Editorial: Tara, tara vrem ostasi. Naivi si prost platiti, daca se poate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

militar salut onor armata tancIncredibil. De o saptamana omul zilei in Romania a devenit Gabriel Oprea. Un fel de domnul Goe saracut de minte si mai tomnatec, genul de individ care duce geanta sefului, ii poarta umbrela, face piata si ii conduce masina. Televiziunile au innebunit sa il aiba in studiouri pe fantele ajuns conjunctural premier interimar, individul cu alura de “malai mare” si freza de tractorist derbedeu.

Ponderal, cu falcile cazute si randuri de piele atarnand peste tot, acesta se afiseaza public in costume lucioase, de preferinta negru petrol si cravate neasortate. Individul cu alura de babuin politic nu se uita in camera sau ochii interlocutorului. El se uita chioras, lateral, la cer sau la parchet. De o saptamana, penibilul a levitat intre toate posturile tv nationale, cu moaca unui om care stie ce face si ce zice. De fapt nu spune nimic, doar franturi de fraze incoerente, repetand obsesiv elemente trunchiate dintr-un CV si o cariera confuza. Intrebat ce facea ca ofiter de justitie militara, el a dat-o pe aratura raspunzand ceva de genul: “justitie militara, stiti…. Adica, ca la regulament, …eu am ajuns general de justitie militara!!!” mirandu-se si el de enormitatea unui sistem declasat.

Sunt siderat de cata mediocritate avem la nivel de leadership. Un dezertor din armata, infiltrat in politica pe usa din dos, ramas fara partid la mijloc de mandat, infiat de PSD si urcat in barca guvernarii, se da acum mare specialist in administratie, un fel de “salvatore de la patria“. Omul este bolnav de narcisism si egocentrism de tip politicianist. La fiecarea a doua propozitie foloseste intr-o retorica impiedicata cuvantul securitate, aparare nationala, ordine. Termeni scosi din contextul discutiei, frustrari din vremea cand ar fi vrut sa intre la scoala de ofiteri de securitate, dar din cauza mediei slabe a fost varsat la intindenta. L-am urmarit la ceremonia de Ziua Drapelului. A primit onorul de la niste militari profesionisti combatanti, iar cand a salutat, asemenea tuturor invartitilor ajunsi generali fara merite,  nu s-a uitat in ochii militarilor ci la bocancii lor, de parca voia sa-i numere pentru inventar.

Langa individul facut din “lent major”, general la apelul bocancilor, in ultimele zile apare obsesiv si celalalt specialist in aparare nationala, personajul cu voce mica si retorica de sef de garaj, Dusa Mircea. Un functionar public de cariera, un om sters si insignifiant, prins de aglomeratia din decembrie’89 ceva sef pe la primaria Toplita, institutie de unde a promovat mai apoi ca viceprimar, primar si in final prefect de judet. Ultima gaselnita a ministrului apararii, intr-o tara care a avut ca sefi ai armatei pe generalii Milea, Olteanu si Ionita, este repunerea pe tapet a serviciului militar pe baza de voluntariat. Adica armata romana, cu un buget de avarie, incapabila sa-si plateasca ofiterii fortati sa se pensioneze sau sa demisioneze de umilinta… care cumpara tehnica second hand de la groapa de gunoi a armatelor straine, vrea sa salveze natia cu o armata de voluntari. Ideea imbecila nu este noua, fiind aruncata prima oara pe piata parlamentara de “deputatul” Emil Boc, cel care de la inaltimea celor 160 cm, inclusiv bocancii, lansa in 2003  initiativa armatei de voluntari, ca alternativa pentru desfiintarea de catre Adrian Nastase, a serviciului obligatoriu.

O idee hilara care ar avea tot atata reusita cat ideea unui referendum pentru alipirea Romaniei la Statul Islamic. Generalii de carton si politicienii “teristi”, cu vise de marire care se consuma pe harti virtuale si in lazi cu nisip, trebuie sa inteleaga cateva aspecte importante. Romania nu mai este pe vremea lui Stefan cel Mare cand la sunetul buciumelor se strangea armata tarii inarmata cu furci, coase si topoare, o adunatura de sacrificiu care era decimata in proportie de 80% in fiecare batalie. Nici macar pe vremea razboiului de independenta cand flacaii plecati de la coarnele plugului sa scape “sarmana tara” de turci, s-au inrolat cu satele pentru a muri pe pamant strain. Santurile de la Plevna, Grivita, Vidin, Rahova si Smardani sunt fost pline si azi de trupurile dorobantilor caciulari si a vanatorilor morti,  care slab instruiti erau sacrificati prin asalturile repetate.

Avem o legislatie in acest sens, statutul soldatilor și gradatilor voluntari fiind reglementata de Legea nr. 384/2006, lege reactualizata la 23 ianuarie 2012. Dar statul roman disperat sa impresioneze conducerea NATO, vrea sa modifice legea, astfel incat serviciul de voluntariat sa devina benevol-obligatoriu. Mai exista si o motivatie ascunsa care nu este spusa pe fata de niste politicieni lasi si incompetenti care in caz de nevoie s-ar ascunde sub poalele secretarelor parlementare. În conditiile crizei locurilor de munca din ultima perioada de timp, o solutie viabila si sigura pentru persoanele între 18 si 46 de ani ar fi ca in schimbul unei „solde” de baza in valoare de 600 de lei, acestia sa urmeze  cariera militara ca soldat sau gradat voluntar. Ei bine ati sfeclito! Romanii prefera sa culeaga capsuni in Spania, sa faca fier beton in Franta, sa spele la cur babele in Italia sau sa presteze pe centura Londrei, decat sa va alimenteze orgoliile si vanitatea de strategi izmenari.

Ca o concluzie si raspuns pentru polutiile voastre nocturne, va transmit un mesaj direct: Jos labele de pe poporul roman!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2