Electrica a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net in scadere cu 97%

Societatea Energetica Electrica a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net consolidat de 8,167 milioane lei, in scadere cu 97,6% fata de cel din perioada similara din 2016, conform unui comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES.

Profitul operational al grupului a totalizat 17,7 milioane lei, ceea ce reprezinta, dupa excluderea efectului venitului exceptional obtinut din deconsolidarea companiei Servicii Energetice Moldova, in suma de 74 milioane lei, inregistrata in primul semestru din 2016, o scadere cu 308,7 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

“Aceasta scadere a fost generata de conditiile semnificativ adverse din primul trimestru si de o imbunatatire foarte lenta a acestora in trimestrul al doilea al anului 2017. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2017 a fost inregistrata o crestere substantiala a pretului de achizitie a energiei, respectiv cu 78% pe Piata Zilei Urmatoare si cu aproximativ 38% pe Piata de Echilibrare, fata de perioada similara a anului precedent. In perioada aprilie-iunie 2017, pretul mediu de achizitie a energiei s-a mentinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent”, se precizeaza in comunicat.

In principal, din cauza costurilor mai mari cu energia achizitionata, fara o crestere aferenta a preturilor de vanzare, marja bruta a scazut cu 254 de milioane lei. Cheltuielile exceptionale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ aditional asupra rezultatelor, in valoare de 38 milioane lei, explica reprezentantii companiei, care subliniaza ca, la jumatatea anului, sectorul de distributie se apropie din nou de niveluri normale ale profitabilitatii, in timp ce piata de furnizare ramane dificila, in special in zona pietei reglementate cu clienti neeligibili.

Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, in semestrul I 2017, in suma de peste 2,765 miliarde lei, au scazut cu 78 milioane lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Aceasta diferenta a fost determinata, in principal, de plusul inregistrat in S1 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 milioane lei).

Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scazut cu 3,3%. In ceea ce priveste segmentul de distributie, veniturile s-au marit cu 4%, ca rezultat al cresterii tot de 4% a cantitatilor distribuite, atenuand efectul negativ al scaderii tarifelor de distributie.

Costul cu achizitia de energie electrica a s-a majorat cu 200 milioane lei, sau 15%, la 1,531 miliarde lei, in primele sase luni din 2017, de la 1,332 miliarde lei in perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2016. Acesta a fost principalul cost la nivel de Grup, raportat la veniturile din energie, reprezentand 57% in primul semestru al anului 2017 si 50% in aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit reprezentantilor companiei, evolutia din primul semestru este influentata de cresterea accelerata a pretului mediu de achizitie a electricitatii, de peste 20% pentru filiala de furnizare (in conditiile presiunii crescande asupra preturilor din piata concurentiala, conducand la marje reduse de profit). Si filialele de distributie au fost puternic afectate de cresterea pretului mediu de achizitie, de aproximativ 20%-30%, comparativ cu aceeasi perioada din 2016.

“Rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an sunt marcate, dupa cum anticipasem, de efectele dezechilibrelor majore din piata de energie, ca o consecinta a rezultatelor inregistrate in trimestrul intai. Pana la acest moment, o parte din impact a fost atenuat. Echipa de management depune in continuare eforturi sustinute in acest sens, continuand, in ritm accelerat, programele de reducere a costurilor, optimizarea proceselor si a structurilor administrative, programele de plecari voluntare si revizuirea portofoliului de clienti (cu aplicarea programelor de stopare a pierderilor), in baza unei strategii revizuite in conditiile actuale ale pietei.

Continuam sa ne asumam responsabilitatea fata de toti clientii si actionarii nostri si consideram ca am luat masurile necesare pentru limitarea impactului asupra acestora. Insa apreciem ca a devenit stringenta nevoia de a imbunatati functionarea cadrului de desfasurare existent al pietei de energie, pentru prevenirea unor eventuale situatii similare”, a declarat Catalin Stancu, director general Electrica

In perioada ianuarie-iunie 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrica de aproximativ 9 TWh (in crestere cu 4% fata de S1 2016) catre un numar de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori.

Electrica Furnizare este lider pe piata reglementata, cu o cota de 39,62%, in timp ce pe piata concurentiala detine o cota de 12,77% in 2017, conform raportului ANRE din martie 2017.

Grupul Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice.

Cu aproximativ 10.000 de angajati, Grupul Electrica ofera servicii la peste 3,6 milioane de clienti si are o arie de cuprindere nationala cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru furnizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listata pe bursele de valori din Bucuresti si Londra.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *