Efectivele militare americane din Afganistan scad înainte de termen

Reclame home 1
Reclame home 1

Efectivele forţelor armate ale SUA din Afganistan au scăzut la aproape 8.600 de militari cu mult mai devreme decât era prevăzut în acordul încheiat în februarie cu talibanii, au declarat surse ale agenţiei Reuters din Statele Unite şi NATO, informează AGERPRES.

Conform înţelegerii încheiate în 29 februarie de Statele Unite şi gruparea islamistă afgană – fără implicarea guvernului de la Kabul – numărul de militari americani din Afganistan urma să scadă de la 13.000 la 8.600 până la jumătatea lui iulie, iar ulterior, cu anumite condiţii, până la zero în mai 2021.

Două surse de rang înalt de la Kabul au afirmat că efectivul ar putea ajunge la 8.600 la începutul lui iunie, transmite Reuters miercuri.

Două surse oficiale americane au confirmat, sub rezerva anonimatului, că obiectivul respectiv este foarte aproape şi ar putea fi atins în următoarele zile.

‘Din cauza îngrijorării provocate de COVID-19, ne îndreptăm spre retragerea planificată mai devreme decât prevăzuserăm’, a spus unul din oficiali. Celălalt a precizat că Statele Unite acordă prioritate retragerii personalului neesenţial şi a celor pentru care riscurile din cauza virusului sunt mai mari.

Toate cele patru surse au cerut să nu fie identificate, din cauză că subiectul este sensibil.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afirmase marţi că în Afganistan mai sunt ‘vreo 7000 de soldaţi’ americani, dar alţi oficiali au arătat ulterior că de fapt sunt puţin peste 8.600.

Trump şi-a reafirmat intenţia de a retrage toate forţele SUA din Afganistan, dar a adăugat că nu a fixat o dată limită. Au existat speculaţii că el ar putea folosi sfârşitul celui mai îndelungat conflict armat din istoria Americii în campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, notează Reuters.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, au încercat ulterior să răstoarne guvernul de la Kabul susţinut de Occident şi să reinstituie regimul islamic. Ei consideră actualul guvern afgan o marionetă a Statelor Unite.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole