Efectele nestiute ale smochinelor asupra organismului

Reclame home 1
Reclame home 1

smochineCunoscut inca din antichitate, egiptenii supranumindu-l “alimentul multifunctional”, smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om. Un articol in revista ”Science” descrie descoperirea a noua smochini fosilizati, datati in jurul anilor 9400-9200 i.Hr., in asezarea neolitica Gilgal I, in Valea Iordanului. Datorita faptului ca smochinii sunt de tipul partenocarpio, fac parte din speciile domestice, plasati inaintea graului, a orzului si a legumelor, scrie Agerpres.

Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentala, creste sub forma salbatica si in zona Marii Mediterane. In Romania creste in zona Dobrogei, dar poate fi cultivat si in alte zone.

Unii smochini sunt reflorescenti, produc doua recolte anual, una in primavara si alta la sfarsitul verii. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an si pot trai pana la varsta de 80 de ani.

Produce fructe de forma conica, care sunt clasificate dupa varietati si anotimpuri: smochine albe, smochine regina, smochine negre si de primavara. In functie de specie, fructele pot avea culoarea: neagra, rosie, galbena, mov, verde si maro. Smochina are un miros dulceag, o aroma delicata si patrunzatoare. Fructul se topeste in gura si lasa o senzatie de prospetime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de seminte.

Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietati curative, iar in scop fitoterapeutic sunt utilizate indesebi fructele si frunzele. Beneficiile pentru sanatate pot fi atribuite continutului de minerale si de vitamine. Smochinele prezinta numeroase beneficii pentru sanatate si frumusete, fiind utilizate de secole in medicina naturista.

Smochinul are in compozitia chimica numeroase substante benefice: 84% apa, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloza, acizi, pectina, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2