EDITORIAL: Victoria mediocritatii in tara lucrului prost facut

Reclame home 1
Reclame home 1

harta-2Romanii au dezamagit din nou! Prima data prin neprezentarea la vot si a doua oara legitimand prezenta la conducerea tarii a neocomunistilor cu fata umana. Datele statistice confirma faptul ca de la alegerile din 1992, linia a doua a PCR si urmasii lor au castigat toate alegerile parlamentare din tara, chiar daca nu au guvernat de fiecare data.

Romania de azi s-a inrosit, existand doar doua insule verzi ale maghiarimii si una galbena a motilor, marginenilor si IT-lor ardeleni. Traim un dezastru care confirma ca suntem inca victimele indoctrinarii si spalarii pe creier a unei generatiei nascute si educate in comunism, care a decis si acum pentru viitorul nostru.

Marea schimbare asteptata nu s-a produs. Au decis inca odata cu votul lor pensionarii, asistatii sociali, casnicele, bugetarii, oportunistii si clientela politica care beneficiaza de guvernarile de tip social. Nu au votat decat in masura nesemnificativa mediul academic, intelectualii, tinerii si mediul de afaceri, categorii socio-profesionale care puteau schimba soarta Romaniei. O clasa politica retrograda si mediocra a reusit din nou sa manipuleze opinia publica, aruncandu-ne intr-o noua era de stagnare.

In Romania nu exista doctrine sau ideologii politice. Socialismul, liberalismul si conservatorismul s-au acuplat intr-un mod incestuos, generand o doctrina originala tipic romaneasca, numita social-democratia liberal-conservatoare. Romanii nu voteaza pentru viitor. Ei voteaza doar promisiunile palpabile care se pot cuantifica in numar de paini, cutii de medicamente si sticle de bere. Cine se atinge de pensia, alocatia, sporul sau indemnizatia omului de rand, devine persona non grata. PSD a reusit in mod magistral sa ne minta din nou, dovedindu-ne inca odata ca alegerile nu se castiga pe facebook, online sau pe audio-vizual.

Votul real s-a obtinut batand coclaurile, pietele urbane si targurile satesti, locuri unde militantii duri si echipele locale de activisti reusesc sa convinga poporul ca social-democratia condusa de un presedinte condamnat penal e superioara liberalismului tehnocrat orgasmic, sau populismului basescian ranjit.

Maramuresenii au fost din nou penibili, trimitand in Parlament trei juveti specialisti in nimic, exemple ale oportunismului politic si monumente ale incompetentei profesionale. Marele Partid Social Democrat populat de baroneti supraponderali agramati, a surclasat cu lejeritate echipa de liberali ascetici sclivisiti si gasca idealista de activisti civici fara doctrina. Iar ungurii au iesit masiv la vot, impulsionati de un Orban apocaliptic adus de urgenta in tara, personaj care le-a fluturat din nou pe sub nas scenariul autonomiei nationaliste.

Programul social-democrat este un fas electoral umplut cu heliu expirat. Am urmarit neputincios tonomatele de partid, venite dezinvolt in dezbaterile electorale, fluturand cu nonsalanta grafice colorate, situatii statistice si pliante futuriste.

Nu puteam sa intervin distructiv, dar asteptam disperat ca invitatii prezenti din celelalte partide sa intervina vocal, taind in mod decisiv maioneza propagandistica, cu intrebari de genul: daca tot afirmati ca in toate guvernarile PSD a fost crestere economica, unde sunt autostrazile, calea ferata rapida, flota TAROM? De ce suntem ce-a mai saraca tara din Europa, cu 80 de miliarde de euro datorii, daca social-democratia a produs crestere reala? Nu cumva oligarhia rosie si clientela ei si-a insusit prin furt, plusvaloarea creata prin munca celor multi si saraci?

Dar nu. Reprezentantii celorlalte partide aveau alte preocupari importante, sa buchiseasca de pe pliante titlurile bolduite sau sa produca scandal mediatic prin atacuri la persoana, in modul cel mai penibil si ineficient. Votul maramuresenilor de ieri a dovedit ca nu conteaza ce scrii in advertoriale sau ce spui la emisiunile platite. Conteaza doar cat de bine poti sa minti omul in fata, inseland cu tupeu increderea acestora!

