EDITORIAL: Somnul ratiunii alimenteaza sclavia sau coruptia?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

A inceput sa ninga, contrar prognozei pesediste care mentiona ploaie si lapovita. Mizeria morala a urbei este acoperita de zapada care cerne peste constiintele noastre adormite. Preocupati sa converseze la telefonul mobil din dotare, haiducii de la volanele autobuzelor Urbis distribuie cu generozitate moina de pe sosele, aruncand-o peste trecatorii buimaci.

Revolta civica din strada s-a mutat pe facebook, postacii de serviciu butonand disperati mesaje peste mesaje, de parca intreaga lor existenta ar depinde de asta. Functionarimea fara munca normata isi revarsa frustrarile, smartphone-urile din dotare atingand temperaturi periculoase. In lumea civilizata, angajatii isi lasa telefonul mobil la vestiar, normele de bun simt interzicand utilizarea timpului de lucru pentru socializarea excesiva. Nu si in Romania, unde bugetarul face cum vrea, poate si ii dicteaza neuronul din dotare.

In administratia publica s-a instalat panica, desi dupa parodia de ieri a deliberativului, o stare de normalitate anormala trebuia sa genereze liniste in birourile supraincalzite. Rand pe rand, directorii, sefii de servicii si birouri trimit tabele colective la cabinetul primarului. Toti angajatii trebuie sa comunice talia salopetei si numarul de la bocanci, personalul de la resurse umane pregatind noile fise de post.

Ordinul de la stapanire e clar si fara echivoc. Spre binele lor si propasirea urbei, bugetarii vor trece la munca de jos. O croitorie agreata de conducerea executiva a pregatit deja comanda pentru ata necesara ajustarii noilor echipamente de lucru, singura necunoscuta fiind culoarea. Chiar si intr-o forma de dictatura de tip feudal, doamnele si domnisoare au dreptul sa arate elegant. Se poarta discutii aprinse daca sa fie agreate salopetele de culoarea gri nord-coreeana, modelul bleu chinezesc sau portocaliul consacrat la Guantanamo Bay.

La SPAU se verifica inventarul de lopeti, se pun cozi noi la cele existente si se cauta furibund pe net furnizori de maturi tricolor, pentru a se evita confuzia cu drusalisti cu maturi verde ecologist. Doi antrepenori locali isi freaca deja mainile, cateva sute de roabe cu sigla administratiei urmand a fi executate in regim de urgenta si la costuri promotionale, pe criteriul cel mai bun raport pret-calitate-comision. Se activeaza cunostintele si neamurile, un fin obtinand deja promisiuni ferme de la nasul din dotare, ca el va fi noul furnizor al tehnicii din dotarea administratiei publice locale.

Noua diviziune a muncii prevede echipe mixte, coordonate de cate un sef docil si servil, monitorizate de cate un consilier local din specia spargatorului de seminte. Se fac simulari si evaluari virtuale, programe de munca si planuri de actiune. Familistii vor fi cuplati cu nefamilistele, inspectorii cu consilierii, iar debutantele cu directorii.

Sanatatea detinutilor de la Penitenciarul din Tauti este in pericol, oportunitatea de a-si reduce pedepsele prin munca  fiind anulata de scoaterea functionarilor si trimiterea lor la munca de jos. Dupa ce le-a fost anulat dreptul de a scrie carti cu caracter stiintific, ulterior binecuvantate contra unor donatii generoase de episcopii ortodocsi, clientii institutiilor de reeducare sunt condamnati la obezitate, depresie cronica si izolarea fata de comunitate. Cu siguranta vor contesta noile masuri in instanta, iar tribunalele vor trebui sa decida daca e vorba de o forma de discriminare abuziva, contrara normelor europene.

Astazi am aflat ca bugetul local este de maxima austeritate, 20 de milioane de lei din contributia publica pe 2017 urmand sa alimenteze conturile bancilor creditoare. La ce s-au folosit banii imprumutati? In ce se regasesc si mai ales in beneficiul cui? Raportul de activitate al executivului pe anul 2016 este inca la dospit, fiind cautate noi formule de exprimare care sa satisfaca cultul personalitatii aferent primului trimestru, fara a uita sa infiereze impotenta echipei interimare.

Saptamana trecuta, instigatorul de la „Starea Natiei”, personaj din zona stand up comediei dambovitene ne-a electrocutat cu stirea ca orasul a platit 250.000 de euro pentru deplasarea la o manifestare de la care am fost exclusi. De ce nu cerem banii inapoi daca nu am fost acolo? Ce zic de aceasta speta cei doi consilieri juristi belicosi, viceprimarul cu atributii de primar, secretarul primariei si cei 11 magnifici care macaie in romano-germana de mahala, in timp ce diriguiesc urbea?

Gandindu-ma la decizia prin care demisionarul de vineri, contestat, umilit si jignit de fatada a fost reales luni in ovatii, celor multi si servili le reamintesc cuvintele preotului dizident Gheorghe Calciu Dumitreasa, care spunea „Daca ne-am născut sa fim robii materiei, ba inca printr-o justificare filosofica, atunci finalitatea vietii este sclavia.”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

  1. Ionel

    Mare dreptate aveti domnule SOMOGYI Attila, dar cred ca nu-i intereseaza pe cei din Primaria Baia Mare , iar pe consilieri nici atat!

    Reply
  2. Jean

    Fenomenal materialul. Cine a generat această mișcare (aproape browniană) autorul nu ne spune dar se arată complice cu noi știind că știm. Ba mai mult am aflat că există cetățeni (era să zic cetățean) ai (al) URBEI care dă URBEA (că, deh, Primăria = URBE) în judecată penală. E și aceasta o formă de a pune suflet!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *