Elevii Colegiului National “Mihai Eminescu” au fost premiati, in proiectul ”Cetateni europeni-sa traim altfel, sa traim durabil”

PNL

Elevii Colegiului National “Mihai Eminescu” din Baia Mare, care s-au implicat in proiectul ERASMUS+ ”Cetateni europeni-sa traim altfel, sa traim durabil”, au fost premiati. Astfel, cei mai buni copii, care au intrat pe sectiunile arte, stiintele pamantului, limba si comunicare, dar si design vestimentar au fost rasplatiti cu diplome. Proiectul se va finaliza in data de 31 august 2020, cand in toate scolile din Maramures va ajunge ghidul bunelor practici, care va fi realizat in trei limbi.

La final de an scolar, dascalii si elevii si-au impartasit impresiile despre proiect, fiind extrem de incantati de tot ceea ce au reusit sa realizeze pana acum. Mai mult, profesorul Ileana Vasilescu a explicat si de ce a optat pentru sectiunea mediu.

Prof. Vasilescu Ileana, coordonator proiect ERASMUS+, CN “Mihai Eminescu Baia Mare: “De ce un proiect de mediu pentru elevi si profesori? Pentru ca mediul este unificarea a tot ceea ce exista pe planeta Pamant, poate o asimilare a tot ceea ce exista in Univers. Cu totii ne intrebam cine suntem si de unde venim? De ce suntem ,,pulbere de stele”, prin compozitia chimica si energetica a corpului nostru, chiar prin structurarea acestuia? De fapt, suntem cu totii fapturi minunate, fauriti din miracole si din fragmente de Univers. Suntem suma milioanelor de pasi care ne-au purtat peste tot. Suntem suma tuturor zambetelor care au adus lumina celor din jurul nostru si care ne-au luminat si pe noi, pe interior. Suntem suma bucuriilor mici, a tuturor rasariturilor, a miilor de noi inceputuri. Doar ca uneori uitam.

Initierea proiectului Erasmus+ ,,Cetateni europeni – sa traim altfel, sa traim durabil”, in anul 2017 impreuna cu profesori si elevi din Bulgaria, Italia, Franta si Portugalia si mai ales finantarea acestuie incepand cu 1 septembrie 2018 a adus in vietile noastre energia unui nou inceput. S-a nascut oportunitatea de a invata impreuna si unii de la ceilalti, cautarea unor solutii pentru a trai in comuniune cu natura, nazuinta comuna de a ne invata elevii sa fie creativi pentru a nu fi risipitori, de a fi respectuosi si corecti cu ei insasi si cu semenii lor. Am pornit de la premisa ca ,,natura este cea care propune, iar omul dispune”. Fiind parte integranta din mediul in care traieste, omul trebuie sa inceteze sa fie autodistructiv. Ba mai mult, in acesta mare ,,echipa de proiect”, crestem impreuna, ne modelam atitudinea, pentru a avea un comportament corect fata de noi si celelalte componente ale naturii. In acesta vara ne propunem sa ne indreptam atentia inspre orasul nostru, care este un model frumos de ,,organizare a componentelor mediului„ , sa indemnam oamenii sa fie mai buni, mai atenti la tot ceea ce arunca si lasa in urma lor, prin exemple proprii, pentru ca transformarea incepe mereu cu noi insine.”

Prof. Ramona Muresan, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Proiectul international ERASMUS – care se desfasoara in cinci tari (Franta, Italia, Bulgaria, Portugalia si Romania) – isi propune educarea cetatenilor europeni cu ajutorul elevilor in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si protejarea environmentului. In tara noastra s-a analizat impactul exploatarilor miniere asupra mediului din Baia Mare si imprejurimi. Am fost placut impresionata de elevii nostri care s-au implicat cu toata daruirea si seriozitatea in activitatile desfasurate pentru sensibilizarea populatiei in vederea protectiei mediului si a dezvoltarii durabile a regiunii, actiuni care vor duce cu siguranta la o atitudine responsabila a comunitatii noastre si nu numai, fata de mediul in care traim.”