In Romania anului 2016 a decis din nou mediocritatea de sorginte urbano-rurala, acea categorie sociala careia nu-i este lene sa iasa la vot, chiar daca stie ca este manipulata. Intelectualii se vor descurca si pe viitori, profesorii meditand, medicii operand pentru bani, functionarii lasandu-se corupti.

Iar tinerii, aceasta generatie nebuna sufocata de smartphonuri si gadgeturi, care traieste intr-un mediu virtual fiind incapabila sa-si gestioneze viitorul, va continua sa traiasca din banii parintilor, ocupand slujbe sezoniere sau va alege sa emigreze dintr-o tara care nu le ofera nimic si caruia nu considera ca ii datoreaza ceva.

Invingatorii acestor alegeri nu au legitimitate reala. Partidul Social Democrat a obtinut 45% din voturile celor 39,75% dintre romanii rezidenti in tara. Adica mai putin de jumatate din jumatatea votantilor, nici macar 25% din optiunea romanilor. Asta inseamna legitimitate si victorie politica? Pe mainile cui am abandonat Romania? Nu realizam ca cei bogati si corupti se vor chivernisi, iar cei multi vor saracii si mai tare?

Scriitoarea britanica SF, Joanne Rowling, a ilustrat genial situatia noastra, a romanilor : “Oamenii au deosebitul talent de a alege exact ceea ce le face rau!”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

10 Comments

 1. Andrei

  Analiza corecta. Din pacate iarasi au decis altii pentru mine. Singura satisfactie e caderea PNL si disparitia lui Dolha din Parlament!

  Reply
 2. Danny

  Excelent articol.Cred ca din lehamite fata de politrucii inclusi pe listele masluite,prezenta la vot in Maramures a fost foarte scazuta,record national,in sens negativ.Cu asa oameni rezultatele nu vor fi cele asteptate.Zetea ar trebui sa promita mai putin si sa faca mai mult pentru acest judet in care nostalgia dupa vremurile de trista amintire e in vogaDe slogane pesediste si liberale neautentice,maramuresenii s-au saturatAcest articol demonstraza ca au ai ramas in acest judet oameni care au curajul sa spuna adevarulEun semn ca inca democratia supravetieste..

  Reply
 3. nicu

  Mai Attila,o tot ti cu neprezentarea la vot dar nu e asa,deoarece orasul si implicit judetul e pustiit.Desigur ca politicienii inca nu au aflat,fiindca in primul rand nu le pasa si in al doilea rand sunt prostiti de niste industriasi smecheri care nu au interese in dezvoltarea industriala a acestui judet.De ce? Deoarece majoritatea industriasilor isi platesc muncitorimea cu salariul minim,nu au aptitudini manageriale astfel incat nu au un flux continu ( continuitate in comenzi) si dau ciclic de 2 ori pe an muncitori afara.Pe urma se mira ca nu le mai vin muncitori la angajare.Pai la multe firme din zona li s-a dus vestea,de neseriosi,astfel incat maramuresenii încep sa prefere muncile ocazionale ( sezoniere) de afara.O firma de figuri din zona si-a tratat muncitorii de înalta calificare ca pe niste gunoaie iar oamenii au plecat in parcurile industriale din judetele vecine la salarii de 2-3 ori mai mari.Aia nu se mai întorc pana cand nu o sa vina firme serioase de profil in zona.Si-au permis chiar sa duca o politica de nereangajare a personalului plecat,atunci sa le mai plangi de mila?Deci degeaba ii protejati pe cei care se plang ca nu sunt in stare sa tina pasul cu cresterea salariului minim,deoarece aia nu reprezinta un viitor pentru bunastarea oamenilor.Va plangeti ca pleaca medicii dar nici meseriasii (electricieni,instalatori,operatori cnc,constructori,etc),nu mai sunt dispusi sa lucreze pentru bani marunti.Mare greseala si radiografia pe care o faci cu categoriile sociale care au votat,mai ales ca tu ai impresia ca intelectualii nu au votat PSD.Ba da,chiar profesorii au fost cei care s-au saturat de liberallismul care ii taxa la fiecare guvernare si au votat masiv PSD=+15 % la salariu.La fel si medicii,asistentii si sa spunem clar ,toata bugetarimea.Sau ai impresia ca oamenii de afaceri au dus-o bine iin guvernarea pnl sau tehnocrata?Sunt efectiv haituiti,in comparatie cu multinationalele care isi externalizeaza profiturile si nu-i deranjeaza nimeni cu nici o floare.Eu sustin ca cei pe care ii plangi tu au obtinut chiar mult,deoarece nu sunt in stare de nimic iar cand au castigat alegerile nu au realizat nimic in afara de a se plange ca au fost batuti de sistem.

