Ca sa nu speculati folosind supozitii incorecte, va precizez ca nu provin din nici un sat din Salaj si nu am lucrat niciodata in administratia publica ; evaluarea pozitiva a dnei Adriana Scoropan o fac utilizind standarde din multinationala in care am lucrat 17 ani.
  M-am simtit datoare sa va fac aceasta interventie pentru ca, citindu-va articolului, am avut senzatia neplacuta ca el se pozitioneaza in categoria « minciuna prin omisiune ».

  Reply
 3. Maria

  credem ca sinteti seriosi si publicati comentarii decente si argumentate, chiar daca nu convin mesajului… sinteti emm reloaded

  Reply
 4. dilau

  mai romeo, de vreo 2 luni “ne spargi” cu dgaspc- ul asta. gata ne-ai convins, poti sa dormi linistit noaptea ca-ti spun eu ce urmeaza: – dupa director, director economic……. si secretarul, soferul si femeia de servici o sa fie angajati pe pile si tot niste incompetenti. acum te-ai linistit?.:)))).eu zic sa-i lasam o idee sa vedem ce pot iar apoi” pe ei pe mama lor”- ca sa citez din imnul nationalei de fotbal a romaniei.:)))).

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2