Egiptul antic – o destinatie de vacanta plina de neprevazut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Egiptul este o destinatie ce impresioneaza prin traditie, o tara mereu surprinzatoare, care nu te lasa indiferent.

Un sejur in Egipt este un prilej de relaxare, de distractie, dar si de a face descoperiri impresionante: oameni, locuri, traditii, gastronomie, istorie.

Nu poti sa vizitezi Egiptul fara sa vezi Piramidele, Valea Regilor, dar si templele antice ce adapostesc mii de ani de istorie.

Un aspect important al tarii este clima mereu calda, totodata plajele cu nisip fin si apele pline de viata ale Marii Rosii, ce ofera experiente de neuitat pentru pasionatii de snorkeling.

Orasul Cairo si piramidele

Capitala Egiptului este cel mai mare oras din Africa cu peste 18 milioane de locuitori, situat pe malul drept al Nilului. In raportul egiptean este un oras tanar, fondat in 949, dar totodata si cel mai mare centru industrial, comercial si cultural al tarii. Orasul se poate imparti in mai multe zone:
– „cartierul“ islamic cu moschee, fortareata medievala Citadela si bazarul mare Khan El Khalili cu aer patruns de mireasma florilor si de aroma condimentelor.
– cartierul crestin copt: mai veche cu cateva secole decat cea islamica cu biserici si locuri sfinte pentru copti si evrei (copti: Biserica Suspendata, Biserica Sfanta Maria; evrei:Sinagoga Ben Ezra). Este una dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunitati crestine.
– cartierul/platoul Ghiza, pe malul vestic al Nilului cu piramidele faraonilor Cheops, Chefren si Mikerinos si renumitul Sphinx cu trup de leu si fata de om.
Cairo este o metropola cu o viata ce pulseaza, in care se imbina perfect prezentul modern cu istoria antica.

Piramidele din Ghiza

Piramida lui Keops

Interiorul Piramidei lui Keops

Orasul Alexandria este al doilea ca marime, dupa Cairo. Are o populatie de 4 milioane de locuitori. Distanta fata de Cairo este de 225 km. Orasul se intinde pe o lungime de 30 km pe malul marii Mediterana, infiintat de Alexandru cel Mare. In prezent este port, centru educational, cultural, financiar si economic.

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumita si bogata biblioteca a antichitatii cu peste 900.000 de pergamente. Distrugerea partiala a bibliotecii este atribuita perioadei din timpul razboiului civil de la sfarsitul sec. III d.Hr. iar o aripa a bibliotecii a fost distrusa de crestini in anul 391.

Noua Biblioteca din Alexandria este mai mult decat o simpla biblioteca, cu milioane de carti, o arhiva conectata la Internet, materiale multimedia si audiovizuale, carti rare si de colectie, trei muzee, manuscrise, un planetariu, un exploratoriu, o panorama culturala expusa pe noua ecrane.

Farul din Alexandria, una din cele sapte minuni ale lumii antice a fost construit in secolul al III-lea i.Hr. in Egipt pe insula Pharos de langa orasul antic Alexandria (de la aceasta insula provine si cuvantul romanesc „far”). La inceput farul a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari, a fost pentru mult timp cea mai mare cladire facuta de om. In 1303 si 1323 doua mari cutremure au distrus farul.

Farul din Alexandria a fost construit pentru ca marinarii din aceea vreme sa poata gasi tarmul cand se intorceau din calatoriile pe mare. A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.

Orasul Alexandria a fost fondat in 331 inainte de Hristos de catre Alexandru cel Mare, regele Macedoniei. Dupa moartea sa, Ptolemeu Soter, rege al Egiptului, a stabilit aici capitala. In fata coastelor se gasea o mica insula, Pharos, al carei nume se presupune ca venea de la “insula lui Pharaon.”

Insula a fost legata de uscat printr-un dig numit Hepstadion, fiindca avea sapte stadii lungime, adica 1300m. Din cauza conditiilor de navigatie foarte periculoase in lungul coastelor, se impunea construirea unui far. Proiectul a fost conceput si initiat de catre Ptolemeu Soter in jurul anului 290 i.C., dar a fost realizat dupa moartea acestuia , de catre Ptolemeu al ll-lea Filadelful. Sostratus a fost arhitectul, dar detaliile si calculele au revenit Bibliotecii din Alexandria. Monumentul era construit in cinstea Zeilor Salvatori: Ptolemeu si sotia sa Berenice.

Scrierile lui Strabon si ale lui Pliniu cel Batran descriu turnul si splendida marmura alba in care era imbracat. Farul era construit din trei turnuri sau etaje, ridicate pe un fundament extrem de solid. In partea inferioara se gasea un turn de forma patrata, cu latura de 30m si inaltimea de 55m , cu 300 de camere de locuit, pentru garnizoana care deservea farul. Urma apoi un turn octogonal in care se insirau scari in forma de spirala , cu latura de 18,3m si o inlatime de 27,45m. Cu ajutorul scarilor se ajungea in cel de-al treilea turn, cilindric, cu o inlatime de 7,3m in care se facea focul si se aflau oglinzile. In varf se gasea statuia lui Poseidon. Inaltimea farului era de 117 m.

