Elefantii, marii insomniaci din lumea animalelor, pot rezista chiar si 46 de ore fara sa doarma 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Elefantii africani din salbaticie pot dormi, in medie, numai doua ore pe zi si de multe ori pot rezista aproape doua zile fara sa inchida ochii, ceea ce ii face sa fie mamiferele cu cea mai scurta perioada de somn, conform unui studiu publicat miercuri, dupa cum informeaza DPA si AFP, transmite AGERPRES.

Paul Manger de la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a studiat alaturi de colegii sai, timp de 35 de zile, doua femele de elefant de varsta medie, care traiesc in libertate, in cadrul Parcului National Chobe din Botswana.

Studiile efectuate anterior pe elefanti s-au concentrat in cea mai mare parte pe mamifere aflate in captivitate, care dorm intre patru si sase ore pe zi.

Celor doua femele li s-a amplasat in zona trompei cate un dispozitiv pentru monitorizarea somnului si un colier cu giroscop pentru a urmari pozitiile de somn.

Elefantii au ramas treji chiar si 46 de ore parcurgand distante de circa 30 de kilometri in timpul acestei perioade, posibil din cauza elementelor perturbatoare precum leii sau braconierii, se mentioneaza in studiul publicat in jurnalul „Plos One”.

In plus, oamenii de stiinta au concluzionat ca mamiferele au dormit culcate doar o data la trei-patru nopti, singurul moment in care intrau in starea de somn REM (rapid eye movement — miscari rapide si simultane ale ochilor), asociata cu visarea.

Capacitatea elefantilor de a dormi putin se crede ca are legatura cu dimensiunea mare a corpului lor, dovezile sugerand ca mamiferele mari tind sa doarma mai putin, fapt observat cu preponderenta la erbivore, mentioneaza cercetatorii.

„Aprofundarea modului in care dorm diferite vietuitoare este importanta pentru a ne ajuta sa intelegem animalele. In plus, acest lucru ne ajuta sa descoperim noi informatii care ar putea contribui la dezvoltarea de strategii mai eficiente pentru a le proteja. Acest lucru poate oferi, de asemenea, noi perspective asupra modului in care dorm oamenii, pentru o mai buna intelegere a insomniilor”, a declarat Paul Manger.

Toate animalele dorm, unele mai mult, altele mai putin. Delfinii, care trebuie sa se ridice la suprafata apei pentru a respira, raman activi atunci cand se afla in stare latenta, jumatate din creierul lor dormind, iar jumatate ramanand treaza.

Dupa elefanti, alte mamifere care necesita cel mai putin somn sunt caii, acestia dormind circa trei ore pe zi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2