Egiptul a adoptat o lege anti-terorista

Reclame home 1
Reclame home 1

teroristiPresedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a promulgat duminica o lege anti-terorista care prevede crearea de instante speciale si care ofera protectie celor responsabili cu aplicarea ei, in contextul unei insurgente de doi ani care urmareste sa darame guvernul, transmite Reuters citata de Agerpres.

Legea detaliaza de asemenea sentintele pentru diferite infractiuni legate de terorism, care variaza de la cinci ani de inchisoare la pedeapsa cu moartea. Ii apara de asemenea pe cei care o pun in aplicare, cum ar fi militarii si politistii, de complicatiile judiciare care ar putea aparea din cauza utilizarii disproportionate a fortei “in indeplinirea datoriei”.

Sisi a promis in iulie un sistem judiciar mai ferm, dupa ce un procuror public a fost ucis intr-un atac cu masina capcana, fiind oficialul de cel mai mare rang omorat in ultimii ani.

Crearea sau conducerea unui grup considerat o “entitate terorista” de catre guvern va fi pasibila de pedeapsa capitala sau de inchisoare pe viata. Apartenenta la un astfel de grup este pasibila de pana la zece ani de detentie.

Finantarea “grupurilor teroriste” poate fi pedepsita cu pana la 25 de ani de inchisoare. Incitarea la violenta, care include “promovarea de idei care fac apel la violenta”, ar putea aduce intre cinci si sapte ani de inchisoare, la fel ca si crearea sau folosirea de site-uri care raspandesc astfel de idei.

Jurnalistii care contrazic versiunea autoritatilor privind un atac terorist pot fi amendati cu sume intre 23.000 si 58.000 de euro, potrivit AFP. Proiectul de lege original prevedea inchisoare intr-un astfel de caz, dar a fost modificat in urma unor proteste interne si internationale.

Egiptul se confrunta cu o tot mai violenta insurgenta in Sinaiul de Nord, unde cel mai activ grup militant a jurat credinta gruparii jihadiste Statul Islamic. Mai multe atacuri au avut de asemenea loc in Cairo si in mai multe orase.

Insurgenta, care a dus la moartea a sute de militari si politisti, s-a intensificat dupa ce Sisi, pe atunci seful armatei, l-a inlaturat de la putere pe fostul presedinte islamist Mohamed Morsi in urma unor proteste masive impotriva acestuia in 2013.

Sisi a supravegheat de atunci o ampla campanie de combatere a islamistilor. Mii de presupusi sustinatori islamisti au fost trimisi la inchisoare, iar zeci au fost condamnati la moarte, printre care si Morsi si alti importanti membri ai Fratiei Musulmane.

Guvernul considera Fratia Musulmana drept grupare terorista si nu face diferenta intre ea si alte organizatii militante. Fratia sustine ca este angajata in activismul pasnic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2