EDITORIAL: Viata baimarenilor, amenintata de inconstienta criminala a autoritatii locale

Baia Mare este un oras al extremelor. Dupa ce timp de mai multi ani, ne-am confruntat cu un vid de autoritate, in prezent ne confruntam, in mai multe domenii, cu un abuz de autoritate neproductiv, care complica atat viata cetatenilor, cat si a agentilor economici. Am mentionat de cateva ori excesul birocratic care guverneaza relatia cu administratia, faptul ca pentru a obtine viza anuala de functionare, o gaselnita cu tenta autoritarista, administratorii firmelor trebuie sa depuna, an de an, aceeasi documentatie aberanta care exista deja in bazele de date.

Si, de parca nu era de ajuns, autoritatea locala promoveaza noi reglementari care favorizeaza categorii socio-profesionale ce altfel ar face foame, intr-un oras in care se mai construiesc doar biserici, cabinete medicale si cimitire, obtinerea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de constructie fiind parte a unor aventuri care inseamna timp, bani si multi nervi.

In anii ’90, din cauza conditiilor precare si a costurilor imense, in municipiu se renunta la sistemul de termoficare urban, baimarenii fiind lasati sa se descurce cum pot. Asa au aparut centralele de apartament, instalate de tot felul de meseriasi neautorizati, fara reglementari si mai ales fara a exista la acea vreme parghiile de control necesare verificarii functionarii lor.

Anterior, de fapt imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, incepuse epopeea garajelor, baimarenii punand stapanire ilegal pe terenuri din domeniu public, actiune care in loc sa fie sanctionata de autoritatea locala, a fost tolerata, iar apoi pusa in legalitate printr-o noua ilegalitate, adica prin incalcarea Legii 50/1991. Si de parca nu era suficient, in oras a aparut si moda anveloparii fatadelor, masura de natura a reduce costurile incalzirii si a limita transferul termic. Nici aceasta activitate nu era reglementata, asa ca in oras s-au folosit solutii tehnice inedite, firme sau grupuri de meseriasi izoland sute de cladiri, fara proiect, autorizatie sau contract de lucrari.

Administratia publica a ramas tot in letargie, reactionand doar la momentul in care orasul a devenit un fel de opera impresionista, fara nici o logica estetica, romanii preferand pentru fatadele lor culori incompatibile cu logica urbana, de la maro la ticlam, de la verde la roz, de la bej la albastru si multe alte nuante imposibile.

S-a format intr-un tarziu Comisia de arhitectura si estetica urbana, care stabileste un regulament aprobat de Consiliul Local, dar lucrarile continua, sume imense fiind evazionate de intreprinzatorii care lucreaza dupa proceduri empirice. Nu stiu daca exista un inventar al imobilelor cu fatade reabilitate legal sau ilegal, cum nu stiu nici daca avem o evidenta a acoperisurilor improvizate, sarpante sau alte variante constructive ilegale.

De fapt, pe cine intereseaza, cata vreme baimarenii descurcareti, satui sa astepte punerea in fapt a promisiunilor electorale, iau initiativa si-si modifica proprietatile? Astazi, in Baia Mare exista mii de apartamente modificate, din care au fost scosi peretii de rezistenta, pentru a se realiza tot felul de amenjari ce tin de cultura rurala, concertul rotopercutoarelor si cel al clopotelor ortodoxe devenind fundalul normal al unui oras fara activitate industriala.

Adresez autoritatilor locale, dar si altor institurii cu atributii in domeniu sigurantei si securitatii publice, cateva intrebari. Cum veti proceda daca in municipiu va avea loc o furtuna severa, care va smulge improvizatiile existente pe post de sarpante si acoperisuri la blocuri, cine va raspunde pentru eventualele vieti omenesti pierdute si pagubele generate?

Ce se va intampla cu imobilele modificate in cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter? Dar mai ales cum veti gestiona un incendiu, posibil in orice moment, care va aprinde fatadele blocurilor acoperite cu polistiren expandat si nu ignifug? In zone precum cartierele Garii sau Sasar, unde imobilele sunt lipite intre ele, ce sanse exista ca incendiul sa nu se extinda, astfel incat sa nu avem imaginea unei zone arzand ca dupa un bombardament cu napalm.

Oare v-ati gandit, cei din administratia locala, la un asemenea scenariu posibil? Stiti oare ca in cartierul Garii, exista, in proportie de 90%, hidrante subterane, cele mai multe acoperite de masinile parcate sau amenajarile ilegale si ca accesul la ele va fi imposibil pentru masinile de pompieri?

Stiu ca primarul si consilierii locali sunt credinciosi, dau anual bani la biserici, merg saptamanal la slujbe, unde se roaga pentru binele si fericirea personala. Nu-mi doresc sa fiu cel care prevede o posibila Apocalipsa, nici sa induc o stare de insecuritate sau teama. Eu am pus doar niste intrebari, fata de care se impun niste raspunsuri si masuri. Nu-mi doresc ca Baia Mare sa devina celebra printr-o tragedie, iar primarul sa fie un Nero modern. Chiar daca exista alte multiple premise in acest sens!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Zoli

    E normal ca primaria ar fi de vina in totalitate in cazul unei furtuni,incendiu sau altei catastrofe deoarece este DATORIA primariei sa nu tolereze astfel de ”lucrari” facute de niste mesteri ”buni la toate” fara autorizatii si fara scoli de meserii facute! Cine semneaza pentru rahaturile alea si cine le controleaza??! NIMENI!! Dupa ce multi si-ai pierdut slujbele indiferent ca au lucrat in mina,la Combinat,la IMMUM sau altundeva,brusc acesti atotstiutori s-au facut peste noapte faiantori,tamplari sau zidari in functie de cerintele pietei – fara o scoala,fara diploma si fara sa cunoasca acea meserie,iar acum acei oameni monteaza acum sarpante,aplica termoizolatia,sparge peretii apartamentelor etc. iar rezultatele dupa cum bine stim se vad pretutindeni – bucati de termoizolatie desprinsa,tencuiala cazand si sarpanta zburand in aer la primul vant mai puternic! Si ce a facut primaria pana acum legat de acest fenomen??! NIMIC!! A inchis ochii facand ca nu vede nimic,iar nea’ Gheorghe si-a putut sparge linistit peretii apartamentului fara ca cineva sa-l ia la rost si netrecandu-i prin capul ala prost ca lucarea nu mai prezinta siguranta! Ca asa-i romanul,in toate priceput! Dar cand vine ”urgia” (vorba celor de la stiri) romanul se pricepe cel mai bine la bocit,ca are scoala! Ca lucrurile sa mearga bine in oras ar trebui putina silinta si mult interes din partea autoritatilor locale,fie ele facand parte din primarie,pompieri,consilieri sau alti adormiti in scaunele lor confortabile facand pentru siguranta noastra un mare ZERO barat!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1