Elevii care nu vor face religie vor avea ore de civica si morala

PNL

elevi1Deputatul PSD de Bistrita-Nasaud, Doina Pana, membru al comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Bistrita, ca in urma dezbaterilor avute pe marginea orelor de religie s-a stabilit ca elevii care nu vor urma aceasta materie sa aiba in loc ore obligatorii de civica sau morala, transmite Agerpres.

“Raportul comisiei, care a plecat spre dezbatere, mie mi se pare unul foarte benefic. Da, trebuie sa punem in aplicare ceea ce a spus Curtea Constitutionala. Da, parintele sau elevul, daca este major, trebuie sa solicite sa faca ora de religie, dar, in acelasi timp, pentru ca religia este in trunchiul comun, asta insemnand ore obligatorii, nu ora optionala, elevul nu poate ramane liber.

Deci, daca parintele sau elevul major alege sa nu faca niciun fel de ora confesionala, atunci Ministerul Educatiei sa aiba prevazut sa modifice trunchiul comun, incat sa fie religie/alta materie, care sa insemne eventual morala, civica, sa insemne ceva care, la fel, sa dezvolte valori morale si civice. Este varianta optima la care au subscris toti factorii interesati si aceasta este varianta oficiala, care a plecat ca raport al comisiei de invatamant”, a spus Pana.

Potrivit deputatului PSD, modificarile in curricula se pot face doar incepand cu anul scolar viitor.

In plus, optiunile exprimate ale parintilor elevilor in legatura cu ora de religie trebuie sa fie facute tinandu-se cont de calendarul miscarii personalului didactic, astfel incat sa se stie exact numarul necesar de profesori de religie.

Doina Pana a afirmat, de asemenea, ca in principiu este sustinuta varianta ca optiunile legate de orele de religie sa fie facute la inceput de ciclu scolar, fie el primar, gimnazial sau liceal. “Se pot razgandi oricand, dar se pleaca de la ideea la inceput de ciclu: la inceput de ciclu primar, gimnazial, liceal. Se pot razgandi in sensul ca n-au vrut sa faca si sa vrea sa faca sau se pot razgandi sa nu mai faca, anual, pana la data care va fi anuntata oficial de catre minister si sa nu impiedice miscarea personalului didactic”, a mai declarat Pana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1