  Reply
 4. A lu Caca rau

  Istoria celor una suta lei se repeta.Pnl nu a invatat ca in decembrie daca ii refuzi romanului majorarea salariului cu 100 de lei,mai mult ca sigur nu te prinde ianuarie la putere.Marirea salariului minim cu 200 de lei,suma care in urma impozitarii e cu putin peste 100 de lei,a fost de fapt miza acestei campanii electorale.Bonus sunt cele 102 taxe la care a promis psd ca renunta,premiul cel mare fiind taxa radio-tv.Domnule Attila,in general acelor profesori universitari de care ne povestesti,cu niste salarii de peste 5 000 sau chiar peste 8 000 de lei nu le pasa de viata populimii,iar daca mai au si venituri peste,asemenea marelui Ficus,le pasa mai mult de viitorul concediu la Miami.Cel putin 10 % in minus la PNL e pe persoana fizica Iohannis la Miami.Iar in Baia Mare principalii vinovati sunt,gheta lui Dolha si a lu cake.mizeria din oras si vesnicul Barbul,sluga de serviciu ( care stiti,i-a mai alimentat pe membrii pnl din sectiile de votare cu merinde?)Dupa Salt(s)teluta asteptam demisii si pe plan local.

  Reply
 5. Dorin Miclaus

  Asa este, votul de ieri din pacate trebuia sa fie un ZERO pentru absolut toate partidele. Neprezenta la vot trebuia sa fie totala. Din pacate iar o parte au participat la vot si au ales ce au crezut de cuvinta intre nimicurile oferite de toate partidele.
  Tinerii si intelectualii nu au regasit nimic sau doar partial in aceste liste.
  Personal este prima data din 1989 cand nu am fost la vot. Daca votul era uninominal mergeam asa m-am saturat sa votez liste de nulitati.

  Reply
 6. tanasie

  PSD a castigat alegerile… nu pe mana lor.. ci pe mana incompetentei, nehotarariii si nepriceperii liberalilor.. nu-I nimic grav, e democratie, viata merge inainte… teoretic, conform programului de guvernere al PSD, de acuma va curge lapte si miere pe strazile noastre..asta ar fi un lucru bun…. insa ce as dori eu, de la electoratul din Romania, si in special cel al PSD, sa urmareasca indeaproape promisiunile electorale si modul/termenul lor de realizare.. adica daca aceste promisiuni din programul PSD nu vor fi onorate asa cum s-a spus in campanie, partidul PSD si liderii acesuia sa fie drastic sanctionati de catre electorat…asa ar fi corect..iar presa sa nu-I slabeasca din critici (fondate) in nici un moment pe noii guvernanti….

  Reply
 7. daniel

  Prietene,daca vrei sa ne mustruluiesti încearca sa fi profesionist,nu te informa din radio sant ci cu instrumente si date statistice in fata.Alta ti-ar fi fost concluziile,asta apropo de profilul votantului pesedist din prezent ,ajuns pe modelul cine da mai mult? Vezi,nu numai rromi si asistatii sociali.

  Reply
 8. Attila

  Nu am acum timp si chef sa demontez toate marotele din acest ridicol si patetic editorial. Dar voi reveni, caci vad ca unii cad in extaz la afirmatii lipsite de dovezi, invelite intr-un pretins si fals talent scriitoricesc.
  Dar pana atunci, pe scurt: indiferent de prezenta la vot, psd tot castiga aceste alegeri. Ba, in plus, ar fi intrat in parlament si partide extremiste, ca pru lui vlad tepes si cel al carui nume nu il stiu, al lui marian munteanu.
  Pentru amatori, iata profilul alegatorilor din decembrie 2016, care demonteaza prejudecata ca tinerii si intelctualii nu voteaza psd:
  http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/ires-profilul-alegatorului-de-la-scrutinul-de-duminica-631028

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2