EDITORIAL: Victorie fara glorie pentru PSD. Loteria mandatelor a legitimat diletantismul politic

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

parlamentAlegerile parlamentare din Romania s-au incheiat, odata cu publicarea rezultatelor finale. Partidul Social Democrat este castigator incontestabil, programul politic, platforma de guvernare si modul echilibrat in care au comunicat fiind argumentele care au convins. Se prefigureaza doua alternative, ori o guvernare social-democrata in concordanta cu legalitatea, ori o criza care va genera conflicte politice si tulburari sociale, situatie care va arunca tara in stagnare economica.

Clasa politica a dovedit inca odata ca este tributara, prin lipsa de competenta. Schimbarea regulilor electorale la fiecare patru ani, cu masuri aprobate de politicieni juristi cu studii obscure in facultati private, a generat o situatie imorala si total aberanta, in care partide de buzunar sau formatiuni avortate, obtin prin redistribuire mai multe mandate decat merita. Cine decide in alegeri? Nu cetateanul care prin votul exprimat legitimeaza o anume optiune politica? Cu siguranta nu, iar rezultatele confirma ca votul meu si al tau, nu a contat!

Cum este posibil ca in Maramures, un partid cu 8% in preferintele electoratului sa obtina mai multe mandate decat unul cu 20 sau 40%? Situatia este revoltatoare, in conditiile in care PSD, formatiune care a castigat alegerile si in judet, detine un mandat de senator si trei de deputati, PNL doar unul de deputat, in timp ce PMP obtine, la o redistribuire aiuristica, doua mandate de senatori si unul de deputat?

Actualul sistem de alocare al mandatelor este revoltator si nu poate fi pastrat sub nicio forma. De ce sa decida pragul de eligibilitate al unui partid fara doctrina si program o minoritate etnica dintr-un sat din zona Codrului, unde votul a fost cumparat per capita sau o legiune de moldoveni, e drept cu dubla cetatenie, care voteaza cu gandul la inca o pomana valorand o suta de milioane de euro?

Analizand titularii de mandate imi vine sa ma iau de cap. Nici daca ungurii ar fi vrut sa ne submineze clasa politica, in speranta ca ne vor lua pe furis Ardealul, situatia nu poate fi mai mediocra. Nu pot, nu vreau sa acord prezumtia de competenta sau onestitate unor viitoare “excelente”, oameni fara cultura profesionala, educatie sau vocatie politica. Timpul imi va da dreptate si veti constata pe date certe ca avem cea mai slaba garnitura politica posibila din ultimii 20 de ani.

Parlamentarii PSD sunt singurii care si-au binemeritat mandatele in urma scrutinului, chiar daca cel putin doi dintre deputati vor mai arde gazul degeaba patru ani. PNL are si nu are deputat, primarul suspendat mentionand fara echivoc ca dr Chereches nu este anexa vreunui partid, ci independenta politic. USR trimite in Camera Deputatilor un tanar destupat la minte, dar cu zero experienta politica, in timp ce UDMR va defila cu un reprezentant care va face doar act de prezenta, vorbind probabil o singura data, la depunerea juramantului.

Marele “castigator” nemeritat al alegerilor din Maramures este PMP, o asociatie devenita miscare, mai apoi partid, la inceput cu Udrea si fara Basescu, apoi cu Basescu si fara Udrea, mai intai cu UNPR, apoi fara o parte a UNPR, un fel de haloimais fara cap si coada.

Adrian Todoran este doar un banal personaj vocal, care-si mascheaza suma frustrarilor prin utilizarea unei retorici violente, debitate in note acute false. Senatoarea Covaciu vine dintr-o zona a ”descurcariselii”, cu o retorica sublim rurala, competentele ei fiindu-mi clare din perioada cand cocheta cu proiecte agricole finantate de olandezi. Singurul caruia ii acord prezumtia de onestitate, pana la proba contrara, este prof. Talpos, un om echilibrat si cu principii, care daca nu va derapa in zona narcisismului si a cultului personalitatii isi va onora conditia de parlamentar. Asta desi a fost ignorat in campanie si pus la cutie de micul fuhrer basescian, jocheul politic care nu suporta un comunicator mai competent decat…”excelenta” sa!

Aceasta este noua si sublima echipa parlamentara, care spre deosebire de cea veche trage mai putin la cantar, dar cu siguranta are un IQ colectiv mai mare. Despre perdanti numai de bine, au trecut in istorie, unii mai mult sau mai putin vinovati in fata lui Dzeu si a propriilor constiinte.

Sper sa traiasca toti pana la varsta pensiei, sa-si poata ridica indemnizatiile nesimtite de parlamentari, spre disperarea celor multi si tacuti. Atentia mea este indreptata acum spre alegerea/desemnarea noului intai statator al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Sper ca regretatul, de unii, Octavian Butuza, sa aiba ceva de spus si o oarecare influenta, iar harul divin sa coboare in mintile decidentilor in sutana.

Ca si o concluzie a rezultatelor recentelor alegeri, le reamintesc cetatenilor, dar si faunei din zoopolitikon, spusele lui Geroge Orwell, care mentiona ca “Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, ci complice.”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

2 Comments

  1. morosanu'

    Ar trebui sa luam seama mai ales la ultima fraza, si sa nu ne mai vaitam atata.I-am votat (unii, putini, foarte putini) ii meritam si ne meritam soarta. Imi spunea cineva, candva: neam de serbi si de iobagi… Si legat cu ce a spus Orwell trageti voi concluziile care le vreti si puteti.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2