Luxor este unul dintre cele mai mari orase de sudul tarii, cu aproximativ 150.000 de locuitori, cu cele mai interesante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. Unul dintre punctele cele mai frecventate de turisti este templul din Luxor, construit in cea mai mare parte in timpul faraonului Amenophis III pentru cinstea zeului Amun.

Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stalpi, grupuri statuare si alte constructii, situate in zona Thebei (azi orasul Luxor), fosta capitala a Egiptului antic. Printre edificiile remarcabile ramase din perioada de glorie a Egiptului se remarca Templul lui Amon din Karnak, cea mai importanta cladire a complexului monumental si cel mai mare edificiu cu destinatie religioasa construit vreodata. Starea excelenta in care acesta s-a pastrat il transforma intr-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasa parte a complexului este Marea Sala Hipostila, cu douasprezece coloane de 25 de metri.

Templul din Luxor

Theba – Malul vestic al Nilului

Mormintele si templele funerare gasim in malul vestic al Nilului.

Cel mai vestit este Valea Regilor si Valea Reginelor: mormintele regale din perioada dinastiilor 18-20 asezate la poalele unor creste muntoase ce se inalta deasupra peisajului. Timp de aproape 500 ani, faraonii au fost inmormantati in morminte sapate in stanca dintre care cel mai cunoscut este monumentul funerar al lui Tutankhamon. Aceste morminte sunt impodobite cu minunate basoreliefuri si mici picturi viu colorate. In imediata apropiere, se afla Valea Reginelor, cu mormintele acestora si ale copiilor regilor.
Din complexul de temple funerare putem aminti pe Deir el-Bahri un templu impresionant al reginei Hatshepsut.
Pe malul vestic mai putem sa vedem ramasitele templului mortuar construit pentru Amenhotep al III.-lea si Colosii lui Memnon care au stat in fata acestuia; complexul Medinet Habu construit pentru Ramses al III-lea; urmele templului construit pentru Ramses II-lea – Rameseum.

Valea Regilor

Marea Rosie

Numele marii nu indica culoarea apei, deci apa nu este rosie. Denumirea poate proveni de la exploziile sezoniere ale cyanobacteriei Trichodesmium erythraeum, de culoare rosie, in apropiere de suprafata apei. O alta sursa ar putea fi muntii bogati in minerale de culoare rosie aflati in apropiere.

Marea a purtat de asemenea numele de “Golful Arab” in majoritatea surselor europene pana in secolul XX. Acest lucru provine din sursele grecesti mai vechi. Dupa Herodot, Strabon si Ptolemeu, toate sursele europene denumesc aceasta intindere de ape “Sinus Arabicus”, rezervand denumirea de Marea Rosie pentru apele din jurul sudului Peninsulei Arabice, cunoscute astazi drept Oceanul Indian. Marea Rosie desparte Africa de Asia.
Temperatura apei ramane relativ constanta la circa 21–25 °C, iar temperatura si vizibilitatea raman bune pana la o adancime de 200 m, insa marea este cunoscuta pentru vanturile sale puternice si curentii locali inselatori.
Marea Rosie are o salinitate mai mare decat media planetara. Acest lucru se datoreaza mai multor factori:
– rata ridicata a evaporarii si precipitatii
– lipsa unor cursuri de apa dulce care sa se verse in mare
– legatura ingusta cu Oceanul Indian (si salinitatea lui mai joasa).

Golfulete nisipoase si plaje marginesc Marea Rosie. Datorita recifurilor de corali marea are diverse culori, de la verde-albastrui pal pana la albastru inchis.

Farmecul Marii Rosii consta insa in lumea subacvatica, in pesti si corali.

Desertul Arab Estic si Desertul Arab vestic (Sahara) sunt elementele de baza al Egiptului, asigurand imaginea caracteristica a tarii. Pentru aventuri in desert sunt mai multe optiuni din care puteti alege: program de mai multe zile, vizitarea satelor de beduni, plimare cu jeepurile (jeep safari)ori iesiri scurte cu ATV-ul sau Spider Car in desert, plimbare cu camila, acestea fiind cunoscute sub denumirea de Safari. In cazul in care optati pentru o iesire scurta in desert, sa nu va asteptati la desert cu nisip fin. Desertul Arab Vestic este stancos. Nisip fin gasiti doar in apropierea oazelor, la vest de Nil. Nu este recomandat sa mergeti in desert fara un ghid experimentat.

Zilele de acest gen se incheie, de obicei, cu o seara petrecuta alaturi de beduini, unde turistii se relaxeaza privind stelele, fumand din narghilea si privind un spectacol de dans sufi.

Dansul lor traditional se numeste sufi. Un dans hipnotizant al egiptenilor care, spun ei, reprezinta o forma de meditatie. Prin abandonarea propriului ego acestia se arunca intr-un dans ametitor, invartindu-se in cercuri repetitive fara sa ameteasca, ascultand muzica si gandindu-se la Dumnezeu.


Raluca ÖSZ

Vezi aici oferta completa

Agentia de turism Mara International Tour

Baia Mare, Bd Unirii, nr. 5 (vis parcare magazin Maramuresul)

Mara International Tour – www.mara-tour.ro

Material realizat cu sprijinul Agentiei de turism Mara International Tour

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2