Prof. Cristina Rettegi, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Pentru mine, acest proiect inseamna mult din mai multe puncte de vedere. In primul rand pentru ca tema principala este legata de natura si ecologie, ce ma preocupa pe mine in mod personal, despre ce putem sa facem fiecare dintre noi pentru a proteja mediul inconjurator. Proiectul a insemnat oportunitatea de a promova informatii de diferite tipuri in randul tinerilor, elevilor, care incep sa devina constienti de problemele reale ale planetei, cum anumite actiuni ale noastre dauneaza, si, mai important, ce pasi mici putem face pentru a o proteja. A insemnat, pentru noi toti din proiect, oportunitatea de a cunoaste noi culturi, de a cunoaste oameni minunati si lega prietenii. De a vedea ca suntem diferiti si foarte asemanatori in acelasi timp, legati de aceeasi problema, protejarea planetei, care e a noastra, a tuturor.”

Ramona Corina Fonai, profesor documentarist, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “PROIECTUL Erasmus+ “Cetateni europeni…”este primul de acest fel la care am participat. A fost o provocare pentru mine si in acelasi timp o oportunitate. Am cunoscut oameni noi, colegi din tarile partenere, tineri motivati si implicati si am avut alaturi colegi de scoala responsabili si foarte buni profesionisti. Cu totii suntem prepcupati sa traim responsabil intr-un mediu inconjurator curat, iar eu, ca dascal, imi doresc sa educ tineri, cetateni europeni, cu mentalitate deschisa, care sa creasca sanatos si frumos.”

Prof. Marioara Donca, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Planeta albastra, casa noastra”. Am putea considera acest moto un laimotiv al activitatilor derulate in cadrul proiectului International ERASMUS. Ne-am bucurat impreuna , elevi si profesori deopotriva, sarbatorind Ziua Internationala a mediului . Elevii nostri ne- au incantat prin implicarea lor in crearea unor eseuri de suflet, in care au argumentat artistic , dar si imperativ necesitatea salvarii mediului in care vietuim. A fost o activitate cu o mare incarcatura afectiva si educativa in acelasi timp. Multumim tuturor participantilor! Felicitari doamnei profesoare Ileana Vasilescu pentru conceptia inedita si originala a proiectului! “

Gora Carmen, clasa a XI-a D, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Erasmus inseamna pentru mine multe lucruri. Inseamna prietenie, cunoastere, incredere, intelegere, iubire, respect, socializare, inseamna ACASĂ Imi place acest proiect si mi se pare cea mai buna ocazie de a deveni un om mai bun prin faptul ca te ocupi cu mare grija de o persoana pe care nu o cunosti. Am reusit, cu ajutorul acestui proiect, sa imi fac o multime de prieteni si sa cunosc noi tipuri de gandire.”

Timis Diana Alexandra, clasa a XI-a D, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Aceasta experienta a fost una dintre cele mai frumoase din viata mea, am legat prietenii stranse si chiar pe viata. Am avut parte si de experiente deosebite alaturi de corespondentii nostri atat in Portugalia cat si in Romania si am vizitat o multime de locuri frumoase. Participand deja la mobilitatea din Portugalia , am asteptat cu nerabdare sa o avem si pe cea din Romania, acolo simtindu-ne minunat atat cu corespondentii nostri cat si cu familiile si profesorii. Familia la care am stat a fost foarte intelegatoare si m-au primit cu bratele deschise, mi-au marturisit ca aveau o alta parere despre Romania si despre locuitorii ei, nu tocmai una placuta, insa si-au cerut scuze chiar din prima zi petrecuta cu ei. Mobilitatea din Romania a fost foarte obositoare, cel mai mult ne-a placut ca am avut timp sa stam unul cu altul si sa comunicam. Am invatat sa avem grija cu tot ceea ce ne inconjoara si sa oferim atentie naturii. La sfarsitul acestei experiente, am primit un mesaj de la familia mea din Portugalia in care mi-au multumit pentru atentia si pentru responsabilitatea pe care i-am purat-o fiului lor. Noi inca tinem legatura pe site-urile de socializare si vorbim in fiecare zi, cu speranta ca ne vom revedea.”

Diana Moldovean, clasa a XI-a E, CN “Mihai Eminescu” Baia Mare: “Erasmus+ a fost pentru mine o experienta care mi-a schimbat perceptia despre mediu si despre contributia noastra in ocrotirea lui. Acest proiect are ca scop sa ne constientizeze importanta protejarii mediului. In saptamana de desfasurare a proiectului am organizat un flash-mob pe aceasta tema. Elevii pe care i-am gazduit, venind din mai multe tari ne-au ajutat sa ne exersam cunostintele in limba engleza si franceza. Astfel, am legat prietenii frumoase. De asemenea, am invatat despre diferite culturi, am vazut obieceiuri, dansuri si cantece specifice si am avut ocazia sa gustam mancaruri din bucataria lor.” Ana AVRAM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1