EDITORIAL: Sunteti români? Nu se poate! Mai exista înca români în România?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ziua Nationala a Romaniei ne gaseste mai dezbinati decat oricand. Oligarhia politica a aruncat tara, in doar mai putin de un an, intr-o stare de tensiune sociala inacceptabila. O coalitie politica, bazata pe criterii de interese si nu doctrinare, a manipulat constiintele romanilor, reusind sa ne invrajbeasca, in timp ce genereaza un climat de incoerenta si haos administrativ. Politicieni fara vocatie si pricepere, semianalfabeti, oportunisti si fripturisti, atenteaza la imaginea si stabilitatea Romaniei, sub pretextul implementarii unor politici publice paguboase.

Oare in ce tara civilizata si cu democratie functionala, lipsa de moralitate este un criteriu de performanta si motiv de accedere in demnitati publice? Ce s-a intamplat cu bunul simt romanesc, cum de a reusit sa decada societatea romaneasca pana la a-si idolatriza infractorii? De la Presedintele Romaniei si pana la ultimul consilier local dintr-o comuna din Baragan, toti trebuie sa fie supusi unor reguli stricte.

Nimeni nu ajunge in instanta daca respecta legea. Refuz sa cred ca furtul, minciuna, evaziunea fiscala sau dobandirea de foloase necuvenite sunt compatibile cu statutul de persoana publica. Fie ca ai dobandit doar niste imobile pe cai ilicite sau ai dat mita de milioane de euro, culpa morala exista, caci ai actionat constient si premeditat. Iar bunul simt si decenta ar trebui sa-ti interzica sa intri in viata publica, mai ales daca nu exista reglementari stricte in acest sens.

Astazi traim un marasm existential, consecinta directa a lipsei de moralitate si meritocratie. Da, exista un stat paralel condus de oameni bogati, care dau ordine politicienilor mizerabili si magistratilor vulnerabili, ingenunchiati in fata puterii banului. Si mai exista o Romanie a celor multi si revoltati, care au ales drumul pribegiei, pentru a nu deveni complici ai faradelegilor si coruptiei in care traim. E vorba de milioanele de romani care au emigrat, oameni ce trimit miliarde de euro pentru a fi cheltuiti in tara, motiv de imbatosare pentru guvernantii impotenti si incompetenti.

Romania de azi nu are nici o legatura cu spiritul si maretia anului 1918. Atunci, intelectualii aveau demnitate si nu se vindeau pentru un post de director sau consilier local, iar taranii isi munceau pamantul fara sa il cedeze veneticilor sau sa-l lase in paragina. Preotii erau saraci, dar cinstiti si nu pidosnici ca si cei de azi, invatatorii harnici si dedicati, iar primarul era ales dintre fruntasii obstei, nu din rebuturile protipendadei.

Nu avem valori reale la care sa ne raportam, intr-o societate in care manipularea media a atins cote paroxistice. Poporului ii este servita portia zilnica de circ, intretinuta de retorica podareselor siliconate avand ca invitati tonomate obeze aservite. Ne sunt servite ca modele demne de urmat cariera mediocra a unei comediante fazendate, starleta porno care-si doneaza chilotii, lansari de carte scrise de puscariasii natiei, pigmeul tehnocrat confiscand rebeliunea civica, iesirea din inchisoare a tele politicianului fara dinti si neaparat… chermezele tinute de alesii neamului. Caci noul trend impune ca domnul deputat sau senator sa-si tina public ziua de nastere in Capitala, invitandu-si colegii si prietenii in locantele interlopilor neamului, iar primarul sa-si cheme la nunta toti supusii din cele opt sate apartinatoare.

Nu stim daca din 1 ianuarie 2018 vor creste sau scadea salariile, cate firme se vor inchide, cine va numi procurorii, ce taxe si impozite vom plati. Stim doar ca unii vor trai mai bine, in timp ce altii vor face foame, caci capitalism am vrut, asta avem! Voi boicota evenimentele de ziua nationala.

Nu am chef sa vad dantura ranjita a investitorului imobiliar cu hlamida prezidentiala, nici defilarea generalilor obezi cu hemoroizii atarnand pana la genunchi. Sunt satul de discursurile pline de platitudini, cravate neasortate atarnand peste burtile stranse in corsete si izul de transpirantie mascat de parfumuri contrafacute. Nu suport nici mirosul de tiganeala al gratarelor publice, mancatul si bautul la botul calului, duhoarea de urina si racnetele folcloristilor, platiti cu ora din bani publici.

In anul 2010, aforistul Valeriu Butulescu intreba: “Sunteţi român? Nu se poate! Mai există încă români în România?” Citatul m-a dus cu gandul la o afirmatie a lui Nicolae Balcescu, cel care spunea : “Nu poate fi fericire fara libertate… nici libertate fara putere…”

O alta aniversare trista…La Mult Ani, Romania!?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

 1. Ioan

  Stimate Domnule,
  Două chestiuțe:
  1. Mai există români în România, deși unii (poate mulți nu ar vrea acest lucru)!
  2. Ați omis să menționați și breasla ziariștilor din categoria largă a celor care la 1918 funcționau altfel decât în prezent. Nu știu cum era presa atunci, dar acuma cam toți sunteți obiedienți față de cei care au și vă dau, pe aceleași căi pe care le detestați. Da, ne-am săturat să vedem ziariști care sub pretextul livrării de informații de fapt de intoxică, ne-am săturat să vedem ziariști (pentru mine ziarist este oricine scrie la ziar sau pe online) care sunt sinecuriști dezamăgiți, apoi, și care ne dau lecții de morală și virtute, ne-am săturat să vedem ziariști care se tot satură deși nu prea se vede etc…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2