Egipt: Presedintele a promulgat o lege care permite supervizarea stransa a retelelor de socializare

PNL

Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promulgat o lege privind reglementarea mass-media, care va permite inclusiv supravegherea stransa a anumitor conturi ale utilizatorilor de retele de socializare, a relatat sambata jurnalul oficial, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Conform acestei legi, votata de parlament in iulie, orice persoana care are peste 5.000 de abonati online – pe un site personal, pe un blog sau pe retelele de socializare – ar putea fi supravegheata de catre autoritati.

Consiliul superior de reglementare a mass-media, cunoscut pentru diatribele sale impotriva institutiilor de presa straine si a programelor de televiziune despre care considera ca ar avea un continut cu conotatii prea sexuale, va putea sa suspende sau sa blocheze aceste site-uri daca este de parere ca ele “publica sau difuzeaza stiri false” sau “incita la incalcarea legii, la violenta sau la ura”.

La mijlocul lunii august, presedintele a promulgat o lege controversata privind “lupta impotriva criminalitatii cibernetice”.

In virtutea acestei lei, autoritatile pot sa blocheze, prin intermediul unui judecator, orice site al carui continut constituie “o amenintare pentru securitatea nationala” sau pentru “economia nationala”.

Peste 500 de site-uri de informare sau ale unor ONG-uri sunt in prezent blocate in Egipt, conform Asociatiei pentru libertatea de gandire si de expresie (AFTE), cu sediul la Cairo.

Noua lege prevede de asemenea o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 50.000 pana la 100.000 de lire egiptene (circa 2.440 – 4.885 de euro) pentru “orice persoana care acceseaza deliberat sau din greseala, si fara un motiv valabil, un site, un cont privat sau un sistem informatic la care accesul este interzis”.

Cel putin doi ani de inchisoare si 100.000 de lire egiptene amenda (4.885 de euro) sunt de asemenea prevazute pentru “toti cei care creeaza, conduc sau folosesc un site sau un cont privat cu scopul de a comite sau de a facilita comiterea de fapte pedepsite de lege”.

Mai multi internauti si bloggeri, critici ai guvernului sau cunoscuti pentru comentariile sau desenele lor satirice, au fost recent arestati si plasati in detentie. Autoritatile ii acuza ca apartin unor “grupuri interzise” si ca difuzeaza “stiri false”.

In iulie, organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International a atras atentia ca aceste legi, care erau atunci in stadiu de proiect, ar incalca libertatea de expresie.

Intr-un context de securitate si economic tensionat, autoritatile afirma ca vor sa lupte astfel impotriva “terorismului” si a tuturor celor care, in opinia lor, afecteaza “interesele tarii”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1