Editorial – Un Craciun fara ura si resentimente

Reclame home 1
Reclame home 1

globuriAm scris pe tot parcursul acestui an, animat de sinceritate si dorinta de bine. Recitind cateva texte, am ramas surprins de vehementa exprimarii. Nu scriu editoriale pentru ca nu am ce face sau pentru ca as fi angajat ca mercenar in slujba vreunui politician, om de afaceri sau trust de presa. Nici macar pentru a-mi deversa in spatiu public nemultumirile sau frustrarile. Sunt nemultumit dar nu frustrat, nu am de ce si nici nu sunt genul. Am inceput sa scriu saptamanal, apoi de doua ori pentru ca in final sa ajung la cate un text pe zi, din respect pentru cititorii care vizualizeaza zilnic site-ul ZiarMM. Nu scriu pentru gloria jurnalistica sau pentru faima, nici pentru a ma face remarcat sau temut. O fac din constiinta civica si convingerea ca cititorii vor intelege intr-un final ca nu trebuie sa stam cu capul plecat sau umili, in fata celor care se cred stapanii zilei si ai vremurilor.

Astazi nu vreau sa scriu despre ei, nu merita atentie si nici macar un gram de consideratie. Ma gandesc in schimb cu respect, la cei multi si cinstiti, anonimi nestiuti care se trezesc in fiecare dimineata pentru a produce ceva si nu pentru a-si jupui tara sau orasul. La soferul de la Urbis care pleaca la ora trei dimineata in prima cursa, sa duca la munca pe brutarul care ne face painea zilnica. La muncitorul de la salubritate care ne ridica mizeria nesortata si la vecinul meu, sudor specialist exceptional, care de 35 de ani munceste fara sa ceara nimic din ceea ce nu i se cuvine. Stima mea se indreapta si catre invatatoarea obosita si imbatranita de griji, spre medicul care are taria sa vada zilnic atatia bolnavi si muribunzi, desi e jignit si umilit de un sistem nedrept dar si spre miile de pensionari, care dupa o viata de munca grea, au ajuns sa se tarasca pe coate si genunchi pentru un bon de 20 de lei, aruncat cu suficienta de sarbatori.

Celor multi si anonimi, care alcatuiesc sufletul si inima acestui oras, le adresez astazi urarea mea sincera. Sa aveti Craciun fericit, alaturi de cei dragi! Sa fiti puternici, hotarati, demni si cinstiti caci fiecare in parte si toti impreuna alcatuiti prezentul, viitorul si puterea acestei comunitati.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. STEKO

    Da mai Cato!Fara ura si resentimente.Hmmm,poate tu poti.Eu nu!Mai uit cum sar politicienii cu urarile de bine stiind in acelasi timp cite mese ramin goale,cite camine neincalzite.Citi copii vor astepta in zadar un,,mos”care nu vine.Copii care totusi se vor uita pe gem.Poate,poate.Dar iti spun eu sigur.Nu va veni.Multi nu vor avea decit bradul din centru si bunatatile din poze.Nu pot sa iert acesti indivizi care vegheaza la bunastarea noastra.Vegheaza,vorba vine,dorm pina se trezesc cu salariul(nesimtit)marit.Si se duc acasa.C-au votat cum le-a spus,,partidu’ „.Ne doresc….stiind ca nu vom avea.Nu pot sa nu am resentimente in fata arogantei,a fatarniciei.Si fara ura le doresc tuturor sa aiba doar ce ar putea face doar din munca proprie si nu datorita functiei.Si sint curios,citi dintre ei ar supravietui intr-un mediu nou unde4 nu se pot baza decit pe propriile puteri.Fara ura si resentimente…le doresc ceea ce ne-au dat ei!Adica:NIMIC!Si sa aiba parte tot de NIMIC!..

    Reply
  2. dilau

    mai cato cenzorul, esti sigur ca ai ajuns „la cite un text pe zi” ?. nu de alta dar noi mai mult de 3-4 abureli pe saptamina nu vedem pe aici. sa intelegem ca restul sint cenzurate?. oricum e mai bine cato 50-60% decit steko 30%.:)))))

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole